bilanse i zeznania
ulka864
Użytkownik
prosze o pomoc mieszkam w bloku 8 rodzinnym mamy tą całą wspólnotę do tej pory kobieta prowadziła nas a teraz chce to zostawić byliśmy w gminie oni podjeli się ze będą bezpośrednio od każdego mieszkańca pobierać za wode i ścieki i nie mamy więcej dochodów czy musimy składać te zeznania pdatkowe i bilansy prosze o pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jesteście DUŻĄ wspólnotą mieszkaniową tak wynika z zapisu [url=http://zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-własności-lokali.html]w ustawie o własności lokali [/url] . Niestety, trzeba to przeczytać, najlepiej kilka razy...
chyba dobrze daliście jej popalić , że targnęła się na taki gest / czyn
najgorsze rozwiązanie jaki może być ... od Gminy jak najdalej . Czy nie ma u was jakiejś Pani /Pana , który "siedzi" w domu i mógłby się podjąć czynności administratorskich.
Z ustawy wynika bowiem, że powinniście podjąć uchwalę o wyborze Zarządu WM (art. 20 UoWL) lub powierzanie zaradzania części wspólna (art. 18.1 UoWL) innemu podmiotowi.
a w czym problem , nie robicie remontów , napraw, nie macie pożytków z części wspólnych ?
KubaP zapytał się o Wasze wydatki, a ja jeszcze je pomnożę:
Rozumiem, że sprzątacie klatkę sobie sami, okna na klatce też sami myjecie.
Ale co z opłatą za światło na klatce i w piwnicy? Co z deratyzacją, która jest obowiązkowa?
Kto wymienia spalone żarówki na klatce schodowej?
To wszystko są wydatki wspólnotowe, które powinny być pokryte przez Wasze wpłaty.
:sad:
co to za bank ... który jest tak drogi ... to średnio wychodzi 100 zł na m-ąc,
Konto internetowe WM nie kosztuje nic, przelewy też zero
Takie proste pytanie od fachowca? Oczywiście Zarząd. A teraz moje pytanie. Co to jest ewidencja pozaksięgowa WM?
koziorozka - Może to i prawda? Więc wskaż mi artykuł uowl ,który jest o współwłasności dokumentacji we WM? Jak nie ma to kc, dział o współwłasności. Zarządzanie tym wymaga jednomyślności. Zarząd na wniosek/prośbę/żądanie członka WM o wgląd w tą dokumentację odpisuje - proszę o skierowanie swojej prośby/wniosku/żądania do pozostałych członków (współwłaścicieli), na końcu informacja o adresie Sądu do którego można się odwołać.
Wszystkim WM radzę przede wszystkim zdrowy rozsądek. Jeżeli istnieje problem dostępu do dokumentacji, niech ludzie sobie to uregulują, ale z sensem.
KubaP - Bądźmy rzetelni do końca, w uowl nie ma nic o koncie WM, jest za to o KONCIE BANKOWYM, a to jest różnica. Założenie konta bankowego WM wymuszone jest warunkami dla kont firmowych, a to ZMUSZA DO wpisu REGON, czyli zgłoszenia prowadzenia działalności gospodarczej, i tu zaczynają się PROBLEMY.
Co do konta? Mamy sobie pożartować czy podyskutować poważnie?:bigsmile:
Jak nie poznasz zasad, praw i obowiązków to nic nie zdziałasz. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. To na czyje konto wpłacasz zaliczki? Powinnaś na konto wspólnoty
I jakoś trudno mi uwierzyć, że wśród 8 rodzin nie ma ani jednego człowieka, który by to ogarnął