Wynagrodzenie za prace w zarzadzie WM, art. 28 ustawy
cezar138
Użytkownik
Witam,
Mam w swojej WM mały dylemat, jest nas dwóch w zarządzie, obaj mamy korzyść finansową z tej funkcji. Od ponad kwartału jest nas 2, bo jedna osoba zrezygnowała, w tym czasie dokończyliśmy remont kompleksowy budynku. Przed nami kolejne sprawy m.in. przegląd techniczny budynku, spłata pożyczki, czy wymiana wodomierzy. W związku z powyższym opierając się na art. 28 ustawy o WL chciałbym zgłosić projekt uchwały ws. podwyżki wynagrodzenia za swoją pracę w zarządzie, która odpowiada uzasadnianemu nakładowi mojej pracy. Druga osoba z zarządu jest temu przeciwna, uważając że pracuje w zarządzie niejako społecznie, nie pracuje zawodowo na stałe i dysponując większą ilością czasu niż ja, pracując zawodowo i mająca obowiązki rodzinne (małe dziecko). Poza tym, z mojego punktu widzenia, w ciągu ostatnich tygodni wiele spraw związanych m.in. z remontem spadało na moje barki.
Tym samym, w związku z art. 28 mogę samodzielnie ubiegać się o podwyżkę wynagrodzenia?
Pozdrawiam.
Mam w swojej WM mały dylemat, jest nas dwóch w zarządzie, obaj mamy korzyść finansową z tej funkcji. Od ponad kwartału jest nas 2, bo jedna osoba zrezygnowała, w tym czasie dokończyliśmy remont kompleksowy budynku. Przed nami kolejne sprawy m.in. przegląd techniczny budynku, spłata pożyczki, czy wymiana wodomierzy. W związku z powyższym opierając się na art. 28 ustawy o WL chciałbym zgłosić projekt uchwały ws. podwyżki wynagrodzenia za swoją pracę w zarządzie, która odpowiada uzasadnianemu nakładowi mojej pracy. Druga osoba z zarządu jest temu przeciwna, uważając że pracuje w zarządzie niejako społecznie, nie pracuje zawodowo na stałe i dysponując większą ilością czasu niż ja, pracując zawodowo i mająca obowiązki rodzinne (małe dziecko). Poza tym, z mojego punktu widzenia, w ciągu ostatnich tygodni wiele spraw związanych m.in. z remontem spadało na moje barki.
Tym samym, w związku z art. 28 mogę samodzielnie ubiegać się o podwyżkę wynagrodzenia?
Pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A zasadność podwyżki ocenią właściciele.
kwota miesięczna X udział w NW = 1,85 zł
a nie na lokal ....
Tak jest u mnie i nie trzeba tego naśladować...
pozdrawiam
Plan remontów NW jest ustalany na zebraniu sprawozdawczym. To tam jest przypisywany do każdego zadania procent .
Zadania o kwocie do 10 tyś to 3% , te do 50 tyś to 2%; pozostałe to 1% ....
Średnio rocznie Pl.Rem. to 65-90 tyś zł . Robi się dwie trzy pozycje .
1300-900 zł na rok do podziału na 3 osoby , to według ciebie dużo, to jest skok na kasę WM :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Z reklam mamy ok 35000 brutto zł .... z tego wpływa do kasy WM jakieś 25000-30000 brutto . Netto to jakieś 20000-25000 zł ....
... dla Zarządu jest ok 4000-5000 / rok do podziału na 3 osoby .
Na przyszłość, najpierw policz ile to kasy może być, a potem szydź , deprecjonuj ...
Aha, ty jesteś z tych, co matematyki nie mieli na maturze, a "doktorat" zrobili ....hmmm
i za chwilę Kuba odpowiadam: Przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli.
Co do do zasad w Twojej wspólnocie to cały czas uważam, że masz rację pisząc. :bigsmile:
pozdrawiam
Ty nawet nie zadałeś sobie trudu, aby nią zrobić ....
Z szydzeniem i deprecjonowaniem nie masz trudność , ot cały ty...
Kuba dlaczego traktujesz forumowiczów niepoważnie. Gdzie wcześniej podałeś, że ta wyliczanka jest: "ot taka przykładowa" ? Tu chyba nikt nie wie co piszesz na poważnie a co "od tak sobie".
A poważnie mówiąc, to w Twojej wspólnocie panują bardzo korupcjogenne zasady. Ja radziłbym Właścicielom aby wymienili Zarząd. I piszę to naprawdę bez cienia szyderstwa.
pozdrawiam
Żal mi ciebie, że twa wiara w to się pisze na forum ( rożnych forach) jest wykładnią twego życia, kredo , ale to twój wybór...
???
???
Kuba, z jednym się z Tobą zgadzam:
A ponieważ zaczynamy odchodzić baaardzo daleko od tematu jest to mój ostatni wpis w tym wątku.
pozdrawiam
Art. 28 uwl stanowi, że właściciel lokalu pełniący obowiązki członka zarządu może żądać od wspólnoty wynagrodzenia odpowiadającego uzasadnionemu nakładowi pracy.
Z normy tej wynika, że właścicielowi przysługuje roszczenie o wynagrodzenie, które może być zrealizowane w drodze uchwały, o czym stanowi art. 22 ust. 3 pkt. 1:
czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności: ustalenie wynagrodzenia zarządu lub zarządcy nieruchomości wspólnej.
Jeżeli właściciele lokali nie podjęli takiej uchwały, albo w ocenie właściciela, który wystąpił z żądaniem, byłoby ono za niskie - może wystąpić przeciwko wspólnocie mieszkaniowej na drogę postępowania sądowego.
Odnośnie natomiast sposobu ustalenia wynagrodzenia, to samo określenie jego wysokości w planie gospodarczym nie jest wystarczające, konieczna jest uchwała w tej sprawie.