Umowa o pracę
drag123
Użytkownik
Jestem administratorem małej wspólnoty 5-rodzin w budynku jest kotłownia.Od 01.02.2014 r.- przejmujemy kotłownię - i będziemy zmuszeni zatrudnić palacza - jaką umowę najkorzystniej dla naszych finansów czy może to być umowa o dzieło?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Umowa okresowa na umowę - zlecenie ... wszytko zależy od zatrudnianego do palenia ...
Najlepiej, aby palaczem ( konserwatorem pieca ) został jeden z właścicielei lokali posiadający stosowne uprawnienia...("pańskie oko konia tuczy" )
wszytko zależy do warunków jakie spełnia "Palacz":
czy zarabia w innym źródle minimalną pensje ,
czy jest rencistą czy emerytem ,
czy chce płacić składki itd ...
"Sprawy te reguluje rozporządzenie Ministra Gospodarki Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 roku w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci ((Dz.U. z 2003 r. Nr 89, poz. 828, ze zm.). Zgodnie z par. 4 pkt. 2 nie wymaga się potwierdzenia posiadania kwalifikacji w zakresie obsługi urządzeń i instalacji u użytkowników eksploatujących urządzenia lub instalacje cieplne o mocy zainstalowanej nie wyższej niż 50 kW. Natomiast w przypadku, gdy moc kotła przewyższa te parametry konieczne jest, aby palacz posiadał odpowiednie kwalifikacje potwierdzone świadectwem kwalifikacyjnym, którego wzór określono w załączniku nr 2 do tego rozporządzenia. Aby odpowiedzieć na postawione pytanie trzeba w szczególności ustalić jaka jest moc kotła, w przypadku gdy przekracza 50 kw, jego obsługa wymaga uprawnień."
Więcej w artykule: Jakie uprawnienia do palenia w piecu na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/76-techniczne/1800-jakie-uprawnienia-do-palenia-w-piecu
Jestem członkiem Zarządu WM przejmujemy kotłownię i tak jak założyciel wątku mam problem z umową dla "palacza". Obowiązki te przejmie jeden z właścicieli lokali posiadający stosowne uprawnienia, ma również działalność gospodarczą. Podjęliśmy stosowną uchwałę co do wynagrodzenia w kwocie brutto, które rozliczane będzie na podstawie faktury VAT wystawionej przez palacza. Szukałem poglądowej umowy na forum nie znalazłem, czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Całość możesz dostosować do własnych warunków.