Koszta Wspólne
Sebastian
Użytkownik
W naszym bloku na parterze znajduje się biblioteka publiczna oraz biura TBS, o łącznym udziale około 19 % powierzchni. Są oni członkami Wspólnoty i biorą czynny udział w głosowaniu nad uchwałami tym że udziałem, ale uchylają się od opłat za windy, światło na klatkach bo twierdzą że z tego nie korzystają. Moim zdaniem takie koszta wspólne powinni ponosić nie zależnie czy się korzysta czy nie i które piętro się zajmuje - ponieważ ja też mogę powiedzieć że mieszkam na I piętrze i chodzę po schodach a światła nie używam bo chodzę po ciemku
Czy jest na to jakaś ustawa regulująca to??
Czy jest na to jakaś ustawa regulująca to??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Koszta utrzymania nieruchomości wspólnej muszą ponosić zgodnie z udziałem.
Mowa o tym w art. 12.2 ustawy o własności lokali:
2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
Należy naliczyć im zaliczki i czekać na ich rekacje ... podstawa prawna art. 12.2 ustawy o własności lokali
Nie można jednak zwolnić właścicieli z obowiązku współuczestniczenia w kosztach zarządu, ponieważ nie sposób korzystania, ale własność o nim przesądza.