tarasy

monialabunmonialabun Użytkownik
edytowano września 2013 w Wolne tematy
witam! Chciałabym poruszyć temat tarasów. Moja kamienica to cztery lokale mieszkalne , ja mieszkam na pierwszym piętrze podemną sąsiadka, która wybudowala taras z wyjściem na ogród. Zrobiła to przed wykupieniem tego lokalu na własność jak równiez przebudowała mieszkanie wewnątrz. Nikt z lokatorów o tym nie wiedział, czy postapiła zgodnie z prawem? Tym bardziej , że teraz utrudnia mi jakiekolwiek prace związane z powiekszeniem mieszkania o wydzieloną część strychu. jakie są warunki uzyskania zgody na dobudowanie takiego tarasu ( taras jest z drewna i liczy ok.9m.kw.). Ponadto chciałabym sie zorientować czy po wykupie mojego mieszkania będę mogła zrobić taras nabalkonie nad moim mieszkaniem i jakie są przepisy regulujące tą sprawę.:tongue:

Komentarze

• Opcje
    kielonekkielonek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy... będę mogła zrobić taras nabalkonie nad moim mieszkaniem
    Ale o co chodzi?
    Jaki taras? Jak będziesz wchodziła na ten taras gdy będzie nad mieszkaniem?
    Po co ci w ogóle taras skoro masz balkon - albo jedno albo drugie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Oj, cos się przejęzyczyłam, przepraszam, powiększyłam część mieszkalną o wydzieloną część na strychu dzieki czemu mieszkanie jest dwupoziomowe. Oczywiście nademną jest dach , na którym chciałabym zrobić taras. Wejście będzie oczywiście otworem zrobionym z części skosowej dachu z uchylnym oknem i schodami ( mój mąż budowlaniec robiłcoś takiego w Niemczech ze specjalnie zamawianym oknem szeroko uchylnym).
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    jakie są warunki uzyskania zgody na dobudowanie takiego tarasu ( taras jest z drewna i liczy ok.9m.kw.). Ponadto chciałabym sie zorientować czy po wykupie mojego mieszkania będę mogła zrobić taras nabalkonie nad moim mieszkaniem i jakie są przepisy regulujące tą sprawę
    No to już wiemy trochę więcej.
    Musisz się udać do najbliższego (twojego) wydziału budownictwa UM lub gminy i wszystkiego się dowiesz - trudno tak w ciemno wyrokować nie znając dokładnie realiów.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale prosze tylko o informację czy w ogole dobudowując taras na parterze swojego lokalu potrzebna jest jakakolwiek decyzja lub pozwolenie i jeśli tak to jaka jest procedura zalatwienia tego pozwolenia, czy zgodę muszą rownież wydać współlokatorzy.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Monialabun: jaka jest procedura zalatwienia tego pozwolenia
    Kielonek już ci konkretnie napisał: Musisz się udać do najbliższego (twojego) wydziału budownictwa UM lub gminy i wszystkiego się dowiesz. Jak zgoda to wszystkich właścicieli, jak uchwała właścicieli, to większość.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    sąsiadka, która wybudowala taras z wyjściem na ogród.
    ( taras jest z drewna i liczy ok.9m.kw.)
    czy w ogole dobudowując taras na parterze swojego lokalu potrzebna jest jakakolwiek decyzja lub pozwolenie
    Dalej błądzimy i domyślamy się tylko. Taras (na parterze) nie może być z wyjściem na ogród i dobudowany w lokalu bo taras to rodzaj podestu w tym wypadku, otwartego z wszystkich stron.
    "...Taras – pozioma powierzchnia (budowla) umieszczona na wysokości parteru, ale również piętra lub na dachu.
    Tarasy stanowią rodzaj wybiegu.
    .."
    Jeżeli ten ogród jest prywatną własnością właścicielki tego mieszkania to jej problem. Jeżeli natomiast jest częścią wspólną to oczywistym jest, że nie może jeden właściciel "zaanektować" kawałka części wspólnej tylko na swoje potrzeby i do swojego tylko użytku bez zgody pozostałych właścicieli.
    Taras ten prawdopodobnie nie jest trwale połączony z budynkiem (dobudowała drewniany) więc najprawdopodobniej jest zakwalifikowany jako obiekt tzw małej architektury nie wymagający pozwolenia na budowę. Z tym, że powtarzam - to są tylko dywagacje, konkretną odpowiedź możesz uzyskać tylko w wydziale o którym pisałem przedstawiając całość problemu w konkretnej sytuacji lokalnej w danym miejscu.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jeżeli spojrzymy na ten taras z punktu widzenia prawa cywilnego - to mamy wydzieloną część do korzystania. Tylko sąd może nakazać tej sąsiadce usunięcie podestu - jak rozumiem to współwłaścicielka terenu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.