sprzedaż części wspólnej za plecami

moowmoow Użytkownik
edytowano grudnia 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
W mojej wspólnocie na dwa lata przed nabyciem przeze mnie mieszkania głosowano nad uchwałą o sprzedaży strychu, zmianie udziałów.. ect. w akcie notarialnym napisano, że uchwała została podjęta 49% głosów za.
Domyślając się, że coś jest na rzeczy ustnie powiedziałem kilka razy do przewodniczącego zarządu, że chcę zachować swój udział i że nie będę sprzedawał.

Po jakimś czasie okazało się, że lokal został wyodrębniony i sprzedany , dokonano adaptacji i sprzedano zaadoptowane lokale . Po drodze był inwestor i z około 1,5 mln wartości mieszkań, kosztów adaptacji na około 700 tys. zł do wspólnoty trafiło jakieś 100 tys zł za wykup strychu.
Czy te brakujące 700 tys. powinno trafić do kasy wspólnoty?
Czy aby nie złamano prawa pomijając mnie jako właściciela?
czy wspólnota mogła zbyć lokale i mój udział we własności wspólnej w strychu zwykłą większością głosów?

Komentarze

• Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pytanie podstawowe - czy w momencie sprzedaży strychu, byłeś właścicielem ("swojego") lokalu i współwłaścicielem nieruchomości wspólnej?
  • Opcje
    moowmoow Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak byłem właścicielem lokalu mieszkalnego i współwłaścicielem tego strychu jako części wspólnej.
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano grudnia 2013
    Tego nikt ci nie powie nie widząc wszystkich dokumentów związanych z transakcją.
    Czy aby nie złamano prawa pomijając mnie jako właściciela?
    czy wspólnota mogła zbyć lokale i mój udział we własności wspólnej w strychu zwykłą większością głosów?
    Prawa nie złamano bo zezwala na to (niestety) UoWL w art. 21 ust. 3 w związku z art. 22 ust. 3 ppkt 5, 5a, 6.
    Natomiast - jeżeli prawdą jest, że rzeczywiście uchwała nie uzyskała większości (tylko 49%) tzn. że nie jest uchwałą i całe przedsięwzięcie powinno zostać unieważnione jako rażące naruszenie prawa (brak większości). Zwracam uwagę na słowo "powinno", co w naszej praktyce wymiaru "sprawiedliwości" może oznaczać coś zupełnie innego, bo rzekomo "uchwały które nie zostały podjęte też obowiązują" ?!
    Musisz poczekać jeszcze na rady tych którzy przerobili to w praktyce.
  • Opcje
    moowmoow Użytkownik
    edytowano listopada -1
    no to pat, bo notarialnie zarejestrowano oddanie 49% głosów, a pozostali do większości mogli opowiedzieć się przy podpisywaniu umów. W takim wypadku powinni zagłosować poprzez indywidualne zebranie głosów, a tego nie było.
    Ale, czy aby ta kwota za sprzedaż nowych lokali nie powinna trafić na konto wspólnoty? To zarząd wspólnoty podpisywał sprzedaż mieszkań.

Nowy doklejony: 01.12.13 23:24
    dzięki Jakub i pozdrawiam.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Rozumiem, że inwestor zakupił od wspólnoty pomieszczenia wspólne za 100 tys. zł., tak?
    Czy na tyle właściciele się zgodzili? To z czego wynika te 700 tys. zł?

[cite] moow:[/cite]
    Po jakimś czasie okazało się, że lokal został wyodrębniony i sprzedany , dokonano adaptacji i sprzedano zaadoptowane lokale . Po drodze był inwestor i z około 1,5 mln wartości mieszkań, kosztów adaptacji na około 700 tys. zł do wspólnoty trafiło jakieś 100 tys zł za wykup strychu.

Przyznam, że nie rozumiem tej wypowiedzi. Proszę napisać jaką kwotę wymieniono w uchwale.

Odnośnie natomiast samej uchwały, to należy zapoznać sie z dokumentacją, jeżeli rzeczywiście 49 procent, to uchwała nie została podjęta i można wystąpić do sądu u ustalenie jej nieistnienia.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    moowmoow Użytkownik
    edytowano listopada -1
    120 tys. zł za wykup strychu, koszty nadbudowy ro około 2x630 tys za gotowe mieszkania sprzedane klientom za 1,5 mln zł przez inwestora-firma budowlana

Nowy doklejony: 02.12.13 23:09
    1x 630 tys. zł + 120 tys= 750 tys. zł kosztów jakie to ma znaczenie? ile?

Nowy doklejony: 02.12.13 23:10
    49% zgodziło sie i doszedł pacjent, który miał 2% i już...

Nowy doklejony: 02.12.13 23:14
    umowy sprzedaży podpisywała wspólnota na 1,5 mln... tylko czemu te pieniądze nie trafiły do kasy wspólnoty? tego nie mam pojęcia. Trafiło tylko 120 tys do kasy wspólnoty - za wykup strychu

Nowy doklejony: 02.12.13 23:17
    Koszty 630 tys ponieśli kupujący płacący firmie budowlanej - inwestorowi, te 120 to uchwała.
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pytałem się:
    jeżeli prawdą jest, że rzeczywiście uchwała nie uzyskała większości (tylko 49%)
    Odpowiedziałeś:
    notarialnie zarejestrowano oddanie 49% głosów, a pozostali do większości mogli opowiedzieć się przy podpisywaniu umów
    a teraz:
    49% zgodziło sie i doszedł pacjent, który miał 2% i już...
    Czyli jedyna zasadnicza wątpliwość: uchwała jest prawidłowo podjętą uchwałą bo uzyskała 51% ZA.
    Niepotrzebnie pokręciłeś bo teraz może się okazać, że wszystko jest ok.
    czemu te pieniądze nie trafiły do kasy wspólnoty?
    Hm - nie wiem dlaczego miałyby trafić do wspólnoty skoro to nie wspólnota ponosiła koszty adaptacji:
    Koszty ... ponieśli kupujący
    120 tys. zł za wykup strychu, koszty nadbudowy ro około 2x630 tys
    120 + 630 + 630 (2x) = 1 380 zł plus podatki oraz zysk firmy i się zgadza.
    Do kasy wspólnoty powinno trafić 120 tys. zł i...tyle trafiło.
  • Opcje
    moowmoow Użytkownik
    edytowano listopada -1
    2X300 z groszem to daje jakieś 630 łącznie

Nowy doklejony: 03.12.13 14:37
    Mówiłem, że dziękuje.... szczególnie za podpowiedź o art. 21 uowl ... jeśli coś w tej ustawie jest uregulowanie, to ma pierwszeństwo przed zapisami z K.C.

Można ustawodawcy podziękować za to obejście prawa własności, bo skutki odczuwam na wartości swojego mieszkania.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    To nie jest obejście prawa własności, właściciele podejmują uchwały, można je zaskarżyć. Ponadto, lokal został zakupiony po tej uchwale, a zatem jeżeli zbywca nie poinformował o tej uchwale - to można do niego mieć pretensje, tym bardziej, że jak rozumiem adaptacja spowodowała spadek wartości mieszkania.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.