Pomocy, potrzebuję rady.

fredrikstadfredrikstad Użytkownik
edytowano sierpnia 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam, mam pytanie: czy jeśli nie podoba mi się praca zarządcy i administratora, mogę na jakiś czas (do wyjaśnienia spraw), nie płacić na :eksploatację, konserwację, i fundusz remontowy. Media oczywiście będę opłacał.
Proszę o szybką odpowiedz.
Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    kielonekkielonek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ocena pracy zarządcy (administratora) to rzecz względna i nie ma związku z płaceniem zaliczek.
    Pewnie, że możesz nie płacić, ale wtedy łamiesz prawo (UoWL) i musisz wziąć pod uwagę ewentualne konsekwencje.
    A propos: co to jest ta eksploatacja?
    Właściciel płaci dwa rodzaje zaliczek:
    - zaliczki na koszty zarządu NW
    - zaliczki na opłaty za media dostarczane do lokalu
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jeśli nie podoba mi się praca zarządcy i administratora, mogę na jakiś czas (do wyjaśnienia spraw), nie płacić na :eksploatację, konserwację, i fundusz remontowy.
    To są różne sprawy: ocena pracy zarządcy i płacenie zaliczki.
    Jedno z drugim nie ma nic wspólnego tzn. przez nie zapłacenie zaliczek nie przekłada się na ocenę pracy zarządu i administratora.
    Pracę zarządu ocenisz na corocznym zebraniu wspólnoty lub na najbliższym.
    Za niepłacenie zaliczek będziesz miał zadłużenie co z kolei przekłada się na kondycję finansową WM.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano sierpnia 2013
    [cite] fredrikstad:[/cite]Witam, mam pytanie:
    czy jeśli nie podoba mi się praca zarządcy i administratora, mogę na jakiś czas (do wyjaśnienia spraw), nie płacić na :eksploatację, konserwację, i fundusz remontowy. Media oczywiście będę opłacał.
    Szybka odpowiedź . NIE .

Bo ty nie płacisz tych opłat zarządcy i administratorowi tylko wspólnocie .
    Kłopotu narobisz Wspólnocie ...
    Ścigany będziesz za zaległości w opłacie zaliczek przez Wspólnotę ... itd. itd

Ocen pracy zarządzających nieruchomością dokonuje się na corocznych zebraniach właścicieli lokali .
  • Opcje
    kielonekkielonek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ocen pracy zarządzających nieruchomością dokonuje się na corocznych zebraniach właścicieli lokali
    To jakaś herezja jest.
    To jak to, na bieżąco nie wolno oceniać? Zakazane jest?
    Po miesiącu czy dwóch za nieprawidłowości nie wolno zwolnić administratora czy zmienić zarządu?
    Trzeba rok czekać na zebranie?
    To prawie jak w Korei.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] kielonek:[/cite]
    Ocen pracy zarządzających nieruchomością dokonuje się na corocznych zebraniach właścicieli lokali
    To jakaś herezja jest.
    To jak to, na bieżąco nie wolno oceniać? Zakazane jest?
    Po miesiącu czy dwóch za nieprawidłowości nie wolno zwolnić administratora czy zmienić zarządu?
    Trzeba rok czekać na zebranie?
    To prawie jak w Korei.
    W Kielonkowie to i nie takie herezje głoszą jak wyżej ...
    Jeżeli jednostka (pojedynczy właściciel) może zwolnic Zarządcę /Administratora ...
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Fredrikstadt: nie podoba mi się praca zarządcy i administratora
    A pozostałym właścicielom ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ja poprzez nieplacenie na Zarzad chcę zmienic jego myslenie (czuje się wlaścicielem wszystkiego), nie chce aby odszedł do następnego zebrania wspólnoty. Ma popracować dla wspólnoty a nie dla siebie
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja poprzez nieplacenie na Zarzad chcę zmienic jego myslenie (czuje się wlaścicielem wszystkiego), nie chce aby odszedł do następnego zebrania wspólnoty. Ma popracować dla wspólnoty a nie dla siebie
    Może rozmowa, sugestie przyniosą lepszy efekt i szybszy.
    Zanim dojdzie do niego że płacisz częściowo to minie parę miesięcy zanim wyśle do Ciebie wezwanie do zapłaty...

Proponuję zacząć od rozmowy :)
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] fredrikstad:[/cite]Ja poprzez nieplacenie na Zarzad chcę zmienic jego myslenie
    (czuje się wlaścicielem wszystkiego), nie chce aby odszedł do następnego zebrania wspólnoty.
    Ma popracować dla wspólnoty a nie dla siebie
    Mgliste wyjaśnienia , uważam, że nie tędy droga ...
    czy ty myślisz, że te parę złoty, które płacisz spowodują zakładany twój cel?
    marne szanse...
    Bo [b]ty nie płacisz tych opłat zarządcy i administratorowi[/b] tylko Wspólnocie . 
    Kłopotu narobisz [b]Wspólnocie[/b] ... 
    [b]Ścigany będziesz za zaległości [/b]w opłacie zaliczek przez Wspólnotę ... itd. itd

• Opcje
    edytowano listopada -1
    Fredrikstadt: nie podoba mi się praca zarządcy i administratora
    Fredrikstadt: chcę zmienic jego myślenie
    Zarządcy czy Administratora ?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] fredrikstad:[/cite]Witam, mam pytanie: czy jeśli nie podoba mi się praca zarządcy i administratora, mogę na jakiś czas (do wyjaśnienia spraw), nie płacić na :eksploatację, konserwację, i fundusz remontowy. Media oczywiście będę opłacał.
    Pozdrawiam

A jeżeli kilku osobom jeszcze ta praca się nie spodoba, to co wtedy? Kto będzie utrzymywał nieruchomość wspólną?
    Jeżeli są uwagi do pracy tych osób, można doprowadzić do ich usunięcia, natomiast zadłużanie wspólnoty mieszkaniowej to działanie na jej szkodę.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja poprzez nieplacenie na Zarzad chcę zmienic jego myslenie
    Skutek będzie odwrotny - sąsiedzi zmienią opinię o Tobie.
    Jak chcesz coś zmienić, to zaproponuj swoją pomoc.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Piszecie o rozmowie, niestety z tym człowiekiem nie da się rozmawiać, tak jak napisałem nie chcę płacić przez jakiś czas tylko za eksploatację, fundusz remontowy i konserwację(żarówkę wymieniał 2 lata, więc za co płacic?), oczywiście póżniej to wyrównam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Fredrikstad: nie chcę płacić przez jakiś czas tylko za eksploatację, fundusz remontowy i konserwację
    niestety z tym człowiekiem nie da się rozmawiać
    Z tobą też się nie da !
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    oczywiście póżniej to wyrównam
    Nie zapomnij, że wyrównasz z odsetkami ustawowymi (teraz 13%) oraz kosztami windykacji.
    Poza tym nie tylko ja ci piszę, że efektu nie osiągniesz.
    Daj się wybrać do zarządu (jak dotychczasowy jest zły, to sąsiedzi cię poprą) i pokaż, jak powinno się pracować.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] fredrikstad:[/cite]Piszecie o rozmowie,
    niestety z tym człowiekiem nie da się rozmawiać,
    tak jak napisałem nie chcę płacić przez jakiś czas tylko za eksploatację,
    fundusz remontowy i konserwację (żarówkę wymieniał 2 lata, więc za co płacic?), oczywiście później to wyrównam.
    Stąpasz po cienkiej linie ...

przecież ty za to nie zapłaciłeś, jak żarówka nie została wymieniona ( u mnie żarówki sami właściciele wymieniają na klatce schodowej czy w piwnicy, konserwator omiata pozostałe rewiry) , obecnie Zarządcy nie zatrudniają ludzi do takich prac ( takie roboty zlecają podmiotom zewnętrznym) ze względów ekonomicznych ....

czy ty widziałeś, że twój Zarządca ma zaplecze techniczne z warsztatem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.