karaluchy
ewa12
Użytkownik
proszę o pomoc ,co zrobić w przypadku plagi karaluchów w bloku .własciciele mieszkań spryskują swoje mieszkania,ale niestety pojawiają się one na bloku ,klatce schodowej ,w szybach wentylacyjnych.Zarządca twierdzi,że nie może nic zrobić.Amnie wydaję się iż za stan sanitarny budynku odpowiada zarządca,i to on powinien odkaraluszyć częći wspólne budynku.mam jescze pytanie odnośnie udostępnienie mieszkań włascicieli którzy nie zgadzają się na spryskanie swoich mieszkań,czy wtym przypadku muszą oni udostępnić swoje mieszkanie.,botylko w przypadku spryskania całego bloku ma to sens
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zarządca nie będzie tego wydatku pokrywał z własnej kieszeni.
Co do kosztów - będzie to koszt wspólnoty - zarządca powinien zorganizować przeprowadzenie dezynsekcji.
Dezynsekcja faktycznie nie ma sensu bez możliwości spryskania wszystkich pomieszczeń w budynku. Każdy właściciel ma jednak obowiązek udostępnić swój lokal celem jej przeprowadzenia.
Art. 13.2 ustawy o własności lokali
"Na żądanie zarządu właściciel lokalu jest obowiązany zezwalać na wstęp do lokalu, ilekroć jest to niezbędne do przeprowadzenia konserwacji, remontu albo usunięcia awarii w nieruchomości wspólnej, a także w celu wyposażenia budynku, jego części lub innych lokali w dodatkowe instalacje."
Proszę zapoznać się też z zasadami utrzymania czystości i porządku na terenie swojej Gminy. Mogą one zawierać punkty odnoszące się do deratyzacji lub dezynsekcji
np:
DERATYZACJA I DEZYNSEKCJA NA TERENIE GMINY I SPOSÓB JEJ PRZEPROWADZANIA (Gmina Jemielno)
1. Wprowadza się obowiązkowe zabiegi deratyzacji i dezynsekcji w miejscowościach lub w poszczególnych obiektach w razie stwierdzenia:
1) zagrożeń epidemiologicznych,
2) liczniejszego występowania gryzoni lub insektów nie częściej jednak niż dwa razy w roku - w okresie wiosennym i jesiennym.
2. Obowiązkowi deratyzacji podlegają wszystkie nieruchomości na terenie gminy, w tym przede wszystkim budynki mieszkalne, zakłady przemysłowe, obiekty użyteczności publicznej i obiekty handlowe.
3. Obowiązek deratyzacji ciąży na właścicielu nieruchomości, który przeprowadza ją na własny koszt.
Zastosowanie miałby tu rzeczywiście przepis art. 13, ale ust. 1:
" Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem jego lokalu, jest obowiązany utrzymywać swój lokal w należytym stanie, przestrzegać porządku domowego, uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej, korzystać z niej w sposób nie utrudniający korzystania przez innych współwłaścicieli oraz współdziałać z nimi w ochronie wspólnego dobra"
oraz oczywiście inne przepisy, np. akty prawa miejscowego.
Obowiązek właściciela polegający na utrzymaniu nieruchomości lokalowej w należytym stanie i współdziałanie w ochronie wspólnego dobra wiąże się nie tyle z udostępnieniem lokalu, co z przeprowadzeniem deratyzacji i dezynsekcji we własnym zakresie. Zarząd ma prawo zażądać okazania dowodu jej przeprowadzenia.
Art. 13.2 ustawy o własności lokali
"Na żądanie zarządu właściciel lokalu jest obowiązany zezwalać na wstęp do lokalu, ilekroć jest to niezbędne do przeprowadzenia konserwacji, remontu albo usunięcia awarii w nieruchomości wspólnej, a także w celu wyposażenia budynku, jego części lub innych lokali w dodatkowe instalacje."
Myslalam ze nie zadziala, ale jest super :) Mysle ze nie bede musiala korzystac z gwarancji bo srodek podobno dziala rok, ale za rok powtorze na wszelki wypadek jeszcze raz :)
Nowy doklejony: 12.10.14 20:21
Nie wiem czemu, ale link sie nie klika, jakas slaba jestem w tych sprawach , moze teraz zadziala :) :cool: http://prusator.pl - dezynfekcja w warszawie :)
Prawdopodobnie zadziałał wewnętrzny system immunologiczny forum, zwalczający kryptoreklamy : )
Jestem to i wina jeśli chodzi o dezynekcje czy inne polecam :-)
Dezynsekcja
Dezynfekcja Warszawa
Deratyzacja Warszawa
Odpluskwianie Warszawa
Odkomarzanie Warszawa
Swoją drogą, to chyba kiepska reklama, jeżeli podmiot zajmujący się zawodowo odpluskwianiem sam musi u siebie walczyć z robactwem. Chyba, że sama specjalnie napuściłaś dyrektorowi i ludaie-om pluskiew, żeby dostać premię.
:cool:
Wiem, że jest takie powiedzenie: jest wina, to jest i kara. A Tobie pewnie chodzi o to, że jestem to i wina, jestem to i kara. Czy jakoś tak.
Podaje do nich namiary, robią pełny profil usług DDD. Obsługują teren Małopolski i Śląska
Kontakt:
Dawid Markowski
ul. Olszyny 47
34-120 Andrychów
tel. 600 443 462
fax. 33 870 56 81
e-mail: efektddd@gmail.com
efekt.ddd@wp.pl
http://efektddd.pl/dezynsekcja_andrychow