tarasy
monialabun
Użytkownik
witam! Chciałabym poruszyć temat tarasów. Moja kamienica to cztery lokale mieszkalne , ja mieszkam na pierwszym piętrze podemną sąsiadka, która wybudowala taras z wyjściem na ogród. Zrobiła to przed wykupieniem tego lokalu na własność jak równiez przebudowała mieszkanie wewnątrz. Nikt z lokatorów o tym nie wiedział, czy postapiła zgodnie z prawem? Tym bardziej , że teraz utrudnia mi jakiekolwiek prace związane z powiekszeniem mieszkania o wydzieloną część strychu. jakie są warunki uzyskania zgody na dobudowanie takiego tarasu ( taras jest z drewna i liczy ok.9m.kw.). Ponadto chciałabym sie zorientować czy po wykupie mojego mieszkania będę mogła zrobić taras nabalkonie nad moim mieszkaniem i jakie są przepisy regulujące tą sprawę.:tongue:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jaki taras? Jak będziesz wchodziła na ten taras gdy będzie nad mieszkaniem?
Po co ci w ogóle taras skoro masz balkon - albo jedno albo drugie.
Musisz się udać do najbliższego (twojego) wydziału budownictwa UM lub gminy i wszystkiego się dowiesz - trudno tak w ciemno wyrokować nie znając dokładnie realiów.
"...Taras – pozioma powierzchnia (budowla) umieszczona na wysokości parteru, ale również piętra lub na dachu.
Tarasy stanowią rodzaj wybiegu..."
Jeżeli ten ogród jest prywatną własnością właścicielki tego mieszkania to jej problem. Jeżeli natomiast jest częścią wspólną to oczywistym jest, że nie może jeden właściciel "zaanektować" kawałka części wspólnej tylko na swoje potrzeby i do swojego tylko użytku bez zgody pozostałych właścicieli.
Taras ten prawdopodobnie nie jest trwale połączony z budynkiem (dobudowała drewniany) więc najprawdopodobniej jest zakwalifikowany jako obiekt tzw małej architektury nie wymagający pozwolenia na budowę. Z tym, że powtarzam - to są tylko dywagacje, konkretną odpowiedź możesz uzyskać tylko w wydziale o którym pisałem przedstawiając całość problemu w konkretnej sytuacji lokalnej w danym miejscu.