Jak odzyskać nadpłatę za c.o. po sprzedaży mieszkania.

sleepwalkersleepwalker Użytkownik
edytowano stycznia 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.Sprzedaliśmy mieszkanie schorowanej teściowej.Nie mieszkała tam od lat,jednak sumiennie opłacała wszystkie należności.Kiedy znalazł się kupiec mocno negocjował cenę wyjściową,zależało nam na czasie,więc przystaliśmy na jego propozycję.Wszystko byłoby w porządku,gdyby nie fakt,że teściowa miała nadpłatę za c.o ponad 1000 zł.Na prośbę o zwrot kupiec zasłonił się odpowiedzią pani ze spółdzielni,że teściowej się nic nie należy i przestał odbierać telefony.Przy sprzedaży były spisane stany wszystkich liczników,dostarczyliśmy pisma o niezadłużeniu.Nie wiem jak mam odzyskać te pieniądze..czy faktycznie nie należą się one mojej teściowej.Bardzo proszę o rzetelną porade.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite]sleepwalker[/cite]Wszystko byłoby w porządku,gdyby nie fakt,że teściowa miała nadpłatę za c.o ponad 1000 zł.
    o zwrot nadpłaty należy sie zwrócić do Spółdzielni mieszkaniowej
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Właśnie nie...spółdzielnia powiedziała,że teściowej nic się nie należy,że trzeba dogadać się z nowymi właścicielami a oni maja wszystko w d...twierdząc,że prawo jest po ich stronie.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] sleepwalker:[/cite]Właśnie nie...
    spółdzielnia powiedziała,że teściowej nic się nie należy, że trzeba dogadać się z nowymi właścicielami
    a oni maja wszystko w d...twierdząc, że prawo jest po ich stronie.
    To jakaś porypana SM
    no do prokuratora ,,, złodziejstwo jest karalne ...

a jak jest w statucie SM zapisane ws rozliczenia po sprzedaży lokalu ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie wiem już mi ręce opadają-panie z SM mają swoje zdanie...teściowa nic nie dostaje mimo zaoszczędzonego tysiaka...

Nowy doklejony: 12.01.14 13:33
    Mam prawo napisać do prokuratury i tak zrobię
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nadpłaty/długi są związane z właścicielem a nie z lokalem. Niech teściowa napisze do s-ni wezwanie do zwrotu nadpłaty.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Nadpłaty/długi są związane z właścicielem a nie z lokalem.
    Niech teściowa napisze do s-ni wezwanie do zwrotu nadpłaty.
    co do wspólnot to masz racje "koziorozka", ale nie koniecznie tak jest w spółdzielniach -- nie znamy co jest w statucie SM i jaki zapis jest o ciężarach w AN sprzedaży lokalu...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jest tak jak napisała Koziorożka, dług "idzie" za właścicielem. Trzeba tylko sprawdzić czy rzeczywiście ta nadpłata tam jest, ponieważ może została przeksięgowana na inne rozliczenia , chodzi o saldo na dzień sprzedaży a nie o nadpłatę na mediach.

Jeżeli saldo na dzień zbycia lokalu wykazuje nadpłatę, to wezwanie do zapłaty a potem sąd. Dłużnikiem jest spółdzielnia.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] Zarządca:[/cite]Jest tak jak napisała Koziorożka, dług "idzie" za właścicielem.
    Trzeba tylko sprawdzić czy rzeczywiście ta nadpłata tam jest,
    onieważ może została przeksięgowana na inne rozliczenia ,
    chodzi o saldo na dzień sprzedaży a nie o nadpłatę na mediach.

czemu ma służyć powyższy wpis , skoro
    Wszystko byłoby w porządku,gdyby nie fakt,że [b]teściowa miała nadpłatę [color=#f00]za C.O. [/color]ponad 1000 zł.[/b]
    [b]Na prośbę o zwrot kupiec zasłonił się odpowiedzią pani ze spółdzielni, że teściowej się nic nie należy i przestał odbierać telefony.[/b]
    Przy sprzedaży były spisane stany wszystkich liczników, dostarczyliśmy pisma o niezadłużeniu.
    Nie wiem jak mam odzyskać te pieniądze..
    czy faktycznie nie należą się one mojej teściowej.

...[b]spółdzielnia powiedziała,że teściowej nic się nie należy[/b],że trzeba dogadać się z nowymi właścicielami 
    a oni maja wszystko w d...twierdząc,że prawo jest po ich stronie.

Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dokładnie przeczytaliśmy protokół zdawczy i jest tam wyraźnie napisane,że wszelkie korzyści i długi przechodzą na nowego właściciela,więc chyba nic już nie można zrobić.
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    KubaP: no do prokuratora ,,, złodziejstwo jest karalne ...
    sleepwalker: Mam prawo napisać do prokuratury i tak zrobię
    Nie rób tego bo to niemądra porada.
    Oczywiście napisać ci wolno ale nawet nie poprawi ci to samopoczucia a tym bardziej nie załatwi sprawy.
    Nie wiem jak mam odzyskać te pieniądze..
    protokół zdawczy i jest tam wyraźnie napisane,że wszelkie korzyści i długi przechodzą na nowego właściciela,więc chyba nic już nie można zrobić.
    Sprawa jest jasna jak słońce.
    Jedyną drogą jest droga postępowania cywilnego w celu podważenia tego zapisu w umowie kupna-sprzedaży.
    Daremny trud w naszych realiach sądowniczych.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.