wymiana pionu - czy mnie prywatnie?

gien26gien26 Użytkownik
edytowano stycznia 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam ogromny problem. Na początku listopada rozpocząłem remont łazienki i uzyskem zgodę zarządu z dnia 15.11.2013 na wymianę pionu u mnie i sąsiada poniżej w związku z dużym wilgoceniem stropu. Ekipa weszła 10.11.2013 łazienkę doprowadzili do stanu surowego a ekipy ze strony zarządcy nie na do dziś !!! a to miękki jakieś awarie, a to majster chory, a to święta itp od 2 miesięcy nie moge mieszkać w lokalu i nie wiem kiedy przydać w dniu 18.11 napisałem pismo że jak nie przyjdą w ciągu 7 Eni to sobie przez inna firmę i biorę fakture na wspólnotę. Moja cierpliwość się zakończyła i dlatego pytań czy moge tak zrobić bo przecież mieszkac gdzieś muszę. Nie wspomnę o płaconych zaliczkach.,

Komentarze

• Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Teoretycznie możesz tak zrobić, jest to tzw. wykonanie zastępcze (art. 480 kodeksu cywilnego), ale w zasadzie powinieneś uzyskać na takie działanie zgodę sądu - bez zgody sądu można skorzystać z wykonania zastępczego tylko w sytuacji nagłej (art. 480 § 3 k.c.).

Gdybyś zdecydował się pójść tą drogą (brak zgody sądu), to w razie odmowy zwrotu kosztów przez stronę zobowiązaną do wykonania remontu, jedynym sposobem wyegzekwowania poniesionych przez ciebie kosztów byłby proces sądowy, a wtedy na tobie będzie spoczywał obowiązek udowodnienia, że przyczyna wykonania zastępczego miała charakter nagły. Jeżeli masz gdzie mieszkać, to będzie trudno to udowodnić.

Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, abyś obciążał wspólnotę kosztami w jakie popadasz z tytułu nieterminowego wykonania remontu np. koszt wynajmu innego mieszkania.
  • Opcje
    gien26gien26 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bardzo dziękuje za odpowiedź. Tak myśleliśmy że nie zaszalejemy:-( a mieszkam u mamy więc z kasy nici. A czy mogę domagać się zwolnienia z płacenia zaliczek za okres odciągania wymiany pionu?
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] gien26:[/cite] A czy mogę domagać się zwolnienia z płacenia zaliczek za okres odciągania wymiany pionu?
    Niestety nie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.