części wspólne
janus
Użytkownik
Witam,
proszę o info na jakiej podstawie naliczane są części wspólne.
Mieszkam we wspólnocie od roku, dostałam wykaz do zapłaty i byłam zdziwiona że za ww części płacę od wielkości mieszkania, a mam największe mieszkanie w klatce ( zapłata za sprzątanie, światło, ogrzewanie, wynagrodzenie zarządcy itp.). Ponadto naliczono opłatę za wynajem pojemników niesegregowanych gdy już płacę za pojemniki segregowane zgodnie z deklaracja śmieciową. Moim skromnym zdaniem, jeżeli takie jest prawo to takie naliczanie jest zwykłym okradaniem obywateli! Dlaczego mam płacić więcej gdy mam 86 m2 i trzyosobową rodzinę, a sąsiad który ma 64 m2 i pięcioosobową rodzinę płaci mniej? Czy można coś z tym zrobić?
proszę o info na jakiej podstawie naliczane są części wspólne.
Mieszkam we wspólnocie od roku, dostałam wykaz do zapłaty i byłam zdziwiona że za ww części płacę od wielkości mieszkania, a mam największe mieszkanie w klatce ( zapłata za sprzątanie, światło, ogrzewanie, wynagrodzenie zarządcy itp.). Ponadto naliczono opłatę za wynajem pojemników niesegregowanych gdy już płacę za pojemniki segregowane zgodnie z deklaracja śmieciową. Moim skromnym zdaniem, jeżeli takie jest prawo to takie naliczanie jest zwykłym okradaniem obywateli! Dlaczego mam płacić więcej gdy mam 86 m2 i trzyosobową rodzinę, a sąsiad który ma 64 m2 i pięcioosobową rodzinę płaci mniej? Czy można coś z tym zrobić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
moim skrom zdaniem, zanim zostałaś właścicielką lokalu, trzeba było zapoznać się z treścią ustawy o własności lokali.
Z niej wynika, że koszty utrzymania nieruchomości wspólnej dzieli się wg stanu posiadania udziału w części wspólnej, a nie od sposobu korzystania z niej przez poszczególnych właścicieli lokali.
Tak.
np. zamienić się mieszkaniami ...:bigsmile:
Wielkość udziału masz podaną w akcie notarialnym
jak ją z jakieś opłaty zwolnią to inni właściciele będą musieli pokryć różnicę / upust ....
Współwłaściciele muszą ją utrzymywać i zasady partycypacji w kosztach wyznacza wielkość udziału w myśl zasady - im większy masz udział, tym więcej płacisz.
Natomiast udział jest tym większy im większe jest mieszkanie czy inny lokal.
Nie ma żadnego znaczenia ile osób w lokalu mieszka. Oczywiście inaczej będzie w przypadku pozostałych kosztów - jak koszty dostaw ciepła, czy wody do lokalu, tutaj należy zwykle kierować się innymi kryteriami podziału kosztów (np. wskazania licznika, kubatura, etc.)