2013 sprawozdanie
zbigniewdanuta
Użytkownik
Witam - sprawdzając faktury za 2013 jest ok. ale wyniknął problem kiedy poprosiłam o rozliczenie c..w oraz z.w, i okazało się że liczniki główne wykazały mniej niż podali mieszkańcy czyli jest duża nadpłata za wodę./tak problem podała mi administracja/ Ponieważ w lutym chcemy zrobić zebranie roczne i czy mam podpisac sprawozdanie z nie wyjaśnionymi tymi pozycjami z czego to wynika. Boję się że jak podpiszemy to później adm.po prostu nie wyjaśni dlaczego tak się stało i powie że sprawozdanie jest podpisane.
Pozdrawiam Danuta
Pozdrawiam Danuta
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Powstała nadpłata za okres rozliczeniowy podlega zwrotowi właścicielom lokali.
Pozdrawiam Danuta
Spróbuj przeanalizować w którym lokalu nastąpił nagły miesięczny wzrost zużycia wody. Może tu tkwi przyczyna?
Często się zdarza ,że dostawca wody przyśle wam w styczniu fakturę rozliczeniowa i waszą nadpłatę diabli wzięli ... ja bym tą nadpłatę przeniósł do rozliczenia w roku 2014 .
Inna sprawa to kiedy był legalizowany licznik Główny ?
15% to jest dużo .. np. przy 15 000 m3 to daje 2250 m3 / rok co daje 190 m3 /m-c przy 146 lokal daje na lokal 1,20 m3 /m-c
albo budynek ma "lewe podłączenie" a właściwie go brak ( np jest podłączony do sąsiedniej nieruchomości - znane mi są takie przypadki) jeżeli to ma miejsce przez kilka lat
albo wodomierze w lokach są nieprawidłowo podłączone np powinny być pionowo, a są poziomo ...