służebność przesyłu

krzysiek11krzysiek11 Użytkownik
edytowano stycznia 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.
Może podpowiecie co zrobić w sytuacji gdy przez teren naszej nieruchomości, działki, na długości około 60 metrów przebiega rura gazowa, oraz znajduje się na terenie działki pięć studzienek należących do telekomunikacji.
Czy z właścicielami tych urządzeń i łącz można podpisać umowę o służebności przesyłu z ustaleniem wynagrodzenia za ustanowienie służebności przesyłu.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    Można "podpisać" służebność odpłatną . ale trzeba przekalkulować czy to wam się opłaca
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W jakim sensie dokonać kalkulację opłacalności
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja też chętnie się dowiem, co to za kalkulacja opłacalności, ponieważ przez moją działkę również przebiega sieć gazowa oraz sieć eN
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] czajnik5:[/cite]Ja też chętnie się dowiem, co to za kalkulacja opłacalności, ponieważ przez moją działkę również przebiega sieć gazowa oraz sieć eN
    to zacznij myśleć/kombinować czajnik5 ...najlepiej od zaraz ...
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    KubaP: to zacznij myśleć/kombinować
    Ale co najpierw, myśleć czy po prostu od razu kombinować ?
  • Opcje
    citizencitizen Użytkownik
    edytowano listopada -1
    KubaP: to zacznij myśleć/kombinować czajnik5 ...najlepiej od zaraz ...
    Po co ciągle szafujesz nadmiernie złośliwościami (w innych wątkach też jest ich sporo) i szukasz zaczepki. To forum jest po to, żeby bardziej doświadczeni mogli coś doradzić mniej doświadczonym. Jeżeli piszesz, że trzeba "dokonać kalkulacji opłacalności" i jak ktoś się grzecznie pyta, jak to zrobić (sam bym się też chętnie tego dowiedział), to zamiast sprawę wyjaśnić, silisz się na pseudo-dowcipne odpowiedzi. Można by podejrzewać, że sam nie wiesz jak zrobić taką kalkulację i tylko coś chlapnąłeś, żeby wyglądało żeś taki mądry
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] citizen:[/cite]
    KubaP: to zacznij myśleć/kombinować czajnik5 ...najlepiej od zaraz ...
    Po co ciągle szafujesz nadmiernie złośliwościami (w innych wątkach też jest ich sporo) i szukasz zaczepki.
    cenne stwierdzenie ... w jednym wpisie mam być potrzebny a w innym należy mnie zgnoić ...
    i ty to nazywasz uszczypliwościami złośliwościami z mojej strony ...
    podobno w kulturze (na forum) panuje zasada jak ty komu, tak on tobie ...
    no cóż, ale pewnie mam do czynienie z przedstawicielem rewolucji kulturowej ... więc wymakam ...
    ja krucjaty przeciw tobie robić nie będę jak TWA....

To, że w wielu głoszonych teoriach przez tuzy na tym forum się nie zgadzam to nie znaczy, że mam być "wyklętym forumowiczem".
    Czas pokazuje, że w wielu sprawach mam racje, ale trudno mi to przyznać, bo ucierpiał by honor nieomylnych cytatologów.
    retoryka góruje nad merytoryką ...
    [cite] citizen:[/cite] Można by podejrzewać, że sam nie wiesz jak zrobić taką kalkulację i tylko coś chlapnąłeś, żeby wyglądało żeś taki mądry
    niestety można podejrzewać, że twój wpis był populistyczny tak pod publiczkę , mała złośliwość personalna... jednak to się potwierdza ... klakierów już znalazłeś z TWA
    Pozytywne oceny od: [color=#00f]koziorozka elan124[/color]

Na czym ta kalkulacja miałaby wyglądać? albo jednorazowa wpłata albo okresowe wpłaty ...
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP: Na czym ta kalkulacja miałaby wyglądać? albo jednorazowa wpłata albo okresowe wpłaty ...
    Nie no, szacun facet: kalkulacja że ho ho, bardzo pomysłowa, szczegółowa i pomocna. Naród jest Ci wdzięczny za wskazówki i odwalony kawał dobrej roboty
  • Opcje
    stonkastonka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    KubaP: Pozytywne oceny od: koziorozka elan124
    dolicz jeszcze mnie do grona jak to określasz "klakierów" lub TWA. Znalazłeś sobie nowe słówka?? Inwigilacja już nie jest na topie?:shocked:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] stonka:[/cite]Znalazłeś sobie nowe słówka??
    Inwigilacja już nie jest na topie?
    :shocked:
    jak nie wiesz co to jest inwigilacja to zapytaj, nie wstydź się, a chętni znajdą się co by ci odpowiedzieć .
    TWA jest stare jak to forum .
    Jak ci dobrze w tym towarzystwie to ok .
    ten stan rzeczy będzie trwał dopóty, dopóki któremuś z ich grona nie nastąpisz na odcisk ...
    a wtedy staniesz się mną .... "wyklętym forumowiczem "

[cite] citizen:[/cite]
    KubaP: Na czym ta kalkulacja miałaby wyglądać? albo jednorazowa wpłata albo okresowe wpłaty ...
    Nie no, szacun facet:
    kalkulacja że ho ho, bardzo pomysłowa, szczegółowa i pomocna.
    Naród jest Ci wdzięczny za wskazówki i odwalony kawał dobrej roboty
    sarkazm , takiemu tuzowi nie uchodzi ...widzę, że cię powaliło ... ty byś na nie wpadł że kalkulacja może być taka "prosta i uboga "

a tak na marginesie to co byś wybrał ? jednorazowa wpłata dużych pieniędzy na konto wspólnoty, czy ciułanie drobnej daniny przez wiele lat ...
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    edytowano stycznia 2014
    [cite] KubaP:[/cite]jednorazowa wpłata dużych pieniędzy na konto wspólnoty, czy ciułanie drobnej daniny przez wiele lat ...
    Ja sądzę, że nie ma żadnego wyboru i samo myślenie o alternatywach, jak wyżej, jest jałowe i bezcelowe. Operatorzy idą zawsze w kierunku ustanawiania bezpłatnej służebności, zwłaszcza w sytuacji, kiedy taki prywatny podmiot chce się przy okazji przyłączyć i korzystać z sieci. Jeśli się to nie udaje, to oferują w ostateczności jednorazową rekompensatę. Jeśli to się komuś nie podoba, to może się sądzić, ale sądy w takich sprawach przyznają wyłącznie jednorazowe odszkodowania, a nie jakieś tam cykliczne płatności. Zresztą, zawsze można się nie zgodzić na lokalizację sieci na swoim terenie, ale to dotyczy projektowanej infrastruktury, a nie już istniejącej od jakiegoś tam czasu. A ja mam właśnie ten drugi przypadek.
    [cite] KubaP:[/cite]Można "podpisać" służebność odpłatną . ale trzeba przekalkulować czy to wam się opłaca
    W tej myśli chyba chodziło o coś innego, prawda? : ) Chyba nie chcesz zasugerować, że jak wystąpie o odszkodowanie, to mnie odetną, albo podniosą mi ceny? Zwłaszcza te regulowane w taryfach i zatwierdzane przez URE. Ha, ha, ha...

Pozdrawiam
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] CZAJNIK5[/cite]Ja sądzę, że nie ma żadnego wyboru i samo myślenie o alternatywach, jak wyżej, jest jałowe i bezcelowe.
    Operatorzy idą zawsze w kierunku ustanawiania bezpłatnej służebności, zwłaszcza w sytuacji, kiedy taki prywatny podmiot chce się przy okazji przyłączyć i korzystać z sieci.
    Jeśli się to nie udaje, to oferują w ostateczności jednorazową rekompensatę.
    nie podzielam tego poglądu .

Choć droga do służebności odpłatnej jest wyboista i długa ,to się jednak opłaca . Chcieć to móc ....
    Ostatnio w TVN24BIS jest sporo jak załatwić opłatę służebności po 10 , 20; 40 latach ... trzeba tylko posłuchać mądrzejszych od nas w prawie i praktyce i przekalkulować co nam się opłaca.

Sprowadzanie sprawy odpłatnej służebności nieruchomości gruntowej tylko do rangi odszkodowania jest nieporozumieniem i brakiem znajomości tematu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]Sprowadzanie sprawy odpłatnej służebności nieruchomości gruntowej tylko do rangi odszkodowania jest nieporozumieniem i brakiem znajomości tematu.
    W moim przypadku znajomość tematu uzyskałem na podstawie paru realnych "studiów przypadku", w przeciwieństwie do znajomości tematu wyniesionej z oglądania TVN.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] czajnik5:[/cite]
    [cite] KubaP:[/cite]Sprowadzanie sprawy odpłatnej służebności nieruchomości gruntowej tylko do rangi odszkodowania jest nieporozumieniem i brakiem znajomości tematu.
    W moim przypadku znajomość tematu uzyskałem na podstawie paru realnych "studiów przypadku",
    w przeciwieństwie do znajomości tematu wyniesionej z oglądania TVN.
    przyznaj, że nie oglądałeś /oglądasz tej stacji TVN24BIS

Dla mnie i nie tylko dla mnie , lepsza krótka porada konkretnych rzeczowych osób, którzy w sposób zwięzły, podają w zrozumiałym języku dla maluczkich w TVN24BIS , bo to się sprawdziło w przypadku dostawców EE , niż ambicjonalne subiektywne "studia przypadku" czajnika5 oparte na jego nosie,
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]przyznaj, że ...
    Przyznać to mogę tylko tyle, że nie wiesz, o czym piszesz. W dodatku po raz kolejny lapnąłeś głupotę i równie głupio próbujesz się z niej wycofać.

:neutral:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    a KubaP: tak na marginesie to co byś wybrał ? jednorazowa wpłata dużych pieniędzy na konto wspólnoty, czy ciułanie drobnej daniny przez wiele lat ...

Pytasz, więc odpowiadam: ja bym wybrał jednorazową wpłatę dużych pieniędzy na konto wspólnoty, np milion złotych.... albo nie: 15 milionów. Oczywiście gdyby mi ktoś dawał taki wybór :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ewentualne odszkodowanie jest określane wg cen rynkowych, przy uwzględnieniu realnego spadku wartości nieruchomości spowodowanego umieszczeniem na niej infrastruktury. Proponowałbym nie snuć kosmicznych wizji... : ). To są raczej groszowe sprawy.

Zresztą, w ekstremalnej sytuacji może się okazać, że po uzbrojeniu terenu wartość nieruchomości wrośnie, a nie spadnie. : ) Znam taki przypadek.
  • Opcje
    MarcoPoloMarcoPolo Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Witam.
    Tyle sarkazmu, populizmu, złośliwości,
    podpowiedzi - pomocy zero.
    Dzięki.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] krzysiek11:[/cite]Dzięki.
    Nie ma za co. Napisałeś post, a następnie znikłeś nie interesując się dyskusją, a nagle się odzywasz i narzekasz.

Jeśli chcesz jednoznacznie rozwiązać zagadnienie, to zgłoś się bezpośrednio do tych dostawców/właścicieli sieci, tj. operatora gazu i telekomunikacji i zażądaj odszkodowania oraz wezwij ich do ustanowienia służebności. Proste.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.