wyodrębnienie działki we wspólnocie
danti87
Użytkownik
Kupiłem mieszkanie w budynku wielorodzinnym i istnieje tam wspólnota mieszkaniowa. W akcie notarialnym mam zaznaczone, że kupiłem lokal "do którego przynależy udział 1436/10000 części w prawie własności aktualnie działek gruntu nr 6/68, 6/69, 6/70 stanowiących tereny mieszkaniowe i drogi obszaru 0.2860ha i części wspólnych budynku, objętych księgą wieczystą". Chciałem zapytać czy jest możliwe geodezyjne wydzielenie mojego udziału w działce???
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ten pod budynkiem, żeby Twoje mieszkanie było na Twoim gruncie, bo jak nie będziesz mieć na swoim gruncie to przestanie być Twoje...
Czy też ten poza budynkiem, żebyś mógł go zagospodarować tylko dla swoich celów i np. postawić garaż lub np. postawić szlaban z zakazem przejścia przez teren prywatny?
Jest to możliwe wówczas, jeżeli gruntu macie więcej, niż jest to konieczne do zwykłego korzystania z nieruchomości - o prócz ciągów komunikacyjnych i miejsca na śmietnik jest inny teren, który można umownie podzielić np. na ogródki, miejsca postojowe itp.