Wypowiedzenie umowy

drag123drag123 Użytkownik
edytowano listopada 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Znowu ja - znając mentalność Kuby P znowu będzie miał używanie ale prośba do pozostałych - jak już nie jednokrotnie wspominałem jesteśmy małą wspólnotą =5 rodzin -piec jest ,,własnością ,,przedsiębiorcy który również posiada kotłownię centralną dla całej miejscowości -wystąpiliśmy z pismem by podłączył nas do głównej magistrali ciepłowniczej ale stwierdził że są to zbyt wysokie koszty, ponieważ stawki za C.O. mamy 2 razy wyższe jak w blokach- chcemy się odłączyć od dzierżawcy. Przekalkulowałem różne warianty - zawsze wychodzą mi oszczędności co w naszej sytuacji jest nie bez znaczenia. Przesyłam główne zagadnienia tej umowy proszę o wzór wypowiedzeń obu umów, pragnę nadmienić , że bylibyśmy zainteresowani odkupieniem pieca C.O UMOWA NA DOSTARCZENIE CIEPŁA
Umowa zostaje zawarta na czas nie określony, a każdej ze stron przysługuje prawo jej
Rozwiązania za uprzednim 3- miesięcznym okresem wypowiedzenia. złożonym w formie
pisemnej ze skutkiem na koniec m_ca kalendarzowego, nie wcześniej niż na koniec sezonu
grzewczego, W przypadku zaniechania działalności na powyższej kotłowni umowa ulega
natychmiastowemu rozwiązaniu

UMOWA NA DZIERZAWĘ POMIESZCZEŃ KOTŁOWNI
CZAS TRWANIA UMOWY
1. Umowę zawiera się na czas nieokreślony.
2. Rozwiązanie umowy lub zmiana jej treści może nastąpić w każdym czasie za porozumieniem stron.
3. Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć niniejszą umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia i bez prawa żądania odszkodowania przez Dzierżawcę, a także bez konieczności
wcześniejszego uprzedzenia Dzierżawcy przewidzianego w art. 687 KC w razie;
a. gdy Dzierżawca zalega z płatnościami wynikającymi z $ 3 pkt. 1 umowy za dwa pełne
okresy płatnicze,
b. nie stosowania się do postanowień $ 5 pkt1,z niniejszej umowy'
5. W przypadku rozwiania umowy Dzierżawca zobowiązany jest własnym kosztem i staraniem
usunąć, z zajmowanych pomieszczeń urządzenia przez siebie wprowadzone stanowiące
jego własność, a zajmowane pomieszczenia przekazać z protokołem zdawczo - odbiorczym.
6. Wydzierżawiającemu nie przysługuje zwrot poniesionych nakładów:
a. z powodu rozwiązana umowy z przyczyn leżących po jego stronie,
b. po upływie okresu na jaki umowa została zawarta.
W tym przypadku nakłady finansowe nieodpłatnie przechodzą na własność Wydzierżawiającego.
7. W sytuacjach wskazanych w ust. 3 i 6 Dzierżawca zrzeka się wszelkich roszczeń w zakresie
zwrotu poniesionych nakładów, a czyni je na własny koszt i ryzyko. Nakłady tę nieodpłatnie przechodzą na własność Wydzierżawiającego.
8. W przypadku rozwiązania umowy Z przyczyn leżących po stronie Wydzierżawiającego-
Wydzierżawiający zwraca Dzierżawcy - uzgodnione uprzednio przed ich poniesieniem
z Wydzierżawiającym oraz udokumentowane nakłady finansowe na przedmiot dzierżawy
w części nie zamortyzowanej.
okres amortyzacji nakładów ustala się na 10 lat.
9. Za opóźnienie w przekazaniu:, dzierżawionych pomieszczeń' przez Dzierżawcę, Wspólnota
może pobierać opłatę odszkodowawczą w wysokości 2-krotnego czynszu, brutto, za okres
bezumownego korzystania przedmiotu umowy' nie mniej niż za okres jednego miesiąca. Prośba czy ktoś mógłby mi pomóc skonstruować odpowiednie pisma byśmy nie narazili się na zbyt duże koszty.

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jedna umowa - dzierżawa kotłowni:
    Dzierżawca to właścicieli urządzeń a Wydzierżawiającym jest wspólnota - urządzenia zamontowano w nieruchomości wspólnej tak?

Jeżeli w umowie brak odmiennych postanowień, co do jej wypowiedzenia stosujemy art. 704 kodeksu cywilnego:

"W braku odmiennej umowy dzierżawę gruntu rolnego można wypowiedzieć na jeden rok naprzód na koniec roku dzierżawnego, inną zaś dzierżawę na sześć miesięcy naprzód przed upływem roku dzierżawnego. "

Druga umowa:
    umowa na dostarczanie ciepła:

zawarta na czas nie określony, z 3 miesięcznym terminem wypowiedzenia złożonym w formie pisemnej ze skutkiem na koniec m_ca kalendarzowego, nie wcześniej niż na koniec sezonu grzewczego - w czym jest tutaj problem? Musicie złożyć wypowiedzenie i powołać się na ten zapis wynikający z umowy a następnie czekać,
    umowa dzierżawy nie może zostać rozwiązana przed umową na dostawę ciepła.

Moim zdaniem to dość poważna sprawa i sugerowanie się wypowiedziami na forum udzielonymi na podstawie szczątkowych danych bez wglądu w dokumenty nie jest dobrym pomysłem.

Nowy doklejony: 18.11.13 08:31
    Pomocne piśmiennictwo:

"Rok dzierżawny, jeżeli strony inaczej nie postanowią, liczy się od początku dzierżawy, tj. od dnia wydania dzierżawcy przedmiotu dzierżawy. Okres ten może wynikać ze zwyczaju przyjętego w danych środowisku. Forma wypowiedzenia może być dowolna i żadna ze stron nie ma obowiązku wyjaśniania jego pobudek."

Komentarz do kodeksu cywilnego. Księga trzecia. Zobowiązania, tom 2, G. Bieniek, H. Ciepła, S. Dmowski, J. Gudowski, K. Kołakowski, M. Sychowicz, T. Wiśniewski, C. Żuławska, Warszawa 2009, s. 416
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.