jak rozliczac kominiarza
girgis1
Użytkownik
witam, mam kolejne pytanie - jak rozliczyc kominiarza we wspolnocie. mam najwieksze mieszkanie bo polaczone z 2, co za tym idzie jestem rowniez ofiara najwiekszej zawisci. mam zastrzezenia co do rozliczen kominiarza z m kwadratowych mieszkania, co smieszniejsze majac te 2 mieszkania mam o jeden komin mniej niz pozostali - nie mam pieca gazowego jak reszta tylko plyte grzewcza i wyciag nad nia odprowadzony bezposrednio na zewnatrz przez okno. dla mnie logiczniejsze jest rozliczenie kominiarza z lokali a nie z metrow. czy ktos wie jak to powinno byc zrobione i czy sa na to jakies przepisy?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Art. 12. 1. Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem.
2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
To wynika nie tylko z przepisu, ale i z logiki.
Pomyśl: gdybyś była wyłączną właścicielką tego domu (100% udziałów), jaką część kosztów musiałabyś ponieść?
A gdybyś była właścicielką 50%?
A 5%?