WĘZEŁ CIEPLNY

acabanacaban Użytkownik
edytowano września 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam pytanie , czy ktoś mi powie czyją własnościa jest węzeł cieplny na budynku wspólnotowym.Chodzi mi o to czy w tym pomieszczeniu może istnieć biuro dla zarządcy tego budynku.

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Czy węzeł cieplny znajduje się w budynku wspólnoty mieszkaniowej na tej samej działce?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tak
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli węzeł (pomieszczenie) znajduje się w nieruchomości wspólnoty (a nie na odrębnej działce), to jest własnością tej wspólnoty mieszkaniowej.
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    I czy moga w nim przebywać osoby nie z miejskiegio przedsiebiorstwa energetyki cieplnej. Wydaje się że urzadzenia tam zamontowane podlegają mpc-owi i nie jest to takie jednoznaczne jak piszesz ty zarzadco.
  • Opcje
    ChudyChudy Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli urządzenia należą do miejskiego przedsiębiorstwa energetyki cieplnej to nie możecie tam zrobić biura. Pomieszczenie jako pomieszczenie jest własnością wspólnoty. Do tego prawdopodobnie a raczej na pewno w umowie z mpc wspólnota ma zapisane, że to pomieszczenie jest oddane nieodpłatnie dla tego przedsiebiorstwa. Proszę dotrzeć do umowy. Niezależnie od umowy sam pomysł nie jest najlepszym na biuro zarządcy.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] acaban:[/cite]Wydaje się że urzadzenia tam zamontowane podlegają mpc-owi i nie jest to takie jednoznaczne jak piszesz ty zarzadco.
    "Twój" gazomierz też jest własnością zakładu gazowniczego, a licznik elektryczny należy do dostawcy energii elektrycznej. Co jeszcze nie znaczy, że do gazowni należy np. przedpokój w Twoim mieszkaniu lub do zakładu energetycznego - np. część klatki schodowej... :)
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    Owner, posuwasz się w interpretacji trochę za daleko. Prawdopodobnie nigdy nie widziałeś umowy na dostawę ciepła i stąd taki, a nie inny komentarz. A tak to właśnie jest i Chudy ma rację - standardowo w umowie przedsiębiorstwo ciepłownicze zastrzega, że pomieszczenie węzła cieplnego ma być przekazane nieodpłatnie na wyłączny użytek tego przedsiębiorstwa (nie na własność - nie mylić). Jeśli odbiorca się nie zgadza, to jego problem - nie ma obowiązku przyłączania się do sieci cieplnej przedsiębiorstwa ciepłowniczego.

Przyrównanie do gazomierza, jak również do licznika energii elektrycznej jest tu mocno nie trafione.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    [cite] czajnik5:[/cite]Owner, posuwasz się w interpretacji trochę za daleko. (...) Chudy ma rację
    czajnik, czytasz nieuważnie i potem piszesz bez sensu.
    1) Nie komentowałem wypowiedzi Chudego, tylko acaban - widać w poście, kogo cytuję,
    2) Nie odnosiłem się również do "przekazania pomieszczenia nieodpłatnie na wyłączny użytek mpc", tylko do sugestii acabana pod adresem Zarządcy, że sam fakt zamontowania w pomieszczeniu urządzeń "podlegających mpc" powoduje, że "nie jest takie jednoznaczne", czy pomieszczenie jest własnością wspólnoty mieszkaniowej (ściślej: właścicieli lokali).

Gdybym chciał dociekać, "skąd taki, a nie inny Twój komentarz" to bym uznał, że zaślepiły Cię złe intencje. Przez to cały Twój post jest zupełnie nietrafiony.
    [cite] Zarządca:[/cite]Jeżeli węzeł (pomieszczenie) znajduje się w nieruchomości wspólnoty (a nie na odrębnej działce), to jest własnością tej wspólnoty mieszkaniowej.
    [cite] acaban:[/cite]I czy moga w nim przebywać osoby nie z miejskiegio przedsiebiorstwa energetyki cieplnej. Wydaje się że urzadzenia tam zamontowane podlegają mpc-owi i nie jest to takie jednoznaczne jak piszesz ty zarzadco.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W odpowiedzi zostało podkreślone ( w nawiasie), że mam na myśli pomieszczenie a nie urządzenia.
    Podtrzymuję, to co napisano.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.