opłata za użytkowanie
kisiel506
Użytkownik
Mam pytanie odnośnie płatności za (u nas to się nazywa składkę remontowa) czyli wspólnotę mieszkaniową. Sprawa wygląda tak: kupiłem mieszkanie o pow 53m2, i patrząc na inne bloki w okolicy wszyscy tą składkę płacą od m2. U nas natomiast jest ona stał wysokości 55zł. Z tym że moje mieszkanie jest jednym z mniejszych mieszkań w tym bloku ( wspólnota 9 rodzinna-1 blok). Czy istnieje prawo, że ta składka jest stała? Czy też w drugą stronę, opłata pobierana winna być od m2?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wpłaty (zaliczki) na FR - jako że są zaliczane do kosztów zarządu NW należy wyliczać i ponosić zgodnie z prawem określonym w UoWL (art. 12 ust. 1; art. 13 ust.1; art. 14; art.17) - czyli wg udziałów.
Każde inne (metry, osoby itp) będzie niezgodne z prawem.
Prawidłowo powinna być
kwota miesięczna X udział w częściach wspólnych z aktu notarialnego
Tylko wg udziału jeżeli suma udziałów poszczególnych lokali równa się jedności (100%)
O tym wszystkim przeczytasz w ustawie o własności lokali http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940850388
Nowy doklejony: 10.10.13 10:19
Zaliczki można ustalić od np. m kw. ale potem musi być rozliczenie tych zaliczek na zasadach UoWL ( udziałami w NW).
zasada naliczania i rozliczania jest jedna ... wg udziału % w częściach wspólnych