Wspólnota garażowa - umowa/statut/regulamin
EDDIE
Użytkownik
Czy ktoś posiada gotowy statut/regulamin/umowę "wspólnoty" garażowej?
Nie chodzi oczywiście o wspólnotę w rozumieniu UoWL lecz sytuację, gdy pewna część właścicieli wspólnoty mieszkaniowej posiada kupione (KW) miejsca garażowe na jednej z kondygnacji budynku wspólnotowego, czyli część wspólnoty jest właścicielami tej kondygnacji.
Potrzebny jest mi taki statut czy też umowa między tymi właścicielami odnośnie ponoszenia opłat, utrzymania tej kondygnacji itp.
Nie chodzi oczywiście o wspólnotę w rozumieniu UoWL lecz sytuację, gdy pewna część właścicieli wspólnoty mieszkaniowej posiada kupione (KW) miejsca garażowe na jednej z kondygnacji budynku wspólnotowego, czyli część wspólnoty jest właścicielami tej kondygnacji.
Potrzebny jest mi taki statut czy też umowa między tymi właścicielami odnośnie ponoszenia opłat, utrzymania tej kondygnacji itp.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Mam podobny problem i poddałem sprawę (tylko że u mnie jest ponad 120 współwłaścicieli, zebranie 50% podpisów to wyzwanie, a osiągnięcie 100% to mrzonka) - zarządzamy jako wspólnota tym lokalem (garażowym), oczywiście rozliczamy go odrębnie od NW.
Oczywiście to jest niezgodne z prawem, ale co zrobić...
Liczę że w razie zaskarżenia przez kogoś pobierania opłat przez wspólnotę sąd uzna że w dobrej wierze prowadziłem cudze sprawy bez zlecenia.
Wracam do pierwszego pytania.
zgoda na zarząd w porządku prawnym określonym w uowl dla tzw. dużych wspólnot
zobowiązanie do pokrywania kosztów w formie zaliczki do 10 każdego miesiąca
upoważnienie wybieralnego wielkością udziałów zarządu garażu do reprezentowania, zawierania umów i windykacji
Tylko jeszcze jakiś myk by się przydał, żeby to obowiązywało także nabywców, bo za 5-9 lat mógłby być kłopot.
Tak czy owak bez prawnika się nie obędzie.
Nie bardzo. Taki twór właścicieli garaży złożony z części dużej wspólnoty nie podlega pod UWL.
To tak.
Chcemy właśnie bez prawnika to zrobić.
Jeżeli z kolei umowę mieliby zawrzeć właściciele, którzy posiadają większość udziałów, to jest pewne pole do popisu, ale wyłącznie w sferze czynności zwykłego zarządu - bo tylko na tyle kodekc cywilny pozwala.
Pytanie po co ta umowa, skoro nie ma jednomyślności? Co ma zawierać? To ma być zlecenie zarządzania podmiotowi zewnętrznemu? Jeżlei nei zmienić definitywnie jednomyślnei sposobu zarządzania, to z takim umowami trzeba uważać.
Co konkretnie miałoby być przedmiotem tej umowy? Że wspólnota będzie Was rozliczać? Moim zdaniem nie może, bo ten garaż to nie jest część wspólna.
Nowy doklejony: 11.10.13 11:45
Zgoda wszystkich, umowa o sposobie zarządu, sposób zarządu wpisuje się do kw.
Dotyczy to 20 osób z 60-cio osobowej wspólnoty.
Umowa ma określić zgodę na pokrywanie wszelkich kosztów związanych z utrzymaniem nieruchomości, regulamin użytkowania, sposób zarządzania i podejmowania decyzji oraz upoważnienie dla konkretnej osoby na złożenie pism do urzędu, w tym przypadku wniosek do architektury o zmianę sposobu przeznaczenia i pozwolenie na budowę.
Kupujemy pierwsze piętro, które miało być garażem wielostanowiskowym, ale deweloper wycofał się z dokończenia inwestycji w postaci wybudowania podjazdu na to pierwsze piętro.
20 osób chce kupić (współwłasność) garaż i zawrzeć umowę o sposobie zarządzania nim.
Tak?
Jak tak, to nie widzą problemu dlaczego współwłaściciele lokalu (garażu) nie mogą podpisać umowy, że zarządzają nim zgodnie z uowl.
Jesteśmy w tej chwili grupą "przyszłych" właścicieli, która dąży do zakupu ale warunkuje ten zakup od wydania pozwolenia na budowę podjazdu i zmiany sposobu przeznaczenia kondygnacji z gospodarczego na garażowo-gospodarcze.
Policzcie dobrze, ile takich dokumentów potrzebujecie i za jednym zamachem (zebranie, kolęda od drzwi do drzwi) podpiszcie wszystkie.
Oczywiście masz rację, chcemy jednak od razu mieć z upoważnieniem gotową umowę/statut "wspólnoty garażowej". Po co dwa razy chodzić i dwa razy zbierać podpisy.