Właściciel tylko garażu, a wspólnota mieszkaniowa.

danieir0danieir0 Użytkownik
edytowano grudnia 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam
Jestem członkiem wspólnoty mieszkaniowej (małej) będąc właścicielem wyłącznie garażu. Jest on zlokalizowany na poziomie parteru tak, że dojście do niego jest z ulicy, a na parterze za garażem oraz na pierwszym i drugim piętrze są zlokalizowane mieszkania. Garaż posiada swoją KW, a zużycie prądu i wody w garażu jest ewidencjonowane na licznikach zlokalizowanych w moim mieszkaniu, które nie wchodzi w skład wspólnoty. Jako właściciel tylko garażu nie korzystam z części wspólnej tzn. z klatki schodowej, oświetlenia, wody, kominów czy ogródka. Czy w takiej sytuacji muszę dokonywać regularnych wpłat na fundusz remontowy? Uważam, że dla tak zlokalizowanego lokalu- garażu jedyną częścią wspólną jest dach i jako członek wspólnoty chciałabym uczestniczyć wyłącznie w jego remontach na zasadzie wpłaty celowej tj. w momencie remontu dachu. W jaki sposób mogę to ustalić? Czy mogę wystąpić do zarządu o wprowadzenie takiego zapisu w stosownej uchwale? Jeśli tak, to w jakiej formie mogę to zrobić?
Musze jeszcze nadmienić, iż kilka lat temu ustalono, na podstawie uchwały wspólnoty, stworzenie funduszu remontowego i dokonywanie określonych wpłat, proporcjonalnie do udziałów. Przez trzy lata dokonywałam wpłat, jednak za ostatnie dwa lata zalegam ze składkami dlatego, że nie wiem co dzieje się z pieniędzmi odkładanymi na fundusz, a z zebrań wspólnoty jako właściciel garażu zostałam zwolniona. Podkreślam, że nie uchylam od partycypowania w kosztach remontów części wspólnej wspólnoty mieszkaniowej, jednak dla mnie częścią wspólną jest tylko dach.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano grudnia 2013
    [cite]danieir0[/cite]Jako właściciel tylko garażu nie korzystam z części wspólnej tzn. z klatki schodowej, oświetlenia, wody, kominów czy ogródka. Czy w takiej sytuacji muszę dokonywać regularnych wpłat na fundusz remontowy?
    Ty nie płacisz za to z czego korzystasz, tylko za to co posiadasz.
    A posiadasz udział w częściach wspólnych , więc musisz płacić swoja działkę wynikającą z posiadanego udziału.
    [cite]danieir0[/cite]Uważam, że dla tak zlokalizowanego lokalu- garażu jedyną częścią wspólną jest dach
    to nie ty decydujesz co jest częścią wspólna a co nie .
    O tym decyduje zapis prawny : częściami wspólnymi są te elementy nieruchomości co służą co najmniej dwóm właścicielom lokali - to tak w uproszczeniu...
    [cite]danieir0[/cite]Musze jeszcze nadmienić, iż kilka lat temu ustalono, na podstawie uchwały wspólnoty, stworzenie funduszu remontowego i dokonywanie określonych wpłat, proporcjonalnie do udziałów.
    Przez trzy lata dokonywałam wpłat, jednak za ostatnie dwa lata zalegam ze składkami dlatego, że nie wiem co dzieje się z pieniędzmi odkładanymi na fundusz,
    to będzie może windykacja , dwa lata to dużo ... to ze nie wiesz to TYLKO twoja wina ...
    [cite]danieir0[/cite]a z zebrań wspólnoty jako właściciel garażu zostałam zwolniona.
    a kto ci takiej dyspensy udzielił?
    Twoim obowiązkiem jest przede wszystkim branie udziału w życiu wspólnoty , uczestniczenie w zebraniach właścicieli lokali ,
    bo tam zapadają najważniejsze decyzje dotyczące wspólnoty a co za tym idzie i ciebie.

A jak wspólnota weźmie duży kredyt ? to powiesz, że nie wiesz bo zostałaś zwolniona z obowiązku uczestniczenia w zebraniach właścicieli lokali?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] danieir0:[/cite] Przez trzy lata dokonywałam wpłat, jednak za ostatnie dwa lata zalegam ze składkami dlatego, że nie wiem co dzieje się z pieniędzmi odkładanymi na fundusz, a z zebrań wspólnoty jako właściciel garażu zostałam zwolniona. Podkreślam, że nie uchylam od partycypowania w kosztach remontów części wspólnej wspólnoty mieszkaniowej, jednak dla mnie częścią wspólną jest tylko dach.

Dlaczego wspólnota jeszcze nie wytoczyła powództwa o zapłatę? Jest Pani współwłaścicielką całej nieruchomości wspólnej, również klatek schodowych, z których nie korzysta.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    z zebrań wspólnoty jako właściciel garażu zostałam zwolniona
    W zebraniu wspólnoty masz prawo uczestniczyć. Jak nie przychodzisz, to tylko twoja wola.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.