Przewodnik po dotacjach - dofinansowanie zabytków

Gość Zarzadca.plGość Zarzadca.pl Użytkownik
edytowano stycznia 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
witam mam pytanie i chcialbym otrzymac rzeczowa informacje.chodzi o to ze jestem wlascicielem lokalu handlowego w kamienicy wpisanej do rejestru zabytkow na rynku, moj udzial w nieruchomosci wspolnej wynosi 171/3000. pozostale udzialy ma inna osoba. wlasnie ona wystapila do um o dotacje na remont. udalo sie taka dotacje uzuskac na remont dachu i stolarki okiennej. wszystko bylo ok jednak problem sie pojawil w momencie rozliczenia moich kosztow w tym remoncie gdyz ten wspolwlasciciel nie chce odjac dotacji celowej od kosztow calego przedsiewziecia oraz przedstawic mi kosztorysu. zglebiajac ustawe o lokalach wiem ze nie powinienem ponosic kosztow zwiazanych z wymiana stolarki w innych lokalach a jedynie partycypowac w kosztach remontu dachu. dlatego prosilbym o ustosunkowanie sie do mojej sytuacji, podanie aktow prawnych ktore okreslaja ze dotacja celowa jest przyznawana na nieruchomosc a nie konkretnej osobie oraz pomoc jak rozwiazac powyzsza sytuacje.

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Ustawa z dnia 23 lipca 2003 r.o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami ((Dz. U. z dnia 17 września 2003 r. z późn. zm.) określa zasady udzielania dotacji, przy czym w sprawie szczegółowych regulacji w tym zakresie odsyła przy tym do aktów prawa miejscowego.

Trzeba przy tym odróżnić dwie kwestie: z punktu widzenia ochrony zabytków nie jest istotne gdzie zaczyna się a gdzie kończy nieruchomość wspólna - i słusznie, ponieważ cały obiekt jest zabytkiem, w sprawach wzajemnych rozliczeń pomiędzy współwłaścicielami tego zabytku - nie ma zastosowania.
    Tutaj w dalszym ciągu pozostają aktualne reguły wynikające z ustawy o własności lokali i kodeksu cywilnego.

Okna nie wchodzą w skład nieruchomości wspólnej - są częścią indywidualnych lokali, dlatego jeżeli właściciel domaga się od pozostałych, aby płacili za jego stolarkę okienną , to brak ku temu jakichkolwiek podstaw. Nie rozumiem jednak do końca na czym polega problem z rozliczeniem. Na co konkretnie przyznano dotację, czego właściciel nie chce rozliczyć.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    malbon0Ummalbon0Um Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A co z remontem zabytkowej kamienicy. Czy najpierw należy zdobyć pozwolenie na wymianę okien? Zastanawiam się.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.