zbyt duże zużycie CO
katrin1971
Użytkownik
Mieszkam w Warszawie /Ursus/6-letnim bloku w 54 m2 mieszkaniu na 5 piętrze 6-piętrowego bloku. Nie jest to mieszkanie narożne. Korzystam z ogrzewania standardowo. Powiedziałabym nawet, że z uwagi na problemy zdrowotne mniej niż wcześniej. Przez ostatnie lata moje zużycie CO wynosiło ok. 1,8 GJ. W zeszłym roku wspólnota wymieniła liczniki. Teraz moje zużycie jest niemal 10-krotnie wyższe od lat poprzednich i wynosi 17 GJ. W porównaniu z sąsiadami /mamy liczniki na klatce schodowej/mam również niemal 10-krotnie wyższe żużycie /ja 34 GJ. jeden sąsiad 3,3 GJ, drugi 3,6 GJ/. Uważam, że mój licznik działa wadliwie. Na moją prośbę wyjaśnienia sytuacji nie odpowiedział ani administrator, ani ktokolwiek z zarządu. Jedynie od księgowej dostałam następującą informację:
"W związku z wyrażanymi przez Panią wątpliwościami dotyczącymi działania licznika CO , chciałabym poinformować , że licznik posiada aktualną legalizację Głównego Urzędu Miar wobec czego brakuje podstaw do stwierdzenia niewłaściwego funkcjonowania .
W przypadku dalszych wątpliwości z Pani strony co do prawidłowości działania licznika istnieje możliwość przeprowadzenia ekspertyzy .
Jeżeli ekspertyza poświadczy niewłaściwe działanie licznika koszt ekspertyzy ok.500 zł ponosi Wspólnota ( składa reklamację do producenta ) , jednak w przypadku stwierdzenia prawidłowego działania licznika w/w koszt jest ponoszony przez Właściciela lokalu .
Ekspertyza taka może zostać wykonana dopiero po złożeniu przez Właściciela lokalu oświadczenia wyrażającego w formie pisemnej zgodę na pokrycie kosztu ekspertyzy w przypadku prawidłowego działania licznika ."
Co powinnam w tej sytuacji zrobić? Całkowicie się nie znam na tych technicznych sprawach. Ale wizja 1245 zł niedopłaty mnie przeraża.
"W związku z wyrażanymi przez Panią wątpliwościami dotyczącymi działania licznika CO , chciałabym poinformować , że licznik posiada aktualną legalizację Głównego Urzędu Miar wobec czego brakuje podstaw do stwierdzenia niewłaściwego funkcjonowania .
W przypadku dalszych wątpliwości z Pani strony co do prawidłowości działania licznika istnieje możliwość przeprowadzenia ekspertyzy .
Jeżeli ekspertyza poświadczy niewłaściwe działanie licznika koszt ekspertyzy ok.500 zł ponosi Wspólnota ( składa reklamację do producenta ) , jednak w przypadku stwierdzenia prawidłowego działania licznika w/w koszt jest ponoszony przez Właściciela lokalu .
Ekspertyza taka może zostać wykonana dopiero po złożeniu przez Właściciela lokalu oświadczenia wyrażającego w formie pisemnej zgodę na pokrycie kosztu ekspertyzy w przypadku prawidłowego działania licznika ."
Co powinnam w tej sytuacji zrobić? Całkowicie się nie znam na tych technicznych sprawach. Ale wizja 1245 zł niedopłaty mnie przeraża.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie powinnaś mieć żadnych wątpliwości. Skoro w poprzednich latach zużycie energii na ogrzewanie wynosiło przeciętnie 1,8 GJ, a po wymianie ciepłomierzy wzrosło 10-krotnie, to związek przyczynowo-skutkowy narzuca się sam. Chyba, że zaczęłaś grzać 10 razy mocniej. Niezwłocznie zażądaj wyjaśnienia, ale nie pisz o ekspertyzie licznika, ale o ekspertyzie całego układu pomiarowego, ponieważ przyczyn wadliwego pomiaru może być kilka, na przykład:
- wadliwy lub nieprawidłowo dobrany przepływomierz,
- wadliwe lub nieprawidłowo dobrane czujniki temperatury,
- nieprawidłowa, niezgodna z instrukcją, zabudowa zestawu,
- nieprawidłowo dobrany moduł elektroniczny do przepływomierza (niezgodność częstotlowości impulsowania) - sprawdź sama bez zamawiania ekspertyzy, czy na przepływomierzu i liczniku jest taka sama wartość - podaje się ją w imp./dm3.
Chodzi o to, żeby nie było tak, że sprawdzą Ci tylko przepływomierz, a przyczyna będzie gdzie indziej, bo każą Ci zapłacić 500, a problem nie zniknie. : ).
Pozdrawiam.
Licznik nazywa się METRONA heat c. Nie umiem obsługiwać tego licznika i nie wiem gdzie jest przepływomierz. Ale naciskając przycisk na swoim liczniku wyskoczyły mi takie liczby: 34,338 GJ /stan aktualny mojego licznika od października zeszłego roku!!!/. Drugi odczyt to 12,800 GJ /z datą 31.12.12/. Trzeci 356,4 m3. Jest też jakiś czujnik-trójnik /według słów mojego taty/połączony przewodem plastikowym z licznikiem/ miękki przewód o średnicy 4 milimetry wychodzi z dołu z trójnika i wchodzi w górę licznika/. Na trójniku czujnika jest wytłoczony nr F,06. Dla porównania podam, że sąsiedzi mają zużycie odpowiednio 3,707 GJ, a drugi 3,550 GJ.
Czy to co napisałam rzuca jakieś światło na sprawę?
Coś jest ewidentnie nie tak.
Strzelając w ciemno najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że nieprawidłowo działa, albo jest źle zainstalowana sonda na powrocie wody z instalacji mieszkaniowej i źle pokazuje temperaturę. Ale to tylko są spekulacje.
Sprawdź (niestety instrukcja na sieci tylko po niemiecku) parametry pracy licznika (jak to "wyklikać" masz na stronie 3):
Instrukcja do metrona Heat
Zwróć uwagę na ew. kody błędów (Fehleranzeige) - opis kodów jest na kolejnej stronie powyższej instrukcji, a przede wszystkim na temperaturę wody na wejściu (Vorlauftemperatur), na wyjściu (Ruecklauftemperatur) i na różnicę temperatur (Temperaturdifferenz).
Czy temperatura na wyjściu nie wynosi przypadkiem zero, albo jakaś nonsensowna wartość (np. 999 stopni)?
jednak nie zapominaj o ciążących na ciebie OBOWIĄZKACH ....
a co to takiego jest we wspólnocie ?
Ja uważam, że masz, jako fundamentalny obowiązek, płacić na bieżąco zaliczkę na utrzymanie nieruchomości, zgodnie z naliczeniem dostarczonym przez Wspólnotę ....
reszta obowiązków jest zapisana w ustawach i uchwałach WM
Jaki jest Przepływ Chwilowy u ciebie na liczniku i jak to wygląda na licznikach u sąsiadów?
Przepływ chwilowy jest dostępny na liczniku w trybie podstawowym.
Do tradera: Co to jest przepływ chwilowy? Czy to stan aktualny na liczniku? Nie jestem mocna w tej terminologii.
na liczniku jest przycisk do zmiany tego co się wyświetla, pierwsza widoczna wartość to GJ,
przyciskaj do czasu aż wyświetli się wartość wyrażona w jednostkach l/h,
po pewnym czasie wartość na liczniku samoczynnie wróci do GJ.
Dla porównania podobny odczyt wartości l/h zrób u sąsiadów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Licznik_ciepła
Uważam, że nie tu leży pies pogrzebany ( w liczniku) , ale w stawkach rozliczeniowych 1 GJ .
Zapewne mieliście nie do szacowane zaliczki i jak się je zderzyło z kosztami przypadającymi na ciebie to wyszła niedopłata.
To ma miejsce, gdy są anomalie pogodowe , wcześnie włączone grzanie , brak rozbioru w lokalach ( bo ciepło) i stawka rozliczeniowa poszybowała ostro w górę.
katrina1971 ma 35GJ a sąsiedzi 10 razy mniej, więc albo licznik jest felerny albo ktoś grzebał na grzejnikach w mieszkaniu katrin.
Porównanie przepływu chwilowego z sąsiadami może dać jakieś wskazówki.
źle wyregulowane nastawy na zaworach ...
i takiego gdybania będzie do woli , bo nie znamy faktów, ale dane, które podaje "poszkodowana" katrina1971 ...
17 GJ przy 54 m2 , to jest niewiele jak na Warszawę , Ja mam podobne mieszkanie i zużywam od 16 do 22 GJ w zależności jaka pogoda / temperatura panowała w okresie rozliczeniowym ...
to znowu napisała przy normalnym użytkowaniu z ogrzewania, nie jest normalne, aby zużyć 3,5 GJ w okresie grzewczym . To sąsiadów liczniki działają nieprawidłowo.
Jednak największe pretensje ma do tego, że ma niedopłatę
No to ja jestem nienormalny
W 2012 roku miałem właśnie 3,5 GJ zużycia ciepła (w poprzednim roku podobnie). Mieszkanie 70 m2, na dodatek mam jeszcze ogrzewany taras (termostat ustawiony na 8 st. C)
Fakt, nie lubię mieć tropiku (w zimie mam w sypialni ok. 18-19 st. C, w pozostałych pomieszczeniach 21-22 st.), poza tym "dogrzewam" chodzącym kompem.
Wszystko zależy od budynku no i oczywiście położenia mieszkania w bryle (ja jestem faktycznie "środkowy").
nie każdy prowadzi "zimny chów" ...
to masz walnięty licznik ciepła ...
3,5 / 8 = 0,437 GJ/m-c dla 70 m2 pow. ogrzewanej + taras +8 st non stop!!!!
to "mieszkasz" w lokalu "pasywnym energetycznie" ...
Patrz... to już drugi walnięty licznik z rzędu - poprzedni został wymieniony w związku z legalizacją...
Grzejnik na tarasie dość rzadko się załącza (praktycznie przy największych mrozach tylko), ale mam "wspomaganie", bo (przeszklony) taras nagrzewa się mocno nawet w zimie od słońca (ekspozycja zachodnia). Nawet przy kilkunastostopniowym mrozie przy słonecznej pogodzie potrafi temperatura powietrza wzrosnąć na nim do +20 st. C.
Piotrek wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na energię cieplną w twoim lokalu to 13,888 kWh / m2*rok ...!!!!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Dla porównania, zapotrzebowanie na ciepło dla budynków konwencjonalnych budowanych obecnie wynosi około 120 kWh/(m2•rok).
Pozdrawiam.