służebność przesyłu
krzysiek11
Użytkownik
Witam.
Może podpowiecie co zrobić w sytuacji gdy przez teren naszej nieruchomości, działki, na długości około 60 metrów przebiega rura gazowa, oraz znajduje się na terenie działki pięć studzienek należących do telekomunikacji.
Czy z właścicielami tych urządzeń i łącz można podpisać umowę o służebności przesyłu z ustaleniem wynagrodzenia za ustanowienie służebności przesyłu.
Może podpowiecie co zrobić w sytuacji gdy przez teren naszej nieruchomości, działki, na długości około 60 metrów przebiega rura gazowa, oraz znajduje się na terenie działki pięć studzienek należących do telekomunikacji.
Czy z właścicielami tych urządzeń i łącz można podpisać umowę o służebności przesyłu z ustaleniem wynagrodzenia za ustanowienie służebności przesyłu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
i ty to nazywasz uszczypliwościami złośliwościami z mojej strony ...
podobno w kulturze (na forum) panuje zasada jak ty komu, tak on tobie ...
no cóż, ale pewnie mam do czynienie z przedstawicielem rewolucji kulturowej ... więc wymakam ...
ja krucjaty przeciw tobie robić nie będę jak TWA....
To, że w wielu głoszonych teoriach przez tuzy na tym forum się nie zgadzam to nie znaczy, że mam być "wyklętym forumowiczem".
Czas pokazuje, że w wielu sprawach mam racje, ale trudno mi to przyznać, bo ucierpiał by honor nieomylnych cytatologów.
retoryka góruje nad merytoryką ...
niestety można podejrzewać, że twój wpis był populistyczny tak pod publiczkę , mała złośliwość personalna... jednak to się potwierdza ... klakierów już znalazłeś z TWA
Na czym ta kalkulacja miałaby wyglądać? albo jednorazowa wpłata albo okresowe wpłaty ...
TWA jest stare jak to forum .
Jak ci dobrze w tym towarzystwie to ok .
ten stan rzeczy będzie trwał dopóty, dopóki któremuś z ich grona nie nastąpisz na odcisk ...
a wtedy staniesz się mną .... "wyklętym forumowiczem "
sarkazm , takiemu tuzowi nie uchodzi ...widzę, że cię powaliło ... ty byś na nie wpadł że kalkulacja może być taka "prosta i uboga "
a tak na marginesie to co byś wybrał ? jednorazowa wpłata dużych pieniędzy na konto wspólnoty, czy ciułanie drobnej daniny przez wiele lat ...
W tej myśli chyba chodziło o coś innego, prawda? : ) Chyba nie chcesz zasugerować, że jak wystąpie o odszkodowanie, to mnie odetną, albo podniosą mi ceny? Zwłaszcza te regulowane w taryfach i zatwierdzane przez URE. Ha, ha, ha...
Pozdrawiam
Choć droga do służebności odpłatnej jest wyboista i długa ,to się jednak opłaca . Chcieć to móc ....
Ostatnio w TVN24BIS jest sporo jak załatwić opłatę służebności po 10 , 20; 40 latach ... trzeba tylko posłuchać mądrzejszych od nas w prawie i praktyce i przekalkulować co nam się opłaca.
Sprowadzanie sprawy odpłatnej służebności nieruchomości gruntowej tylko do rangi odszkodowania jest nieporozumieniem i brakiem znajomości tematu.
Dla mnie i nie tylko dla mnie , lepsza krótka porada konkretnych rzeczowych osób, którzy w sposób zwięzły, podają w zrozumiałym języku dla maluczkich w TVN24BIS , bo to się sprawdziło w przypadku dostawców EE , niż ambicjonalne subiektywne "studia przypadku" czajnika5 oparte na jego nosie,
Pytasz, więc odpowiadam: ja bym wybrał jednorazową wpłatę dużych pieniędzy na konto wspólnoty, np milion złotych.... albo nie: 15 milionów. Oczywiście gdyby mi ktoś dawał taki wybór :bigsmile:
Zresztą, w ekstremalnej sytuacji może się okazać, że po uzbrojeniu terenu wartość nieruchomości wrośnie, a nie spadnie. : ) Znam taki przypadek.
Tyle sarkazmu, populizmu, złośliwości,
podpowiedzi - pomocy zero.
Dzięki.
Jeśli chcesz jednoznacznie rozwiązać zagadnienie, to zgłoś się bezpośrednio do tych dostawców/właścicieli sieci, tj. operatora gazu i telekomunikacji i zażądaj odszkodowania oraz wezwij ich do ustanowienia służebności. Proste.