DEWELOPER NIE PŁACI ZA NIESPRZEDANE MIESZKANIA
szelass
Użytkownik
Witam.
Jestem w zarządzie Wspólnoty Mieszkaniowej wybranej uchwałą członków (nie potwierdzanej notarialnie).
Narzucony nam przez dewelopera (na okres 2 lat) zarządca przyczynił się do powstania dużych długów Wspólnoty.
Zarządca przy kalkulacji wysokości zaliczek brał pod uwagę wszystkie 100 mieszkań.
Nasza Wspólnota istnieje 2 lata.
Początkowo udziały przedstawiał się w proporcji 30% (mieszkania kupione) do 70% (mieszkania pozostające własnością dewelopera).
Po 2 latach te proporcje wynoszą odpowiednio 70% do 30%.
Istotą problemu jest to, iż deweloper przez 2 lata istnienia wspólnoty dokonał raz wpłaty za obsługę wind za okres 2013 r.
Wydaje nam się, iż deweloper powinien płacić zarówno za zaliczki na zarząd nieruchomością ("czynsz"), jak również za części wspólne (energię elektryczną, windy), ale też na fundusz remontowy.
Czy prawidłowym jest opieranie się na ustawie UWL z 1994 r., art. 4, par. 1, mówiący o przywilejach i obowiązkach dewelopera co do niewydzielonych lokali?
Czy moglibyście Państwo wskazać wyroki sądów obligujące dewelopera do ponoszenia w/w kosztów?
Jestem w zarządzie Wspólnoty Mieszkaniowej wybranej uchwałą członków (nie potwierdzanej notarialnie).
Narzucony nam przez dewelopera (na okres 2 lat) zarządca przyczynił się do powstania dużych długów Wspólnoty.
Zarządca przy kalkulacji wysokości zaliczek brał pod uwagę wszystkie 100 mieszkań.
Nasza Wspólnota istnieje 2 lata.
Początkowo udziały przedstawiał się w proporcji 30% (mieszkania kupione) do 70% (mieszkania pozostające własnością dewelopera).
Po 2 latach te proporcje wynoszą odpowiednio 70% do 30%.
Istotą problemu jest to, iż deweloper przez 2 lata istnienia wspólnoty dokonał raz wpłaty za obsługę wind za okres 2013 r.
Wydaje nam się, iż deweloper powinien płacić zarówno za zaliczki na zarząd nieruchomością ("czynsz"), jak również za części wspólne (energię elektryczną, windy), ale też na fundusz remontowy.
Czy prawidłowym jest opieranie się na ustawie UWL z 1994 r., art. 4, par. 1, mówiący o przywilejach i obowiązkach dewelopera co do niewydzielonych lokali?
Czy moglibyście Państwo wskazać wyroki sądów obligujące dewelopera do ponoszenia w/w kosztów?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Deweloper powinien płacić tak samo, jak każdy inny właściciel.
Pospieszcie się z windykacją (wezwanie do zapłaty), bo przedawnienie będzie po 3 latach.
Pytanie tylko czy zapis ten ma zastosowanie do wszystkich opłat/zaliczek (tj. na zarządzanie, remontowego fundusze i kosztów wspólnych)?
Jeżeli takich zapisów nie ma, ma PŁACIĆ zaliczki tak jak inni właściciele tworzący wspólnotę ... jest to bat na dewelopera ...
Przykład klauzuli niedozwolonej wpisanej do rejestru:
Numer wpisu: 2709
Data wyroku: 2011-07-01
Tadeusz Mucha - "POSESJA Tadeusz Mucha" w Krakowie
"Strona kupująca wyraża zgodę, aby Tadeusz Mucha jako właściciel niewyodrębnionych lokali o innym przeznaczeniu niż mieszkalne oraz niewyodrębnionych lokali mieszkalnych będzie płacił miesięcznie 0,10 zł (zero złotych dziesięć groszy) za 1 m² (jeden metr kwadratowy) części niewyodrębnionych, a opłata ta jest stała i nie podlega zmianie i nie będzie on obciążany innymi kosztami związanymi z utrzymaniem nieruchomości wspólnych, w tym kosztami związanymi z funduszem remontowym."
Więcej na ten temat w artykule: "Deweloperzy nadal stosują klauzule niedozwolone w umowach z klientami." na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1698-deweloperzy-nadal-stosuja-klauzule-niedozwolone-w-umowach-z-klientami
Że zaległość spowodowana brakiem wpłat zgodnych z uchwałą właścicieli lokali, jest podstawą do wszczęcia windykacji ....
Dodam ze usluga byla jeszcze z etapu budowy bloku ale weszla do systemu jak juz wspolnota istniala
Administracja nie ma prawa, bez akceptacji zarządu, zaksięgowywać faktury na polecenie jednego z właścicieli.
co to było ...w jakich okoliczność powstały koszty 5 tyś. .... czy to dotyczyło bieżącej eksploatacji nieruchomości ...
bo ja w tym miejscu jestem zbulwersowany takimi wpisami
Jest faktura w dokumentacji wspolnoty wystawiona nie na wspolnote a na developera ktory jest zarzadem. Z rachunku wspolnoty zostala oplacona. Faktura dotyczy prac z przed zawiazania wspolnoty. Jeden z wlascicieli ktory jest ksiegowym w swojej firmie poprosil administracje o wglad w dokumenty wspolnoty i wypatrzyl te fakture. Poinformowal sasiadow ale mieszac sie nie chce powiedzial bo i tak sie wyprowadza powiedzial. Teraz inni sie nad tym zastanawiaja co robic bo przyszly za te prace doplaty.
> dotyczy wykończenia jakiegoś lokalu ?,
> czy wywozu odpadów z okresu gdy wydano lokale przyszłym właścicielom?
> usunięcia awarii , bo jakiś podwykonawca niezidentyfikowanego właściciela narozrabiał?
> udrożnienia kanalizacji ?
a czy on się zna na ewidencji pozaksięgowej wspólnot mieszkaniowych , wspólnota to nie podmiot, który prowadzi działalność gospodarczą w rozumieniu prawa handlowego , powoływanie się na rasowych księgowych w niektórych przypadkach mnie bawi ... autorytet nie z tej ziemi....
Nowy doklejony: 30.10.13 09:57
Pewnie trzeba bedzie samemu ja zobaczyc i ustalic jakie to prace
Sasiad tylko wskazal ze ta faktura nie powinna byc w dokumentach i obciazac wspolnote
czy zawsze tak analizujesz problem?
aby nie być standardowym laikiem zapoznaj się z treścią ustawy o własności lokali
roztropnej zadumy (1.XI)
Wg. mnie powinniście dopisać tę sumę do całego roszczenia.