Zarząd - zarządca - administrator - wynagrodzenie
closed2524
Użytkownik
Witam,
Mam kilka pytań odnośnie regulacji prawnych dot. sprawowania zarządu, bieżącej obsługi nieruchomości oraz związanych z tym uposażeń (art. 28 oraz art. 22 ust. 3 p. 1 ustawy o własności lokali). Konkretnie: jaka jest ocena prawna następującej sytuacji:
Ponadto:
Poza tym: zarząd jest trzyosobowy. W takiej sytuacji reprezentacja zarządu jest dwuosobowa - zgodnie z art. 21 ust. 2. Czyli: umowy są nieważne.
Co z tym zrobić?
Mam kilka pytań odnośnie regulacji prawnych dot. sprawowania zarządu, bieżącej obsługi nieruchomości oraz związanych z tym uposażeń (art. 28 oraz art. 22 ust. 3 p. 1 ustawy o własności lokali). Konkretnie: jaka jest ocena prawna następującej sytuacji:
-
[li]Nigdy nie podjęto uchwały zgodnie z art. 28, a członek zarządu pobiera wynagrodzenie.[/li][li]Nigdy nie ustalono wysokości wynagrodzenia członków zarządu zgodnie z art. 22 ust. 3
Ponadto:
-
[li]Małżonek członka zarządu wykonuje prace związane z bieżącą obsługą nieruchomości (sprzątanie, drobne naprawy, koszenie trawników) i otrzymuje za to wynagrodzenie.[/li][li]Sąsiadka członka zarządu prowadzi księgowość wspólnoty i otrzymuje za to wynagrodzenie.[/li]
-
[li]Pierwsza gwarantuje wynagrodzenie
Poza tym: zarząd jest trzyosobowy. W takiej sytuacji reprezentacja zarządu jest dwuosobowa - zgodnie z art. 21 ust. 2. Czyli: umowy są nieważne.
Co z tym zrobić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
którzy uzyskali (stosowana uchwała właścicieli lokali) pełnomocnictwo do wykonania takiej czynności - podpisania umów.
Opisana przez stanislawl sytuacja to typowa patologia wspólnotowa i nepotyzm ze strony członków Zarządu WM .
Takie sytuacje zdarzają się w spółdzielczości mieszkaniowej...dlatego to środowisko jest tak powszechnie znienawidzone, poróżnione, skorumpowane i nie ma co z nich brać przykładu.
Największymi "mieszaczami" w tych sprawach są pracownicy budżetówki, zwłaszcza z sektora samorządowego/administracji gminnej,
dla których w tym środowisku zabrakło miejsca do samorealizowania się ,
dlatego wykorzystują do tego wspólnotę mieszkaniową.
wg mnie też są nieważne
:smartass: