Centralne ogrzewanie we wspólnocie
marlena
Użytkownik
Witam.
Mieszkam w mieszkaniu własnościowym z księgą wieczystą. W naszej wspólnocie jest 6 mieszkan własnościowych a 4 należą do byłej kopani. (są niewykupione). Wspolnota nagle wymyśliła przyłączenie naszego budynku do sieci miejskiej centralnego ogrzewania. 3 mieszkania(własnościowe) nie zgadzają sie m.in. ja. Sasiadki twierdzą że jesli bedzie wiekszosc głosów na tak to czy chcemy czy nie centralne bedzie. Wszystko byłoby ok ale wspolnota musi wziac duzy kredyt i czynsz sie bardzo zwiekszy. Mam pytanie czy jesli nie wyraze zgody a przeglosują zalożenie ogrzewania to mimo wszystko bede musiala rowniez splacac to centralne ? jak to wszystko wygląda w swietle prawa czy mogą mnie zmusić. Teraz płacę za czynsz 200 zł po podłączeniu koszty mniej więcej mają wzrosnąć do 600 zł dlatego nie zgadzam się na takie coś. proszę o pomoc bo nie wiem co mam robic
Mieszkam w mieszkaniu własnościowym z księgą wieczystą. W naszej wspólnocie jest 6 mieszkan własnościowych a 4 należą do byłej kopani. (są niewykupione). Wspolnota nagle wymyśliła przyłączenie naszego budynku do sieci miejskiej centralnego ogrzewania. 3 mieszkania(własnościowe) nie zgadzają sie m.in. ja. Sasiadki twierdzą że jesli bedzie wiekszosc głosów na tak to czy chcemy czy nie centralne bedzie. Wszystko byłoby ok ale wspolnota musi wziac duzy kredyt i czynsz sie bardzo zwiekszy. Mam pytanie czy jesli nie wyraze zgody a przeglosują zalożenie ogrzewania to mimo wszystko bede musiala rowniez splacac to centralne ? jak to wszystko wygląda w swietle prawa czy mogą mnie zmusić. Teraz płacę za czynsz 200 zł po podłączeniu koszty mniej więcej mają wzrosnąć do 600 zł dlatego nie zgadzam się na takie coś. proszę o pomoc bo nie wiem co mam robic
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli wszyscy się nie zgodzą, to właścicielei lokali posiadający większość udziałów w nieruchomości może oddać sprawę do sądu i to Sąd za was podejmie decyzje.
Długo nie trzeba było czekać ... tak wygląda cytatologia ze zrozumieniem TWA.
a prawda jest taka
Po pierwsze, nikt nie może cię zmusić do zainstalowania u ciebie w lokalu centralnego ogrzewania.
Po drugie, jako osoba nie korzystająca z centralnego ogrzewania możesz być obciążana jedynie kosztami ogrzewania części wspólnych, w tym także kosztów stałych (opłata za moc zamówioną), ale w odpowiedniej proporcji. W zasadzie, nie można nawet obciążać cię kosztami strat na przesyle w części dotyczącej doprowadzenia ciepła do lokali. Nie jest więc możliwe, aby wzrost kosztów dla ciebie wyniósł 300% miesięcznie.
Po trzecie, w ogóle mam wątpliwości czy wspólnota może podejmować uchwały dotyczące inwestycji, która nie dotyczy części wspólnych. Gdyby zakres inwestycji był taki, że dotyczy tylko przyłączenia nieruchomości do systemu c.o. w celu ogrzewania części wspólnych, to byłoby to trudne do zakwestionowania, ale wszystko co wykracza poza ten cel, jest moim zdaniem mocno kontrowersyjne - to powinno odbyć się na prywatny koszt tych, którzy chcą przyłączyć swoje prywatne lokale, a nie na koszt wspólnoty.
"Na żądanie zarządu" - zarząd jest uprawniony do podejmowania czynności zwykłego zarządu, na przykład takich jak żądanie udostępnienia lokalu w celu poprowadzenia instalacji, jeżeli jest to niezbędne dla jakiegoś innego lokalu. Natomiast czym innym jest czynność przekraczająca zwykły zarząd, polegająca na podjęciu przez wspólnotę uchwały o poprowadzeniu takiej instalacji do prywatnego lokalu na koszt wspólnoty.
Był tu na forum cytowany ...
Oczywiscie ze Egzo ma RACJE a KubaP jak zwykle........"bladzi"
Jesli ktos ma watpliwosci to po przeczytaniu ponizszego zdania autorki powinien sie ich pozbyc.
Gdyby w jej wspolnocie bylo tylko 6 mieszkan w tym 4 niewykupione to nie mogloby sie w niej znalezc 3 mieszkania wlasnosciowe ktore sie nie zgadzaja z propozycja podlaczenia do sieci cieplowniczej bo wykupionych/wlasnosciowych bylo tylko 2.