Sąsiad blokuje dostęp do mediów c.o., wod-kan, co zrobić ?
locator
Użytkownik
Pytanie dotyczy trzy-kondygnacyjnego budynku zarządzanego przez MW. Kupiłem lokal na 1 piętrze, w którym prowadzę aktualnie gruntowny remont obejmujący min. wymianę wszystkich instalacji. W trakcie prac okazało się, że instalacja wodna jest stara, skorodowana oraz ma zbyt małą średnicę aby zapewnić odpowiednią podaż wody. Podobnie jest z instalacją kanalizacyjną, cały pion wykonany jest z żeliwnych rur ø 75 mm, pękniętych w kilku miejscach. Stara, nie używana, instalacja c.o. na węgiel, była wykonana z grubych stalowych rur co przy zmianie źródła ogrzewania również je wyklucza.
W związku z ujawnieniem takiego stanu instalacji, zaproponowałem wykonanie na mój koszt nowych pionów wszystkich instalacji w lokalu na parterze ( powyżej zostały odnowione ), łącznie z remontem pomieszczenia wynikającym z charakteru prac. Niestety właścicielka tego lokalu nie wyraża zgody na takie rozwiązanie i nie podaje przyczyny. Dodam, że jej lokal jest użytkowy, nikt tam nie mieszka, a standard pomieszczeń jest niski.
Mój problem polega na tym, że nie mam możliwości wyprowadzenia instalacji na klatkę schodową, jedyna opcja to nie używane szachty kominowe ...
Co mogę zrobić w takiej sytuacji, czy sąsiadka może tak postępować i blokować mi dostęp do mediów ( od 2 m-cy brak decyzji ! ). Niestety na etapie zakupu zostałem wprowadzony w błąd co do stanu instalacji ... miały być nowe, o czym zapewniała min. ta sąsiadka a mieszkanie sprzedawał jej bratanek.
W związku z ujawnieniem takiego stanu instalacji, zaproponowałem wykonanie na mój koszt nowych pionów wszystkich instalacji w lokalu na parterze ( powyżej zostały odnowione ), łącznie z remontem pomieszczenia wynikającym z charakteru prac. Niestety właścicielka tego lokalu nie wyraża zgody na takie rozwiązanie i nie podaje przyczyny. Dodam, że jej lokal jest użytkowy, nikt tam nie mieszka, a standard pomieszczeń jest niski.
Mój problem polega na tym, że nie mam możliwości wyprowadzenia instalacji na klatkę schodową, jedyna opcja to nie używane szachty kominowe ...
Co mogę zrobić w takiej sytuacji, czy sąsiadka może tak postępować i blokować mi dostęp do mediów ( od 2 m-cy brak decyzji ! ). Niestety na etapie zakupu zostałem wprowadzony w błąd co do stanu instalacji ... miały być nowe, o czym zapewniała min. ta sąsiadka a mieszkanie sprzedawał jej bratanek.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Drugi właściciel wspiera moje działania. Niestety ze względu na czas - muszę się wprowadzić w określonym terminie nie mam czasu na sprawy sądowe ( zastąpienie głosu sąsiadki ).
Co do instalacji, modernizacja kanalizacji może zostać wykonana w dotychczasowej linii, wymienimy rury na nowe i większe. Instalacja c.o. i wodna wymagają przejścia przez stropy i wykucia kanałów w ścianach.
W sprawie remontu - moim zdaniem czynność nie przekracza zwykłego zarządu, tym bardziej, że sąsiadka nie płaci za ten remont, ale i tak bez sądu się nie da, bo musi wpuścić do lokalu. Należy złożyć wniosek o wydanie zgody (z ostrożności, gdyby sąd uznał, że czynność przekracza zarząd zwykły) i pozew o nakazanie udostępnienia ( pozew z wnioskiem).