"Pomiar" aktywności w udzielaniu pomocy innym użytkownikom Forum
Piękne jest subiektywne zdanie Administracji Forum, dotyczące "pomiaru" aktywności uczestników wspomagających innych uczestników: "staramy się w ten sposób docenić tych użytkowników serwisu, którzy w danym miesiącu wyróżnili się na forum swoją aktywnością w udzielaniu pomocy innym użytkownikom forum". Z niezrozumiałych dla mnie względów wyeliminowano w bieżącym "rankingu' "Praktyka-realistę". Dlaczego ? Za dosadnie pisze... !? Okazuje się, że miarodajnej i "obiektywnej" oceny dokonuje Administracja ? O d..ę potłuc taką "obiektywność" !
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A o ważności decydują użytkownicy a nie admini.
To jest ciekawa sprawa. Można prosić o rozwinięcie wątku przywołanego w powyższym cytacie? Zaznaczam, że z uwagi na moje naturalne ograniczenia w pojmowaniu rzeczy, prosiłbym o nie używanie zbyt wielu skrótów myślowych.
Pozdrawiam.
Cytatologia goni cytatologię byle w tych cytatach użyto słów jakich chce cytujący. Gidzie się podziała praktyka życiowa ?
szczytny cel ,ale wykonanie fatalne ...
o co ci chodzi : o szczytny cel czy o fatalne wykonanie ...
No ,ale w takich przyszło nam żyć czasach ... czasach chaosu , braku zdroworozsądkowych zasad.
to jest ranking na dzień 2.XI. 2013 g. 17:00 :rolling:
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/5349/pomiar-aktywnosci-w-udzielaniu-pomocy-innym-uzytkownikom-forum/#Item_7
Ja tak trochę na marginesie głównego tematu (po naszemu powiedzielibyśmy, że off-topic):
Prawo Ohma:
Prawo fizyki głoszące proporcjonalność natężenia prądu płynącego przez przewodnik do napięcia panującego między końcami przewodnika.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Ohma
Pierwsze prawo Kirchoffa:
Dla węzła obwodu elektrycznego suma algebraiczna natężeń prądów wpływających(+) i wypływających(–) jest równa zeru (znak prądu wynika z przyjętej konwencji)
lub
Suma natężeń prądów wpływających do węzła jest równa sumie natężeń prądów wypływających z tego węzła.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pierwsze_prawo_Kirchhoffa
Drugie prawo Kirchoffa:
W zamkniętym obwodzie suma spadków napięć na oporach równa jest sumie sił elektromotorycznych występujących w tym obwodzie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drugie_prawo_Kirchhoffa
Pozdrawiam.
Witam
Nnnooo, a ja też, tak trochę, na marginesie marginesu głównego tematu.
Prawa prawami - są te pisane i niepisane.
Może jednak mam jakieś prawo dowiedzieć się, a nie pozostawać jedynie w domysłach?
Dziwnie wyglądają te manewry z cięciem wpisów..... Niestety nie mogę pojąć: dlaczego?
Źródło:
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/5358/jak-perfidnie-usmiercono-uzytkownika-forum/#Item_11
Pozdrawiam
rzeczywiście usunąłem mój ostatni wpis, żeby nie przedłużać dyskusji, a jednocześnie nie śmiałem usuwać innych wpisów, chcąc pozostać wiernym doktrynie. : (
Ktoś z obsługi forum uznał, że ten wątek nie zasługuje na kontynuację i ja to rozumiem. Mają takie prawo.
Odpowiadam w rzeczonym miejscu jeszcze raz, ale nie pamiętam poprzedniej odpowiedzi. Mam nadzieję, że to nie jest tym razem coś odwróconego o 180 stopni. : )
Pozdrawiam,
Rozumiem. To jest oczywista oczywistość.
Nie wierzę Ci.
Nie. Trochę inaczej...
Wierzę tylko z techniczno-budowlanego punktu widzenia.
Pozdrawiam
Nie wierzysz mi tak w ogóle, czy nie wierzysz mi w jakiejś konkretnej sprawie?
No więc z dumą ogłaszam, że wg stanu na 9.11.2013, godzina 12:55:00 CET (UTC + 1) najbardziej pomocny w miesiącu jest ... czajnik5.
Hm... jest tylko jeden problem: nie bardzo sobie mogę uświadomić, komu w tym miesiącu pomogłem, nie licząc pewnej pani, której przytrzymałem drzwi w sklepie, bo miała w dwóch rękach dwie torby z zakupami. Na forum w tym miesiącu to raczej kilku osobom zaszkodziłem. : ).
Może należałoby zrezygnować z takiego punktowania, albo przynajmniej zlikwidować powiązanie pomiędzy rankingiem pomocnych użytkowników i podziękowaniami? Jeśli ktoś chce, niech dziękuje drugiemu za dany wpis, nawet po stokroć, ale może niech to się nie przekłada na budowanie autorytetu użytkownika w rankingach.
Pozdrawiam. :cool:
:sad:
Automatycznie, to rzeczywiście pod kontrolą, ale mogą być różne rodzaje kontroli. Ja w tym konkretnym wypadku bardziej wolałbym automatyczną kontrolę bezdusznego systemu wg kryteriów, na które ma wpływ ogół użytkowników, niż kontrolę, w której występuje czynnik ludzki i trudne do uchwycenia kryteria.
Tylko rodzi się w konsekwencji następne pytanie: na podstawie jakich kryteriów? Podziękowania od użytkowników? Mamy namacalne przykłady, że to nie jest dobry pomysł. Ilość blogów? Może, ale o tym co będzie blogiem, a co nie, również decyduje wąskie grono.
Może w ogóle dać sobie spokój z takimi rankingami? Tak sobie myślę, że jeśli ktoś dyskutuje na forum szukając porady, czy pomocy, to przecież w życiu nie będzie się kierował żadnym rankingiem, tylko sam oceni, czy sugestia jest dla niego przydatna, czy nie.
Myślę również, że te rankingi są głównie po to, żeby zachęcić ludzi do uczestniczenia w dyskusjach i zwiększania ruchu w serwisie. Zawsze znajdzie się pokaźny procent użytkowników, którym zależy głównie na tym, żeby gdzieś figurować. To po prostu wynika ze statystyki. No, taka natura ludzka. : ).
Pozdrawiam.
P.S. Zauważyłem ciekawą rzecz: na przykład ja nieoczekiwanie znalazłem się na ósmej pozycji w rankingu najbardziej aktywnych użytkowników forum w miesiącu i stało się to w ciągu bodajże zaledwie dwóch, albo trzech ostatnich dni, wyłącznie z powodu dyskusji w dwóch wątkach, przy czym nie odnoszę wrażenia, żeby którykolwiek z moich wpisów dodał merytoryczną wartość do tego forum. Nasuwa mi się wniosek taki, że chyba za dużo dyskutujemy o forum i o sobie samych, a za mało o sprawach wspólnot mieszkaniowych. Chociaż z jednej strony budujemy w ten sposób jakieś relacje międzyludzkie, tudzież między-użytkownikowe (niestety, szkoda, że tylko wirtualne), to z drugiej strony cierpi na tym poziom merytoryczny dyskusji o przedmiocie forum.
Bywało i tak że ktoś zakładał konto na forum - zadał pytanie i już miał dwie oceny pozytywne - śmieszne prawda? Ubaw po pachy...
Proszę się teraz nie dziwić panie elan 124, że ktoś to musi jeszcze weryfikować.
Do Czajnik5.
Uważam że w przypadku niektórych użytkowników nie potrzebny jest system pozytywnego oceniania aby uznać kogoś za pomocnego. Wystarczy przeanalizować kilka ostatnich miesięcy aby stwierdzić czyje wypowiedzi są pomocne, rzeczowe, przemyślane i poparte argumentami. Osobiście uważam że Ty się do takich osób zaliczasz więc rozumiem stanowisko admina że umieścił Cię w rankingu. W mojej ocenie jest takie wąskie grono stałych bywalców którzy automatycznie powinni być umieszczani na takiej liście doradców.
stwierdzić czyje wypowiedzi są pomocne = wypowiedzi populistyczne, na które oczekuje adwersarz i nie mające nic wspólnego z realem wspólnotowym
poparte argumentami = poparte wyrywkami cytatów , tylko dlatego że znajdują się tam słowa na które oczekuje adwersarz
rzeczowe,przemyślane = oparte na cudzych orzeczenia , wyrokach
dokąd to forum zdąża ?.....
no tak..... po rankingu populistów, kolejna lista.... lista GURU wybrańców narodu...
Pytam: komu , czemu ma to służyć? kłótniom , swarom , jak jest obecnie ...