Mieszkanie w garażu na terenie Wspólnoty
cezar138
Użytkownik
Witam Forumowiczów,
proszę o poradę na dość nietypową sytuacje. Mianowicie w budynku mojej WM sa w podpiwniczeniu garaże samochodowe. Część z nich należy do nie-członków mojej WM. No i właśnie jeden z nich od pół roku zamieszkiwany jest stale przez swego właściciela. Brzmi to może kuriozalnie, ale takie są fakty. Problem polega na tym, ze licznik na energie elektryczna podłączony jest do naszego licznika głównego. Właściciele garaży płacą miesięcznie około 20 zł czynszu za garaż i prąd. No ale tutaj owy właściciel jawnie nadużywa tej sytuacji, bowiem samo mieszkanie w garażu wiąże sie z większym poborem energii elektrycznej. Na moje uwagi, jako członka zarządu, odnosi sie dość lekceważąco. Chce składać skargę do naszej administracji, ale może cos jeszcze z punktu prawa mógłbym zrobić, aby ukrócić to jawne nadużycie?
Dodam, ze właściciele garaży (nie mieszkający w naszym budynku), nie sa członkami naszej WM.
Będę bardzo wdzięczny za pomocne porady,
dziękuje i pozdrawiam,
Cz.
proszę o poradę na dość nietypową sytuacje. Mianowicie w budynku mojej WM sa w podpiwniczeniu garaże samochodowe. Część z nich należy do nie-członków mojej WM. No i właśnie jeden z nich od pół roku zamieszkiwany jest stale przez swego właściciela. Brzmi to może kuriozalnie, ale takie są fakty. Problem polega na tym, ze licznik na energie elektryczna podłączony jest do naszego licznika głównego. Właściciele garaży płacą miesięcznie około 20 zł czynszu za garaż i prąd. No ale tutaj owy właściciel jawnie nadużywa tej sytuacji, bowiem samo mieszkanie w garażu wiąże sie z większym poborem energii elektrycznej. Na moje uwagi, jako członka zarządu, odnosi sie dość lekceważąco. Chce składać skargę do naszej administracji, ale może cos jeszcze z punktu prawa mógłbym zrobić, aby ukrócić to jawne nadużycie?
Dodam, ze właściciele garaży (nie mieszkający w naszym budynku), nie sa członkami naszej WM.
Będę bardzo wdzięczny za pomocne porady,
dziękuje i pozdrawiam,
Cz.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
to jest dopiero kuriozalne że właściciele lokali płaca po równo , chociaż z każdym garażem jest związany udział w częściach wspólnych .
Każdy garaż powinien mieć swój pod-licznik EE oraz jego właściciel uczestniczyć w kosztach utrzymania części wspólnych np. ogrzewania na klatce schodowej , sprzątania terenu WM , ect.
Jest rzeczą dla mnie bardzo dziwną , dlaczego w swoich lokalach garażowych nie mają swoich liczników EE a korzystają ze wspólnej instalacji elektrycznej??? Teraz to Ty się kompromitujesz. To Ty jesteś władzą we WM a nie administrator, który jest waszym pracownikiem do pomocy.
Ja u siebie wiem prawie wszystko, mam całą dokumentację techniczną budynku, wiem gdzie jest jaki bezpiecznik itp.
Po pierwsze sprawdź u administratora (tylko go nie pros ale mu zleć przygotowanie danych) jak to jest z tymi garażami - nazwisko właściciela, udział, adres.
Ustal z zarządem sprawę energii elektrycznej w garażach. Weź dokumentację instalacji elektrycznej w budynku, zlećcie elektrykowi odłączenie oświetlenia w garażach, zobaczycie jak szybko właściciele garaży zareagują. Mają wystąpić do Zarządu WM z wnioskiem o założenie podliczników EE w garażach albo na swój rachunek ustalić to z Zakładem EE.:bigsmile:
do Praktyk-realista: dziekuje, ale zdanie o kompromitacji, to taki jakby "kwiatek do kozucha" w wypowiedzi.
Natomiast jako czlonek Zarzadu, mam we WM rozne typy osobowosci wsrod czlonków (trudno kazdemu dogodzic...), nieskromnie powiem, ze znaczna ilosc członków ma in + zdanie o mnie. Zreszta 3 m-ce wstecz zakonczylismy generalny remont eleeacji budynku.
cezar138 - dajecie sporo zarobić administratorowi, który praktycznie bez przerywania picia kawy inkasuje niezłe pieniądze.
Zawiadomcie wszystkich właścicieli garaży, że np. od 1stycznia 2014 wyłączacie prąd. Że mogą nadal z niego korzystać pod warunkiem, że przed tym terminem zainstalują sobie podliczniki. Szczegóły techniczne mogą uzgodnić z administratorem/elektrykiem (Jan Kowalski, telefon, e-mail).
Czyli grzecznie dajecie długi termin i naprawiacie to, co do tej pory źle robiliście.