Czy można być jednocześnie członkiem kilku WM?

cezar138cezar138 Użytkownik
edytowano listopada 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam Forumowiczów,

mam w swojej WM sytuacje, gdzie w naszym budynku są garaże, tzw. lokale niemieszkalne. Rozumiem, że własciciele tych garazy sa członkami mojej WM. No ale co w sytuacji, gdy dany własciciel garazu jest juz członkiem innej WM (np. blok obok)? Czy nalezy wlaczyc go w poczet czlonków? I co z garazem firmy, która jest naszym administratorem, majac garaz w budynku WM?
Bede wdzieczny za konkretne porady, dziękuje, pzdr.

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Można. Sam jestem członkiem dwóch spółdzielni.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czyli tym samym wszycy ci właściciele garazy powinni byc uwzglednieni na liscie członków mojej WM? I powinni brac udział w zbieraniu podspiów do uchwał mojej WM?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Skoro z własnością garażu związany jest udział w nieruchomości wspólnej - to oznacza, że są współwłaścicielami w tej nieruchomości, to członkowie wspólnoty mieszkaniowej.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] cezar138:[/cite] Czy nalezy wlaczyc go w poczet czlonków?
    Członkostwo we wspólnocie nie jest aktem uznaniowym, nie istnieje procedura "włączania w poczet członków", członkostwo wynika z mocy prawa. Sam fakt bycia właścicielem lokalu automatycznie oznacza członkostwo we wspólnocie, tak więc właściciele garaży są członkami twojej wspólnoty od dnia w którym nabyli garaże i mają prawo głosować - oczywiście pod warunkiem, o którym napisał Zarządca: z garażem musi być związany udział w NW.
    I co z garazem firmy, która jest naszym administratorem, majac garaz w budynku WM?
    Firma jest właścicielem lokalu tak samo jak osoba fizyczna, ze wszystkimi wynikającymi z tego skutkami.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    do Egzo : zatem jest pan X w budynku mojej WM i ma garaz (ale nie posiada lokalu mieszkalnego), to jest członkiem moje WM, ale bez udzialu w nieruchomosci wspolnej? To ma parwo glosu, czy nie ma prawa głosu we WM?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada 2013
    cezar - najpierw przeczytaj https://forum.zarzadca.pl/wiki/garaz
    Garaż z odrębną księgą wieczystą jest takim samym lokalem, jak inne. Tak więc właściciel tego garażu ma taki sam udział w nieruchomości wspólnej jak każdy inny właściciel - czyli proporcjonalny do swojego udziału.
    Sprawa się komplikuje, jeśli jest to garaż wielostanowiskowy - czyli jedna księga wieczysta i wielu właścicieli.
    Jak jest u Ciebie?

Właściciel kilku mieszkań jest członkiem kilku wspólnot mieszkaniowych.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dzieki - u mnie jest tak, ze na 10 garazy, tylko 1 jest członka mojej WM. Pozostałe to własnosci mieszkancow innych WM, lub ktos spoza osiedla. Musiałbym miec dane z ksiag wieczisdtaych na te garaze ilu jest włascicieli na dany garaz. Nie mam pewnosci jak postapic, przy zbietaniu glśow do uchwał, wobec tych własciceli garazy :(.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zasada jest taka, że 1 lokal ma tylko 1 głos.
  • Opcje
    MarcoPoloMarcoPolo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Musiałbym miec dane z ksiag wieczisdtaych na te garaze ilu jest włascicieli na dany garaz.
    To dlaczego po prostu tego nie sprawdzisz? - księgi wieczyste są dostępne w internecie
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada 2013
    [cite] cezar138:[/cite]do Egzo : zatem jest pan X w budynku mojej WM i ma garaz (ale nie posiada lokalu mieszkalnego), to jest członkiem moje WM, ale bez udzialu w nieruchomosci wspolnej? To ma parwo glosu, czy nie ma prawa głosu we WM?
    Niepotrzebnie łączysz ze sobą kwestię garażu i mieszkania. Co prawda wspólnota formalnie nazywa się wspólnotą "mieszkaniową", ale tak naprawdę, posiadanie lub nieposiadanie mieszkania we wspólnocie nie ma znaczenia - liczy się własność jakiegokolwiek lokalu, chociażby nawet nie był mieszkaniem. Oczywiście do lokalu musi być przypisany udział w NW. Jeżeli taki udział ma dany garaż, to jego właściciel jest z tego tytułu członkiem wspólnoty mieszkaniowej, ma prawo głosować, mieć wgląd we wszelkie dokumenty wspólnoty, itp.
    W księdze wieczystej twojej nieruchomości powinny być dane poszczególnych właścicieli lokali - tam sprawdzisz numery KW wszystkich właścicieli, a mając te numery sprawdzisz, kto jest właścicielem garaży i czy mają przypisany udział w NW.
    ekw.ms.gov.pl
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ok, faktycznie to dobry pomysł, b. dziekuje Egzo.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Koziorozka: Zasada jest taka, że 1 lokal ma tylko 1 głos
    Jeden lokal czy jeden właściciel ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    elan - tak długo jesteś na tym forum, że...
    Głos jest niepodzielny, więc gdy lokal ma wielu właścicieli to albo uzgodnią wspólne jedno stanowisko, albo nie wezmą udziału w głosowaniu.
    Tak więc w praktyce 1 lokal = 1 głos.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Koziorozka: gdy lokal ma wielu właścicieli
    A gdy właściciel ma wiele lokali...
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada 2013
    Art 23
    2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos.

2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2013
    [cite] cezar138:[/cite]Witam Forumowiczów,

mam w swojej WM sytuacje, gdzie w naszym budynku są garaże, tzw. lokale niemieszkalne.
    Rozumiem, że własciciele tych garazy sa członkami mojej WM.
    poprawnie rozumujesz jak na razie
    No ale co w sytuacji, gdy dany własciciel garazu jest juz członkiem innej WM (np. blok obok)?
    a co ciebie obchodzi obca wspólnota ? zajmij się tylko swoją ...
    Czy nalezy wlaczyc go w poczet czlonków?
    Należny go wpisać do rejestru właścicieli lokali jaki wspólnota jest zobowiązana prowadzić , członkiem stał się podpisując akt notarialny.

I co z garazem firmy, która jest naszym administratorem, majac garaz w budynku WM?
    jak jest z nim związany udział w NW i mają akt własności (notarialny) to jak wyżej
    Bede wdzieczny za konkretne porady, dziękuje, pzdr.
    prosiłeś , więc dostałeś samą esencje ...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.