Nękanie przez WM .
takamo
Użytkownik
Witam.Jestem prawnym najemcą lokalu gminnego we wspólnocie mieszakniowej.WM( Blok trzy klatkowy po dwa mieszkania w klatce i 2 poddasza zaadoptowane) Liczy 8 wyodrębnionych lokali z czego 3 są wykupine( Wtym sklep spożywczy- właścicielka nie mieszka we wspólnocie).Pozostali mieszkańcy są bezsilni wobec uchwał podejmowanych przez właścicieli lokali-a w zasadzie na wniosek ciągle tych samych właścicieli którzy mieszkają nad sklepem i są w symbiozie z właścicielką sklepu która głosuje pod ich dyktando bojąc się że jak się narazi, to ze swoim sklepem spożywczo monopolowym się pożegna (pijacy wrzaski w nocy )tu mają pole do popisu z uchwałami poprawiając jakość WM .Ostatnio podjęli uchwałę odnośne likwidacji trzepaka w ,, moim "ogródku- ( stał ponad 11 metrów od okien mieszkalnych )Wszyscy mamy ogródki podzielone umownie i ogrodzone siatkami..Administracja po podjęciu takiej uchwały zlikwidowała go ale nikt nie umie odpowiedzieć jakie ważkie argumenty przeważyły o podjęciu takich decyzji. Nadmienię, że na terenie wspólnym pozostali sasiedzi mają trzepaki w swoich ogródkach więc pytam jak to jest są równi i równiejsi? .Druga sprawa to zwróciłam się z prośbą o pozwolenie na montaż rolet zew.do elewacji bloku jeszcze niedocieplonego .wyrazili zgodę podjęli uchwałę w której jest punkt który budzi we mnie niepokuj.Gdy blok bedzie docieplany i zaistnieje potrzeba demontażu tych rolet( nie wiem dlaczego miała bym demontować i czy to jest konieczne? )oraz że zrobię to na wlasny koszt.A kolejny punkt mówi o tym ,że WM rości sobie prawo do odwolania tej uchwały!!!Czyli mam rozumieć że wypompuje się z kasy i moja złośliwa sąsiadka-która ma wykupine mieszkanie wniesie kolejny wniosek o demontaż rolet a wspolwłaścicielka jej przyklepie i tak wywalę kase w błoto?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ciebie jako najemcę "uchwały wspólnoty nie dotyczą bezpośrednio". Zakres tego co ci wolno robić i co możesz oczekiwać od wynajmującego (od Gminy) winien być określony w umowie najmu i to jest jedyna podstawa twoich wszelkich ewentualnych roszczeń wobec Gminy - nie wspólnoty bo mówiąc wprost nie obchodzi cię wspólnota, nie jesteś jej "członkiem".
Moim zdaniem to bezskuteczny punkt, ponieważ wspólnota nie może pozbawiać praw nabytych na podstawie uchwały. A nawet gdyby - to zapłaci za szkodę.
Odnośnie ogórka - skoro jest podział quoad usum, to wspólnota nie może ot tak sobie ingerować, to tak jakby wejść komuś do piwnicy zajmowanej na podstawie takiego podziału i powyjmować jakieś urządzenia.
Jakie argumenty miałyby przemawiać za likwidacją trzepaka, jak to jest uzasadniane?
Miało być ogródka :whistling:
HMMM jedynym argumentem było to że nie ma uchwały wyrażającej zgodę wspólnoty na to żeby stał w moim ogródku( ale on tam stał od 40 lat zgodnie z przepisem pona 11 m od okien zresztą tak samo jak w pozostałych ogródkach na terenie tej samej wspólnoty).Do dziś naprawdę nie udzielono mi informacji jakie ważkie argumenty zadecydowały że WM podjęla uchwalę o jego likwidacji.Jest to tym bardziej absurd gdyż pozostałe WM mieszkaniowe przylegające do naszej tak samo w ogródkach mają trzepaki.Nadmienię tylko że nie jestem dewastatorem gruntu czy tez tej nieruchomości mam piękny zadbany rekraacyjny ogródek wszelkiego typu konserwacje mieszaknia czy remont klatki schodowej wykonujemy na własny koszt z mężem i tego nikt nie widzi za to mój trzepak stał się priorytetową sprawą tej wspólnoty
Czy składałaś odwołanie do wspólnoty lub zaskarżyłeś tę uchwałę , która godzi w twoje interesy?
A w jakiej odległości od okien są pozostałe trzepaki ?
Czy wskazano tobie, gdzie ty msza teraz trzepać dywany po likwidacji twojego trzepaka?
takamo - od ponad 30 lat zmieniły się czasy w naszym kraju, a przede wszystkim formy własności. A teraz ten teren ma swojego właściciela, i to on decyduje czy tam będzie trzepak czy piaskownica. To jest NIEPRAWDA, ogródek będzie Twój jak go wykupisz lub wydzierżawisz. WM nie musi się Tobie tłumaczyć, taka była wola większości, a może tylko Zarządu WM. Nie widzę w tym nic dziwnego. Czy wolałabyś uchwałę pozwalającą na montaż po ewentualnym dociepleniu?:bigsmile::bigsmile:
takamo - przeczytaj sobie kielonka, jego rada jest sensowna i merytoryczna.:bigsmile:
Chociaż, matematycznie i tak się nic nie zgadza
Z chwilą powstania WM,wszelki sprawy związane z NW ,czyli także ogródki,trzepaki itd.,winny być uregulowane.Jak się okazuje ,nie zrobiono tego i stąd wszystkie nieporozumienia.
Zlikwidowanie jednego trzepaka niczego nie rozwiąże.Moim zdaniem należy zlikwidować wszystkie stare trzepaki i postawić jeden ,który będzie służył wszystkim mieszkańcom WM.
Zarówno gmina-właściciel pięciu lokali,jak i pozostali właściciele tej WM, winni zabrać się do roboty ,a nie siedzieć z założonymi rękami i liczyć na to,że problemy dotyczące wszystkich mieszkańców same się rozwiążą.
idąc twoi tokiem myślenia trzeba zlikwidować wszystkie ogródki , splantować teren wspólnoty , zasiać zielną trawkę i czekać ... będzie sprawiedliwie i zgodnie z zasadami komunalnymi ...