Oczyszczanie chodnika

drag123drag123 Użytkownik
edytowano listopada 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Do kogo należy oczyszczanie chodnika , jeżeli położony jest w granicach innej wspólnoty , a z naszą styka się z tzw. opaska betonową. Drugie pyt.część chodnika należącego do gminy również graniczy z nasza W.M.- czy Gmina ma obowiązek dostarczyć nam piasek do posypywania chodnika?

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Widzę, że nie chciało ci się zajrzeć do ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach

Tam jest wszytko pięknie opisane kto co , i za co odpowiada / płaci.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie wspomniałem , że zajmuje się wspólnotą dopiero od kilku miesięcy najpierw musiałem uporządkować sprawy finansowe , zaległości były przeogromne - liczyłem na pomoc - niektórzy morze nie pamiętają - ale bardzo mi pomogli za co jeszcze raz pragnę podziękować,nie prosiłem o wymądrzanie się- za takie uwagi dziękuję!!
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2013
    z ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111520897
    [b]Art. 5.[/b]
    [b]1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:[/b]

1) wyposażenie nieruchomości w pojemniki służące do zbierania odpadów komunalnych oraz utrzymywanie tych pojemników w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym, chyba że na mocy uchwały rady gminy, o której mowa w art. 6r ust. 3, obowiązki te przejmie gmina jako część usługi w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości w zamian za uiszczoną przez właściciela opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi;

2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniają-cą wymagania określone w przepisach odrębnych;

3) zbieranie powstałych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych zgodnie z wymaganiami określonymi w regulaminie;

3a) gromadzenie nieczystości ciekłych w zbiornikach bezodpływowych;

3b) pozbywanie się zebranych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych oraz nieczystości ciekłych w sposób zgodny z przepisami ustawy i przepisami odrębnymi;

4) [b]uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości;[/b] właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych;

5) realizację innych obowiązków określonych w regulaminie.

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jednak zrobił to ktoś za ciebie ... :cry: porażka ...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP- sprawdziłem wcześniej - a czy mogę posypać chodnik popiołem/ żużel .Czytałem również orzeczenie trybunału matołów!
  • Opcje
    stonkastonka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie znam podstawy prawnej ale czytałem na jakiejś stronce wypowiedzi Strażników Miejskich że posypywanie chodników popiołem jest zabronione. Nie wiem ale może to wynikać z regulaminu porządku w danej gminie.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    (...) "Do posypywania chodników czy dróg nie wolno używać popiołu z kotłów centralnego ogrzewania – mówi Janusz Lipiński, komendant Straży Miejskiej w Wodzisławiu. Dodaje, że do tej pory za tego typu zachowanie nikogo nie ukarano (...)"
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Pragnę WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ za wszelkie wskazówki- i te dot. oczyszczania chodników jak i wcześniejsze.
    Naprawdę dzięki- każda opinia jest dla mnie naprawdę cenna - jestem ,,świeżym ,, administratorem - mała wspólnota nie stać nas na fachowca , gdyż były ,,administrator,, ZGKiM- nie dość że pozostawił nas z długami - to obiekt jest zapuszczony, z tymi pierwszymi już niemal sobie poradziłem. Dlatego naprawdę jestem wdzięczny za okazaną pomoc i WASZĄ cierpliwość.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.