Opłata za halę garażową - metraż a stan faktyczny
lukaszz
Użytkownik
Witam,
Zakupiłem miejsce w hali garażowej wraz z komórką lokatorską. Wg aktu notarialnego i urzędu miasta przysługuje mi pewien udział za który płacę. Wynosi on: 28,50 m2.
Zarządca nieruchomości pobiera opłatę za halę liczoną od metra. Od metra którą mu podał deweloper i wynosi 30 m2.
Płacimy opłaty co miesiąc wyższe niż fizycznie to wynosi. Prosiłem zarządcę o podanie tej przyczyny:
- tłumaczy się że notariusz zrobił błąd w aktach bo zmienił się metraż i deweloper już to wyjaśnia.
Pytam dewelopera:
- sprawa jest w toku
I tak od 8 miesięcy.
Na jakiej podstawie prawnej zarządca pobiera wyższą opłatę ?
Ja dysponuję aktem, dowodami z urzędu miasta i od tego 28,5m2 płacę podatek od nieruchomości.
Zarządca tylko informacją od dewelopera, że tyle i tyle należy pobierać.
Walczę już pół roku i nie wiem co robić.
Zakupiłem miejsce w hali garażowej wraz z komórką lokatorską. Wg aktu notarialnego i urzędu miasta przysługuje mi pewien udział za który płacę. Wynosi on: 28,50 m2.
Zarządca nieruchomości pobiera opłatę za halę liczoną od metra. Od metra którą mu podał deweloper i wynosi 30 m2.
Płacimy opłaty co miesiąc wyższe niż fizycznie to wynosi. Prosiłem zarządcę o podanie tej przyczyny:
- tłumaczy się że notariusz zrobił błąd w aktach bo zmienił się metraż i deweloper już to wyjaśnia.
Pytam dewelopera:
- sprawa jest w toku
I tak od 8 miesięcy.
Na jakiej podstawie prawnej zarządca pobiera wyższą opłatę ?
Ja dysponuję aktem, dowodami z urzędu miasta i od tego 28,5m2 płacę podatek od nieruchomości.
Zarządca tylko informacją od dewelopera, że tyle i tyle należy pobierać.
Walczę już pół roku i nie wiem co robić.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie płacić w tej części, w jakiej opłata jest nienależna.
Jeżeli z halą garażową jest związany udział np. 10,10 % a miejsc postojowych jest 40 , to twój udział wynosi 1/40 z 10,10% i wg tego algorytmu powinieneś płacić opłaty na rzecz wspólnoty.
ciekaw jestem, kto płaci podatki za trakty komunikacyjne, które są w hali garażowej wielostanowiskowej .?
Mój udział to 28,5 m2 (nie mylić z powierzchnią do parkowania).
Zarządca pobiera za 30m2.
Liczba miejsc nie ma tu nic to tego.
Jak to kto płaci ? Ja płacę bo mam w tym udział.
podaj mi jaka powierzchnia ma ta twoja hala garażowa i
ile jest w niej MP ,
jaki jest do niej przypisany udział
powinieneś mieć to w swoim Akcie Notarilnym
wszystko jest w ustawie:
Art3.3. Udział właściciela lokalu wyodrębnionego w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi. Udział właściciela samodzielnych lokali niewyodrębnionych w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej tych lokali wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi.
Urząd miasta dobrze obliczył, ale jakość zarządca nie potrafi i zasłania się deweloperem ze się metraż zmienił czego nie potrafią udowodnić i naliczają wyższe opłaty.
Liczba miejsc nie ma tu nic do udziału.
i nic z tego zapisu nie zrozumiałeś
czy twoje miejsce postojowe jest odrębnym lokalem ?
:zakaz:
liczba miejsc postojowych: 6
Liczba komórek: 8
Mój udział to: 159/1000
Czyli płacić powonieniem za 28,24 m2 - czyli tyle ile odprowadzam do gminy jako podatek od nieruchmości.
Zarządca pobiera mi opłatę za 29,93 m2
komórki to odrębne lokale
nie twój udział
a udział przypisany do garażu wielostanowiskowego ( 6 MP)
na tych 177,6 metrach utworzone na stanowiskach 7 i 8
Nowy doklejony: 22.01.14 21:10
a jak płacą użytkownicy komórek ?
są to inni właściciele niż stanowisk
tak podzielone ścianką trwałą (jeżeli płyta pilśniowa jest trwała na kopa).
oczywiście, że oni powinni odrębnie płacić
Fakt jest taki:
Hala z komórkami ma 177,6 m2
To ile miejsca zajmują komórki a ile miejsca nie ma sensu,
dzięki za pomoc, ale teorie twoje nie mają tu poparcia
Sorry , ale to że u ciebie wszytko postawiono na głowie , a ty tego nie możesz rozebrać na czynniki pierwsze dla siebie, to tylko twój problem. Poklepywanie po plecach innych użytkowników na forum nie wystarczy by rozwiązać te patologię.
Tu nie chodzi o moją teorię czy twoją, tu chodzi o zasadę spisaną w UoWL
To, że nie możesz tego ogarnąć i upierasz się przy utopi serwowanej przez dewelopera iż m2 to prawidłowa jednostaka naliczania zaliczek dla miejsc postojowych, to jest twój i tylko twój problem.
Ja ci chciałem pokazać jak powinno być , by być w zgodzie z UoWL.