Mała wspólnota
grupiru
Użytkownik
Witam,
Moje pytanie pewnie będzie dosyć naiwne, ale już sama nie wiem jak to jest. Niedawno wprowadziłam się do kamienicy, w której znajduje się 6 mieszkań. W związku z powyższym nie ma obowiązku zakładania wspólnoty. Jednak jak rozumiem nie zwalnia to z obowiązku prowadzenia książki obiektu budowlanego i pewnie spełnienia innych zobowiązań. Próbuję mieszkańców namówić do zaangażowania zarządcy lecz nie każdy się zgadza. Jakie mam wyjście z sytuacji? Sama nie mam czasu zająć się rozpoznaniem wszystkich spraw i prowadzeniem zobowiązań. Z tego co wiem współwłaściciele nie prowadzą wspólnego konta, ani też nigdy na oczy nie widziałam książki. Jakie mogą być konsekwencje?
Będę wdzięczna za wskazówki wszelkie.
Pozdrawiam
Ada
Moje pytanie pewnie będzie dosyć naiwne, ale już sama nie wiem jak to jest. Niedawno wprowadziłam się do kamienicy, w której znajduje się 6 mieszkań. W związku z powyższym nie ma obowiązku zakładania wspólnoty. Jednak jak rozumiem nie zwalnia to z obowiązku prowadzenia książki obiektu budowlanego i pewnie spełnienia innych zobowiązań. Próbuję mieszkańców namówić do zaangażowania zarządcy lecz nie każdy się zgadza. Jakie mam wyjście z sytuacji? Sama nie mam czasu zająć się rozpoznaniem wszystkich spraw i prowadzeniem zobowiązań. Z tego co wiem współwłaściciele nie prowadzą wspólnego konta, ani też nigdy na oczy nie widziałam książki. Jakie mogą być konsekwencje?
Będę wdzięczna za wskazówki wszelkie.
Pozdrawiam
Ada
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
„…Wspólnota mieszkaniowa powstaje ex lege (z mocy samego prawa) z chwilą ustanowienia odrębnej własności pierwszego lokalu i do jej powstania nie jest wymagana żadna umowa między właścicielami lokali…” - tak m.in. Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 9 czerwca 2005 r., sygn. akt: III CZP 33/05; Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 7 czerwca 2006r., sygn. akt: II OSK 899/05, w wyroku z dnia 21 czerwca 2006r., sygn. akt: II OSK 909/05.
Należałoby sprawdzić jaki jest status tej kamienicy (albo to jest wspólnota albo współwłasność). Czy w AN masz coś napisane na ten temat, masz udział w częściach wspólnych, w działce?
tak czy siak jesteś członkiem wspólnoty tzw. MAŁEJ wspólnoty.
zapoznać się tekstem kodeksu cywilnego rozdział WSPÓŁWŁASNOŚĆ
Takie jak tu opisne
http://www.infor.pl/prawo/forum/thread/180108,brak-ksiazki-obiektu.htm
W kamienicy mieszkają (częściowo) starsze osoby, do których nie dociera, że czasy się zmieniają i rzeczywistość również.
W akcie notarialnym wskazany jest mój udział w częściach wspólnych budynków oraz w prawie użytkowania wieczystego działki na której budynek jest usytuowany.
Z tego co wiem wcześniej mieszkańcy prowadzili wspólnotę, ale potem z niej zrezygnowali (?) i zaczęli realizować wszystko sami. Sami jak się okazało oznaczało to, że w kamienicy nie było nawet przeglądu gazu. Teraz jest, ale im bardziej się wczytuję, tym więcej rzeczy widzę, że umyka, jak na przykład wszystkie przeglądy określone w rozporządzeniu ministra ws. książki obiektu budowlanego. Kamienica nie ma też ubezpieczenia na częściach wspólnych, które jak sądzę powinno również mieć miejsce. Literalnie nie ma nic. Lokatorzy coś tam zbierają, z tego robią drobne prace, w przypadku awarii się zrzucają, ale nie ma osoby, która by to ogarniała. W związku z brakiem czasu mojego zaproponowałam udanie się do zarządcy, ale "tyle lat to robią sami". W sumie chciałabym jakoś uniknąć konsekwencji nie posiadania książki czy też ubezpieczenia, tylko że nie bardzo wiem co robić.
A co do grzywny to dzięki za linka - nie wiecie ewentualnie jakiej wysokości to grzywna mogłaby być - może liczby przekonają współwłaścicieli.
Pozdrawiam
Ada
Zasadniczo małe wspólnoty decydują się na prowadzenie swoich spraw we własnym zakresie ale nie wykluczone jest aby takie obowiązki zlecić administratorowi. W Twojej sytuacji jest to raczej uzasadnione chociaż gdybyś się troszeczkę w to wdrożyła z pewnością okaże się że to nie jest aż takie trudne.
Jakie macie wspólne koszty? Prąd na klatce schodowej? Coś jeszcze?
Powiedzcie mi jeszcze proszę co z ubezpieczeniem. Ja generalnie mam ubezpieczenie mieszkania, i murów oraz OC. Czy to wystarczy, czy musi być jeszcze coś dodatkowego dla wspólnoty?
Kolejnym ubezpieczeniem jest tzw OC. Przedmiotem ochrony w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej jest odpowiedzialność ubezpieczonego za szkody wyrządzone osobom trzecim.
Myślę, że taki pakiecik można wykupić i zmieścić się w kosztach za jakieś 800 - 1000 zł na rok.
A czy ktoś jeszcze ewentualnie mógłby mi powiedzieć ile kosztuje zrobienie książki obiektu budowlanego przy założeniu, że coś takiego nie istnieje?
Ja kupowałem ją w Starostwie
http://www.okazje.info.pl/szukaj/ksiazka-obiektu-budowlanego/ceny.html
:cool:
http://www.zarzadca.pl/zarzadzanie-nieruchomosciami/77-komunikaty/854-kontrole-stanu-technicznego-obiektow-budowlanych?start=2