Włączenie nowych członków do WM i oplat na f.remont.

cezar138cezar138 Użytkownik
edytowano stycznia 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
W swojej WM mam oto sytuację: pewien czas temu sprawdziłem dokumenty mojej WM i zapisy w księdze wieczystej. Okazuje się, że na terenie WM garaże znajdujące się w naszym budynku przynależą do wspólnoty. Tym samym i ich właściciele są jej członkami. Dotąd nie zostali oni ujęci w jakiejkolwiek uchwale, zebraniu itd. Tym bardziej w opatach na fundusz remontowy wspólnoty.
Jako zarząd złożyliśmy pismo do administracji, powołując się na art. 6 ustawy owl, z uwagą o włączeniu tych właścicieli garaży do opłat na f.remontowy. W odp. nasza administracja powołała się na art. 22 pkt. 3 (mówiący: Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności: ustalenie, w wypadkach nieuregulowanych przepisami, części kosztów związanych z eksploatacją urządzeń lub części budynku służących zarówno do użytku poszczególnych właścicieli lokali, jak i do wspólnego użytku właścicieli co najmniej dwóch lokali, które zaliczane będą do kosztów zarządu nieruchomością wspólną).
Uważam, że nie jest to właściwa interpretacja sytuacji zgodnie z ustawą.

W związku z powyższym czy tak jest istotnie zgodnie z prawem i ustawa, jak interpretuje sytuacje administracja? Będę wdzięczny za konkretne uwagi.
Dziękuje, pozdrawiam.

Komentarze

• Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No, jeżeli jako zarząd złożyliście pismo do jakieś administracji to jest to sytuacja nienormalna.
    Zarząd jest od wykonywania woli właścicieli wyrażonej w uchwałach i m.in. od wydawania poleceń 'administracji".
    Jeżeli jakaś administracja u was decyduje tzn. że wasza wspólnota funkcjonuje źle, niezgodnie z zasadami UoWL oraz wbrew interesom właścicieli.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] cezar138:[/cite]W swojej WM mam oto sytuację: pewien czas temu sprawdziłem dokumenty mojej WM i zapisy w księdze wieczystej.
    Okazuje się, że na terenie WM garaże znajdujące się w naszym budynku przynależą do wspólnoty.
    Tym samym i ich właściciele są jej członkami.
    Dotąd nie zostali oni ujęci w jakiejkolwiek uchwale, zebraniu itd. Tym bardziej w opatach na fundusz remontowy wspólnoty.
    to typowy przykład naliczania zaliczek w oparciu o m2 ...
    Gdyby zaliczki były naliczone tak jak UoWL nakazuje ( kwota /m-c X udział w NW) to szybko wyszłoby na jaw , że należność nie bilansuje się do 100% ...
  • Opcje
    BarrichBarrich Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]
    [cite] cezar138:[/cite]W swojej WM mam oto sytuację: pewien czas temu sprawdziłem dokumenty mojej WM i zapisy w księdze wieczystej.
    Okazuje się, że na terenie WM garaże znajdujące się w naszym budynku przynależą do wspólnoty.
    Dotąd nie zostali oni ujęci w jakiejkolwiek uchwale, zebraniu itd. Tym bardziej w opatach na fundusz remontowy wspólnoty.
    Gdyby zaliczki były naliczone tak jak UoWL nakazuje ( kwota /m-c X udział w NW) to szybko wyszłoby na jaw , że należność nie bilansuje się do 100% ...

nie zawsze musi byc m2 lub %udzial.Wystarczy /lokal x1glos!
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Barrich: Wystarczy /lokal x1glos !
    Ciekawe... !
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    No tak, dzięki. Nie wszystko idealnie i dobrze funkcjonuje u mnie. Tutaj wychodzi na to, ze gdy poprzez uchwalę zdecydujemy o tych należnościach na f. remontowy to będzie ok. Niemniej, gdy właściciele lokali garażowych sa w księdze wieczystej budynku WM, i te lokale są na naszym terenie, to bez zbędnych słów sa oni członkami naszej WM. Dodam, ze f.rem. naliczany jest u mnie od m2 powierzchni lokalu. Wówczas nie jest potrzebne robienie uchwąły na ww. sprawe, zresztą to poniekąd ośmieszanie sie. Może ktoś zna b.doprze ustawę, lub jest prawnym specjalista od niej, aby mi tutaj poradzić?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    Barrich: Wystarczy /lokal x1glos !
    Ciekawe... !

dla ciebie "ciekawe",dla innych normalka:wink:
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie zawsze musi byc m2 lub %udzial.Wystarczy /lokal x1glos!
    Bardzo proszę o nie wprowadzanie niepotrzebnego zamieszania. UoWL jasno określa sposób rozliczania (a więc i naliczania zaliczek) na koszty zarządu. Oczywiście nikt nie zabroni właścicielom ustalić uchwałą rozliczania (płacenia zaliczek) np. wg.koloru włosów, tylko co to ma wspólnego z prawem?
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] cezar138:[/cite]
    Niemniej, gdy właściciele lokali garażowych sa w księdze wieczystej budynku WM, i te lokale są na naszym terenie, to bez zbędnych słów sa oni członkami naszej WM. Dodam, ze f.rem. naliczany jest u mnie od m2 powierzchni lokalu. Wówczas nie jest potrzebne robienie uchwąły na ww. sprawe, zresztą to poniekąd ośmieszanie sie. Może ktoś zna b.doprze ustawę, lub jest prawnym specjalista od niej, aby mi tutaj poradzić?
    Jest tak jak napisałeś, do lokali garażowych stosują się wszystkie wasze uchwały, więc właściciele garaży powinni płacić tak jak wszyscy, nie potrzeba tu nowych uchwał (pomijając fakt, że naliczanie zaliczek powinno odbywać się wg udziałów a nie metrów kw.). Jakiej więc porady oczekujesz?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    do Ezgo: wśród 9 garaży, 7 jest własnością osób spoza mojej WM, a 2 nalezą do członków mojej W, na terenie której sie znajdują. Zatem: czy tych 7 właścicieli powinno być włączonych w skład członków WM i tylko od nich pobierać wpłaty na f. remontowy tejże WM?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] Barrich:[/cite]nie zawsze musi byc m2 lub %udzial.

Wystarczy /lokal x1glos!
    dla ciebie "ciekawe",dla innych normalka :wink:
    to jest efekt uboczny bycia alfą i omegą ..
    Takich bzdur dawno nie czytałem ... w sprawie naliczania zaliczek ...

[cite] cezar138:[/cite] wśród 9 garaży, 7 jest własnością osób spoza mojej WM,
    a 2 nalezą do członków mojej W, na terenie której sie znajdują.

Zatem: czy tych 7 właścicieli powinno być włączonych w skład członków WM
    i tylko od nich pobierać wpłaty na f. remontowy tejże WM?
    Wszyscy powinni płacić ( 9 właścicieli lokali) ... domniemam, że każdy garaż to odrębny lokal z udziałem w NW.

"Fundusz remontowy" płaci się od każdego wyodrębnionego lokalu. "Członkostwo" we WM nie ma znaczenia.
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Barrich: dla ciebie "ciekawe", dla innych normalka
    Ciekawe... ! :tongue:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]

Haha,"nakazuje"Uchwala mozna taki "nakaz"zmienic,masz racje takich bzdur dawno nie czytalem:shocked:
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] cezar138:[/cite]do Ezgo: wśród 9 garaży, 7 jest własnością osób spoza mojej WM, a 2 nalezą do członków mojej W, na terenie której sie znajdują. Zatem: czy tych 7 właścicieli powinno być włączonych w skład członków WM i tylko od nich pobierać wpłaty na f. remontowy tejże WM?
    Nie przeprowadza się żadnej procedury "włączania do wspólnoty". bo członkiem wspólnoty zostaje się automatycznie w chwili nabycia lokalu w danej nieruchomości, tak więc właściciele garaży z mocy prawa są członkami wspólnoty od samego początku, tzn. od momentu kiedy nabyli garaże. Członkiem wspólnoty mieszkaniowej zostaje się po nabyciu dowolnego lokalu, nie musi to być mieszkanie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.