Jak napisać uchwałę?

ajor3ajor3 Użytkownik
edytowano stycznia 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam Na podstawie których artykułów napisać uchwałę o nieodpłatnym oddaniu fragmentu gruntu na rzecz Zarządu Dróg Wojewódzkich aby ów Zarząd mógł zmodernizować drogę i ułożyć chodnik?

Komentarze

• Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie rozumiem.
    Zarząd Dróg chce Wam zmodernizować drogę na Waszym prywatnym terenie i na dodatek ułożyć Wam chodniki?
  • Opcje
    BarrichBarrich Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] ajor3:[/cite]Witam Na podstawie których artykułów napisać uchwałę o nieodpłatnym oddaniu fragmentu gruntu na rzecz Zarządu Dróg Wojewódzkich aby ów Zarząd mógł zmodernizować drogę i ułożyć chodnik?

Jakub.."nieodplatnie przekazac"napisano
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wspólnota mieszkaniowa Rajska 1 w Edenie wyraża zgodę na nieodpłatne zbycie 124,5 m2 (mapka w załączeniu) działki nr. Y na rzecz...
    Ale nie jestem pewna, czy to można załatwić uchwałą...
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ajor3: nieodpłatnym oddaniu fragmentu gruntu
    Uchwałę podpiszą wszyscy właściciele ? Czy opłaca się wam zmodernizować drogę i ułożyć chodnik za taką "umowę" ? Jaką powierzchnię ma ten fragment gruntu ?
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    "nieodplatnie przekazac"napisano
    Ja to rozumiem tylko dalej mam wątpliwości czy po zmodernizowaniu drogi i ułożeniu chodników Zarząd Dróg zwróci ten kawałek prywatnej działki wspólnocie (właścicielom)?
    Chyba nie, bo byłoby to bez sensu - o takiej filantropii firmy "państwowej" jeszcze nie słyszałem.
    Czy może o sprzedaż części NW chodzi? UoWL mówi o kupnie ale o sprzedaży nic.
    A może czegoś nie rozumiem?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jakub: dalej mam wątpliwości czy po zmodernizowaniu drogi i ułożeniu chodników Zarząd Dróg zwróci ten kawałek prywatnej działki wspólnocie (właścicielom) ?
    Ja nie mam, bo przecież Zarząd czy WM zamierza:
    Ajor3: nieodpłatnym oddaniu fragmentu gruntu na rzecz Zarządu Dróg Wojewódzkich, aby ów Zarząd mógł zmodernizować drogę i ułożyć chodnik ?
    W takie cuda, że Zarząd DW po zmodernizowaniu i ułożeniu chodnika odda ten fragment WM nie wierzę.
  • Opcje
    ajor3ajor3 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chodzi o to że gmina prosi nas o oddanie na rzecz Zarządu DW niewielki pasek gruntu ponieważ robiąc drogę jest trochę za wąsko aby ułożyć chodnik. My zgadzamy się oddać ten pasek za darmo bo nie chcemy już dłużej chodzić po błocie. Nie wiem tylko jakie artykuły ustawy wpisać w uchwale?
  • Opcje
    citizencitizen Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    ajor3: Nie wiem tylko jakie artykuły ustawy wpisać w uchwale?
    A musicie w uchwale wpisywać artykuły? Taka będzie wola właścicieli wyrażona w uchwale i już. Rada koziorzoki
    Wspólnota mieszkaniowa Rajska 1 w Edenie wyraża zgodę na nieodpłatne zbycie 124,5 m2 (mapka w załączeniu) działki nr. Y na rzecz...
    jest wg mnie OK. Jeśli to poprawi Waszą sytuację wokół budynku, to chyba nie powinno być przeciwników
  • Opcje
    ajor3ajor3 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A może art.22 ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Może być art 22 uwl:
    Działając na podstawie art. 22 uwl Wspólnota mieszkaniowa Rajska 1 w Edenie wyraża zgodę na nieodpłatne zbycie 124,5 m2 (mapka w załączeniu) działki nr. Y na rzecz...

i tutaj ponad 50% (udziałami) podpisów właścicieli na "ZA" pod uchwałą
  • Opcje
    ajor3ajor3 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziekuję!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Citizen: i tutaj ponad 50% (udziałami) podpisów właścicieli na "ZA" pod uchwałą
    Nie jestem taki pewien, czy to ma być 50% a nie pełne 100%. Sprzedaż czy jeszcze gorzej oddanie czegoś co jest własnością wszystkich można przegłosować większością ???
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] ajor3:[/cite]Na podstawie których artykułów napisać uchwałę o nieodpłatnym oddaniu fragmentu gruntu
    na rzecz Zarządu Dróg Wojewódzkich aby ów Zarząd mógł zmodernizować drogę i ułożyć chodnik?
    nic za darmo, bo zaraz fiskus (US) zapuka do drzwi wspólnoty zwłaszcza z podmiotami takimi jak drogowcy ..

Możecie jedynie wyrazić zgodę na wybudowanie traktu komunikacyjnego lub wydzielić ten fragment działki na rzecz Gminy (i sprzedać)

... Im jest potrzebna zgoda na dysponowanie terenem na cele budowlane ...
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Po przeczytaniu wpisu KubyP wydaje mi się, że Jego pomysł jest lepszy (i bezpieczniejszy dla Was) niż uchwała o nieodpłatnym oddaniu fragmentu gruntu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale zgoda, to 100% głosów właścicieli a nie większość, tak jak sugeruje:
    Citizen: i tutaj ponad 50% (udziałami) podpisów właścicieli na "ZA" pod uchwałą
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale zgoda, to 100% głosów właścicieli
    Tak jest, masz rację, chyba byłem wczoraj w nie najlepszej formie, że tak napisałem :sad:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2014
    [cite] elan124:[/cite]Ale zgoda, to 100% głosów właścicieli a nie większość, tak jak sugeruje: Citizen:
    niekoniecznie, jest to jedyne rozwiązanie te 100% właścicieli ZA ... wystarczy ponad 50% głosów i orzeczenie sądu w myśl art. 199 k.c.
  • Opcje
    traianus6Zytraianus6Zy Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tak, zgadza sie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Trainus6Zy: zgadza się.
    Z czym (kim) ?... :cool:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.