Usuwanie skutków awarii instalacji wodnej i kanalizacyjnej
JarekS
Użytkownik
Witam,
W wyniku awarii instalacji wodno-kanalizacyjnej zostały uszkodzone części wspólne (korytarz, ciągi komunikacyjne) jak i też części wydzielone (skrytki i piwnice) - podmyte i pozapadane posadzki.
Proszę o informację dot. tego kto pokrywa koszty usunięcia skutków awarii.
Czy naprawa części wspólnych (ciągów komunikacyjnych) jest finansowana przez wspólnotę mieszkaniową ?
Czy naprawa części wydzielonych (schowki/piwnice) jest realizowana na koszt właściciela schowka/piwnicy czy też może jest również realizowana na koszt wspólnoty mieszkaniowej ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
W wyniku awarii instalacji wodno-kanalizacyjnej zostały uszkodzone części wspólne (korytarz, ciągi komunikacyjne) jak i też części wydzielone (skrytki i piwnice) - podmyte i pozapadane posadzki.
Proszę o informację dot. tego kto pokrywa koszty usunięcia skutków awarii.
Czy naprawa części wspólnych (ciągów komunikacyjnych) jest finansowana przez wspólnotę mieszkaniową ?
Czy naprawa części wydzielonych (schowki/piwnice) jest realizowana na koszt właściciela schowka/piwnicy czy też może jest również realizowana na koszt wspólnoty mieszkaniowej ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ale wczoraj dostałem pismo, że mam zapłacić za naprawę mojej piwnicy (firma już została wskazana) lub naprawić we własnym zakresie (dostałem 3 dni na decyzję) z wzięciem na siebie odpowiedzialności za naprawę (pewnie część instalacji przebiega pod posadzką w mojej piwnicy - tego nie wiem).
Jeśli z powodu awarii tej instalacji wystapiły szkody, to szkody te pokrywa wspólnota.
Żądanie naprawiania szkód przez poszkodowanego na jego koszt jest bezprawne.
Bulwersujące jest to, że w piśmie nie ma wyjaśnień dot. przyczyn awarii tylko jest mowa o usunięciu skutków powstałych na posadzce z wykorzystaniem z góry wskazanej firmy.
I ten czas, tylko 3 dni z klauzulą, że jeśli w tym czasie nie odpowiem, to znaczy, że wyrażam zgodę i wpuszczają wcześniej wybraną przez siebie firmę i nie mam nic do powiedzenia. Mam udostępnić piwnicę.
Zastanawiam się, czy nie powinienem zażądać aby zawartość piwnicy nie została na koszt WM odpowiednio zabezpieczona na czas usuwania skutków awarii.
Zastanawiam się też nad przyczynami awarii o których nie zostałem poinformowany. Przychodzi mi do głowy jedna, być może istotna rzecz. Jeden z członków Zarządu jakieś 5 lat temu dokonywał istotnych przeróbek w swoim mieszkaniu - hałas był nieprzeciętny, ciężki sprzęt, itd. Po jakimś czasie dowiedziałem się, że przebił się ze swojego mieszkania (przez płytę stropową ) do swojego pomieszczenia piwnicy (na przeciwko mojej piwnicy) i zrobił w niej dodatkowe pomieszczenie mieszkalne.
Czy te ciężkie przeróbki mogły mieć wpływ na uszkodzenia instalacji ? Tego typu awarie nie występują z dnia na dzień - wymywanie podłożą musiało trochę trwać.
Zastanawia minie również to, czy przebicie płyty stropowej nie jest na tyle poważną ingerencję w konstrukcję, że powinno być poprzedzone odpowiednim projektem budowlanym i odpowiednimi pozwoleniami ?
Dopiero po jego wizycie mogą się zacząć jakieś roboty.
To co było przyczyną tej awarii nie ma wpływu na sposób wyceny jej skutków.
Firma ubezpieczeniowa już się postara aby zanaleźć sprawce i go obciażyć kosztami.
elan124 - wyjaśnij nam , jak to robisz Współczuję Twojej WM. Też tam robisz za detektywa?
KubaP - wyjaśnij, w jaki sposób to ma zrobić? :bigsmile::bigsmile::bigsmile: