Zarządzanie bezumowne

ViperksgViperksg Użytkownik
edytowano listopada 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam...zarządca zarządza naszą wspólnotą bez umowy, gdyż nową umowę zarząd wspólnoty nie podpisał. Proszę o pomoc w kwestii wypowiedzenia zarządcy umowy, czy musi być uchwała, skoro umowa już nie obowiązuje? Czy mogę w każdej chwili podpisać z innym zarządcą umowę?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada 2013
    Jak długo pracuje bez umowy?
    Działa na warunkach starej umowy?
  • Opcje
    edytowano listopada 2013
    Stara umowa wygasła 31 grudnia 2011 roku.
    Komentarz edytowany Viperksg
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Viperksg: zarządca zarządza naszą wspólnotą bez umowy, gdyż nową umowę zarząd wspólnoty nie podpisał.
    Viperksg: Czy mogę w każdej chwili podpisać z innym zarządcą umowę ?
    We wspólnocie nie mogą zarządzać i Zarząd i Zarządca. Prawdopodobnie zatrudniliście Administratora , czyż tak ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Tak, administratora.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Czy administrator wystawia co miesiąc rachunki, czy otrzymuje swoje wynagrodzenie? Jeżeli tak, to nie działa bez umowy. Odnośnie wypowiedzenia to zastosowanie mają przepisy kodeksu cywilnego regulujące stosunek zlecenia:

Art. 746 § 1. Dający zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Powinien jednak zwrócić przyjmującemu zlecenie wydatki, które ten poczynił w celu należytego wykonania zlecenia; w razie odpłatnego zlecenia obowiązany jest uiścić przyjmującemu zlecenie część wynagrodzenia odpowiadającą jego dotychczasowym czynnościom, a jeżeli wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, powinien także naprawić szkodę.

Uchwała do wypowiedzenia nie jest potrzebna.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Stara umowa wygasła 31 grudnia 2011 roku
    Domyślam się, że płacicie mu na starych warunkach.
    Dla świętego spokoju napisz formalne wypowiedzenie umowy z terminem minimum miesiąca.
    Co do tego, czy na zwolnienie/zatrudnienie administratora potrzebna jest uchwała są dwie szkoły - tak/nie.
    Ja należę do tej, która twierdzi, że zwolnienie/zatrudnienie administratora należy do zarządu, bo to on będzie z nim/nią współpracował.
    Poza tym zdarza się, że administrator zatrudniony uchwałą konfliktuje właścicieli, by uniknąć zwolnienia.
    Dobra zasada jest też taka, że administratora zwalniamy tak samo, jak go zatrudniliśmy. Czyli jeżeli zatrudniony na podstawie uchwały, to i tak samo zwolniony (rozwiązana umowa a nie zwolnienie oczywiście, ale to tak dla skrótu).
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Viperksg: czy musi być uchwała, skoro umowa już nie obowiązuje ?
    Skoro umowa już nie obowiązuje, bo wygasła z dniem 31 grudnia 2011 roku, to na jakiej zasadzie pracował u was Administrator, przecież wypłacaliście mu jakieś należności ? Kto jego - w okresie kiedy wygasła umowa - konkretnie zatrudniał ? Umowa (ewentualnie razem z okresem wypowiedzenia) do dnia 31 grudnia 2011 roku, została zawarta między kim a kim ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Powiem tak, dopiero jak podjeliśmy decyzję o odejściu od dotychczasowego zarządcy, to wgłebiłem się w umowę z administratorem i ku mojemu zdziwieniu umowa była na czas określony do 31.12.2011 roku, cały czas płaciliśmy mu wynagrodzenie. Umowa wcześniejsza była zawarta między wspólnotą a administratorem.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Viperksg:[/cite]Powiem tak, dopiero jak podjeliśmy decyzję o odejściu od dotychczasowego zarządcy,
    to wgłebiłem się w umowę z administratorem i ku mojemu zdziwieniu umowa była na czas określony do 31.12.2011 roku,
    cały czas płaciliśmy mu wynagrodzenie.
    Umowa wcześniejsza była zawarta między wspólnotą a administratorem.
    tak czy siak ...należy mu wypowiedzieć tę umowę, inaczej on wykonuje czynności bez umownie ( bo mu płacicie)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Viperksg: Między wspólnotą...
    Jak można po wygaśnięciu wypowiedzieć umowę ? Może to była (ta nowa umowa) zawarta ustnie... ?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Administrator wykonuje usługę, wystawia rachunki, wspólnota przelewa należności na jego rzecz - umowa jest, tylko, że nie na piśmie. Najlepiej zrobić jak Koziorożka pisze - dać miesiąc wypowiedzenia dla świętego spokoju.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2013
    [cite] elan124:[/cite]
    Viperksg: Między wspólnotą...
    Jak można po wygaśnięciu wypowiedzieć umowę ? Może to była (ta nowa umowa) zawarta ustnie... ?
    bo może administrator też żyje w nieświadomości , że umowa nie wygasła ....
    wypowiedzenie przerywa wykonywanie czynności ...
    od dnia przyjęcia wypowiedzenia administrator powinien przestać wykonywać czynności....
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP: bo może administrator też żyje w nieświadomości , że umowa nie wygasła ....
    Niech sobie żyje, ale umowa wygasła z dniem 31 grudnia 2011 roku, z pewnością z ewentualnym czasem wypowiedzenia:
    Viperksg: ku mojemu zdziwieniu umowa była na czas określony do 31.12.2011 roku
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2013
    [cite] elan124:[/cite]
    KubaP: bo może administrator też żyje w nieświadomości , że umowa nie wygasła ....
    Niech sobie żyje, ale umowa wygasła z dniem 31 grudnia 2011 roku, z pewnością z ewentualnym czasem wypowiedzenia:
    Viperksg: ku mojemu zdziwieniu umowa była na czas określony do 31.12.2011 roku
    umowa wygasła, ale czynności były wykonywane o czym świadczą opłacane rachunki.
    [cite]Viperksg:[/cite] cały czas płaciliśmy mu wynagrodzenie

Wypowiedzenie umowy przecina też (zabrania) wykonywanie czynności administratorskich .
    Niestety WM nic nie zrobiła, aby po zakończeniu terminowej umowy, odebrać dokumentacje od administratora i przekazać innemu nowemu podmiotowi .

Marazm dalej trwa ...
  • Opcje
    edytowano listopada 2013
    Umowa wcześniejsza była zawarta między wspólnotą a administratorem.
    Oczywiście, ale wspólnotę zawsze reprezentuje zarząd. Jak w umowie nie ma czegoś takiego, że wspólnota (reprezentowana przez x) na podstawie uchwały nr zawiera umowę to należy się domyślać, że uchwały nie było.
    Poza tym wiesz od kiedy administrator pracuje, więc możesz przejrzeć uchwały z okresu poprzedzającego ten termin.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.