Włączenie nowych członków do WM i oplat na f.remont.
cezar138
Użytkownik
W swojej WM mam oto sytuację: pewien czas temu sprawdziłem dokumenty mojej WM i zapisy w księdze wieczystej. Okazuje się, że na terenie WM garaże znajdujące się w naszym budynku przynależą do wspólnoty. Tym samym i ich właściciele są jej członkami. Dotąd nie zostali oni ujęci w jakiejkolwiek uchwale, zebraniu itd. Tym bardziej w opatach na fundusz remontowy wspólnoty.
Jako zarząd złożyliśmy pismo do administracji, powołując się na art. 6 ustawy owl, z uwagą o włączeniu tych właścicieli garaży do opłat na f.remontowy. W odp. nasza administracja powołała się na art. 22 pkt. 3 (mówiący: Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności: ustalenie, w wypadkach nieuregulowanych przepisami, części kosztów związanych z eksploatacją urządzeń lub części budynku służących zarówno do użytku poszczególnych właścicieli lokali, jak i do wspólnego użytku właścicieli co najmniej dwóch lokali, które zaliczane będą do kosztów zarządu nieruchomością wspólną).
Uważam, że nie jest to właściwa interpretacja sytuacji zgodnie z ustawą.
W związku z powyższym czy tak jest istotnie zgodnie z prawem i ustawa, jak interpretuje sytuacje administracja? Będę wdzięczny za konkretne uwagi.
Dziękuje, pozdrawiam.
Jako zarząd złożyliśmy pismo do administracji, powołując się na art. 6 ustawy owl, z uwagą o włączeniu tych właścicieli garaży do opłat na f.remontowy. W odp. nasza administracja powołała się na art. 22 pkt. 3 (mówiący: Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności: ustalenie, w wypadkach nieuregulowanych przepisami, części kosztów związanych z eksploatacją urządzeń lub części budynku służących zarówno do użytku poszczególnych właścicieli lokali, jak i do wspólnego użytku właścicieli co najmniej dwóch lokali, które zaliczane będą do kosztów zarządu nieruchomością wspólną).
Uważam, że nie jest to właściwa interpretacja sytuacji zgodnie z ustawą.
W związku z powyższym czy tak jest istotnie zgodnie z prawem i ustawa, jak interpretuje sytuacje administracja? Będę wdzięczny za konkretne uwagi.
Dziękuje, pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zarząd jest od wykonywania woli właścicieli wyrażonej w uchwałach i m.in. od wydawania poleceń 'administracji".
Jeżeli jakaś administracja u was decyduje tzn. że wasza wspólnota funkcjonuje źle, niezgodnie z zasadami UoWL oraz wbrew interesom właścicieli.
Gdyby zaliczki były naliczone tak jak UoWL nakazuje ( kwota /m-c X udział w NW) to szybko wyszłoby na jaw , że należność nie bilansuje się do 100% ...
nie zawsze musi byc m2 lub %udzial.Wystarczy /lokal x1glos!
dla ciebie "ciekawe",dla innych normalka
Takich bzdur dawno nie czytałem ... w sprawie naliczania zaliczek ...
Wszyscy powinni płacić ( 9 właścicieli lokali) ... domniemam, że każdy garaż to odrębny lokal z udziałem w NW.
"Fundusz remontowy" płaci się od każdego wyodrębnionego lokalu. "Członkostwo" we WM nie ma znaczenia.
Haha,"nakazuje"Uchwala mozna taki "nakaz"zmienic,masz racje takich bzdur dawno nie czytalem:shocked: