Kontrola dokumentów w małej wspolnocie mieszkaniowej
dekors
Użytkownik
Witam.
W tym roku wykupiłem od gminy ostatni lokal w budynku pięciolokalowym w którym mieszkam od 50 lat.
Proszę o opinię czy jako już właściciel jednego z pięciu lokali mogę żądać wglądu do dokumentacji wspólnoty
a w szczególności do historii operacji bankowych za rok poprzedni kiedy to jeszcze właścicielem lokalu była gmina?
Nadmieniam, że w roku 2011 wspólnota zaciągnęła 100 tyś kredytu na remont budynku.
Proszę o opinię gdyż nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej opinii na ten temat.
pozdrawiam.
W tym roku wykupiłem od gminy ostatni lokal w budynku pięciolokalowym w którym mieszkam od 50 lat.
Proszę o opinię czy jako już właściciel jednego z pięciu lokali mogę żądać wglądu do dokumentacji wspólnoty
a w szczególności do historii operacji bankowych za rok poprzedni kiedy to jeszcze właścicielem lokalu była gmina?
Nadmieniam, że w roku 2011 wspólnota zaciągnęła 100 tyś kredytu na remont budynku.
Proszę o opinię gdyż nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej opinii na ten temat.
pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Prawo wglądu do dokumentacji wspólnoty posiada każdy właściciel.Dotyczy to wszystkich dokumentów należących do WM.
czyli jest pan członkiem małej wspólnoty. Na wstępie obowiązuje pana k.c. dział współwłasność art od 195
Tak ma pan prawo wglądu do wszelkiej dokumentacji związanej z częściami wspólnymi oraz sprawozdań wspólnoty za lata poprzednie , po to aby wykonywać zapis art. 200; 208 k.c.