mała wspólnota mieszkaniowa 3-włascicieli
Alice
Użytkownik
Jestem wlasicielem 1/3 budynku polozonego na II-pietrze. Na parterze i na I-pietrze mieszkaja moi sasiedzi. Do tej pory nie zalozylismy zadnej wspolnoty mieszkaniowej ani nie posiadamy konta, na ktore odprowadzalibysmy jakiekolwiek skladki. Wszelkiego rodzaju modernizacji i remontow w budynku dokonywalismy - oplacajac solidarnie kazdy z wlasicieli po 1/3 kosztow.
Obecnie wylonil sie problem- ocieplenie poddasza. Sasiedzi moi nie chca partycypowac w kosztach ocieplenia, uwazajac, iz dotyczy to tylko mojego mieszkania. myslelismy o tym zeby zalozyc mala wspolnote mieszkaniowa, utworzyc konto i dokonywac przelowow okreslonej kwoty co miesiac.
W tej sytuacji nie wiem czy jest sens utworzenia wspolnego konta i malej wspolnoty mieszkaniowej? Tym bardziej ze jestem przekonana, iz we wszystkich kwestiach moi sasiedzi beda mowic jednym glosem czyli 2x NIE a ja bede miala inne zdanie czyli 1x TAK.
Jakie sa moje prawa w przypadku NIE przystapienia do wspolnoty mieszkaniowej, a jakie gdy do niej przystapie?
Obecnie wylonil sie problem- ocieplenie poddasza. Sasiedzi moi nie chca partycypowac w kosztach ocieplenia, uwazajac, iz dotyczy to tylko mojego mieszkania. myslelismy o tym zeby zalozyc mala wspolnote mieszkaniowa, utworzyc konto i dokonywac przelowow okreslonej kwoty co miesiac.
W tej sytuacji nie wiem czy jest sens utworzenia wspolnego konta i malej wspolnoty mieszkaniowej? Tym bardziej ze jestem przekonana, iz we wszystkich kwestiach moi sasiedzi beda mowic jednym glosem czyli 2x NIE a ja bede miala inne zdanie czyli 1x TAK.
Jakie sa moje prawa w przypadku NIE przystapienia do wspolnoty mieszkaniowej, a jakie gdy do niej przystapie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie wiem czy to dla Ciebie dobra czy zla wiadomosc ale juz jestescie wspolnota mieszkaniowa ktora powstala z mocy obowiazujacego prawa.
Jestescie mala wspolnota i to nie jest jedynie okreslenie jej wielkosci ale jest to termin stosowany dla wspolnot mniejszych niz 8 lokali (7 i mniejszych).
W waszej wspolnocie decyzje podejmowane sa jednoglosnie jesli przekraczaja zarzad zwykly i wiekszosciowo jesli sa w ramach zarzadu zwyklego.
W pewnym zakresie podlegacie pod Ustawe o Wlasnosci Lokali ale tak naprawde Kodeks Cywilny (Dial IV wspolwlasnosc) okresla stosunki miedzy wlascicielami malej wspolnoty.
Proponuje przeczytac oba te akty prawne.
W szczegolnym przypadku o ktorym Pani pisala czyli ocieplenie poddasza przy braku zgody wszystkich wlascicieli pozostaje Pani droga sadowa z art 199KC chociaz sad moze nie przyjac Pani pozwu ze wzgledu na to ze nie posiada Pani przynajmniej 50% udzialu.
Pewna droga moze byc art 202KC ale trzeba udowodnic ze nieocieplenie poddasza jest dzialaniem razaco sprzecznym z zasadami prawidlowego zarzadu rzecza wspolna.
Alice - to są bardzo trudne sprawy, bo tak naprawdę nie chodzi o przepisy ale o zasady współżycia sąsiedzkiego. Jak zacznie wam zalewać piwnice (fundamenty) to też będzie sprawa tylko tego z parteru a cieknący dach twój?
Czy sąsiedzi wiedzą o jakich kosztach jest mowa? Bo może boją się dużych sum
Należałoby tę wypowiedź uzupełnić o regulację z art. 201 k.c.
Art. 201
Do czynności zwykłego zarządu rzeczą wspólną potrzebna jest zgoda większości współwłaścicieli. W braku takiej zgody każdy ze współwłaścicieli może żądać upoważnienia sądowego do dokonania czynności.
Zatem, sąd musi wniosek rozpatrzyć merytorycznie - niezależnie od wielkości udziałów przypadających na właściciela lokalu. W postępowaniu należy wykazać, że ocieplenie służy całej wspólnocie - co nie będzie trudne.
Jesteście tzw. małą wspólnotą mieszkaniową do 7 lokali. Obwiązują was zapisy ustawy Kodeks Cywilny dział Współwłasność. art. od 195....
Zapoznaj się z tymi kilkoma artykułami , to twoja podstawa egzystencji w tej Wspólnocie.