Niesprawność instalacji ciepłej wody
kawawawa
Użytkownik
Witam,
mam problem z ciepłą wodą, a dokładniej z jej brakiem. Za każdym razem, gdy odkręcę ciepłą wodę (czy to w kuchni, czy w łazience) muszę spuścić dużą ilość wody zimnej. W skali dnia daje to wielkość kilkudziesięciu litrów wody zimnej płaconej jako "podgrzana".
Zarząd od dłuższego czasu wodzi mnie za nos. A to sezon grzewczy, a to sprawdzenia instalacji itp. W końcu, w którymś z pism dostałam informacje:
"(...) jak wynika z opinii konserwatora został wyczyszczony filtr pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody, oraz serwis skontrolował instalację ciepłej wody użytkowej i stwierdził, że problem występuje w związku z nieprawidłowo zaprojektowaną instalacją ciepłej wody.
(...) instalacja wodno-kanalizacyjna w budynku jest wykonana zgodnie z projektem i została dopuszczona do użytku bez zastrzeżeń."
Czy to się ze sobą nie kłóci? Czy z faktu nieprawidłowo zaprojektowanej instalacji wynika prawo do jakiejś bonifikaty?
Bardzo proszę o udzielenie informacji, bo mam już dość takiej sytuacji, gdy opłaca mi się bardziej myć zęby rano puszczając zimną wodę...
pozdrawiam serdecznie
mam problem z ciepłą wodą, a dokładniej z jej brakiem. Za każdym razem, gdy odkręcę ciepłą wodę (czy to w kuchni, czy w łazience) muszę spuścić dużą ilość wody zimnej. W skali dnia daje to wielkość kilkudziesięciu litrów wody zimnej płaconej jako "podgrzana".
Zarząd od dłuższego czasu wodzi mnie za nos. A to sezon grzewczy, a to sprawdzenia instalacji itp. W końcu, w którymś z pism dostałam informacje:
"(...) jak wynika z opinii konserwatora został wyczyszczony filtr pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody, oraz serwis skontrolował instalację ciepłej wody użytkowej i stwierdził, że problem występuje w związku z nieprawidłowo zaprojektowaną instalacją ciepłej wody.
(...) instalacja wodno-kanalizacyjna w budynku jest wykonana zgodnie z projektem i została dopuszczona do użytku bez zastrzeżeń."
Czy to się ze sobą nie kłóci? Czy z faktu nieprawidłowo zaprojektowanej instalacji wynika prawo do jakiejś bonifikaty?
Bardzo proszę o udzielenie informacji, bo mam już dość takiej sytuacji, gdy opłaca mi się bardziej myć zęby rano puszczając zimną wodę...
pozdrawiam serdecznie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
na której kondygnacji mieszkasz ?
Opcja 1: Prawidłowy projekt + realizacja zgodna z projektem - efekt końcowy prawidłowy
Opcja 2: Nieprawidłow projekt + realizacja zgodna z projektem - efekt końcowy nieprawidłowy
Opcja 3: Prawidłowy projekt + realizacja niezgodna z projektem - efekt końcowy nieprawidłowy
Opcja 4: Nieprawidłowy projekt + nieprawidłowa realizacja - efekt końcowy w 99% przypadku nieprawidłowy, ten 1% efektu prawidłowego wynika z tego, że raz na sto przypadków zdarza się, że odstępując od nieprawidłowych rozwiązań projektowych można przez przypadek zrobić coś dobrze. : )
U Ciebie występuje opcja 2. Nie jest to wytłumaczenie dla wykonawcy, że robił coś zgodnie z projektem, ponieważ jego obowiązkiem jest wykonać zgodnie z projektem, warunkami pozwolenia na budowę, przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej. Niestety, wykonawcy nagminnie posługują się taką wymówką. Jeśli projekt zawiarał wady jawne, obowiązkiem wykonawcy było zgłoszenie zastrzeżeń (K.C. - dział "Umowa o roboty budowlane").
K.C. - możesz zażądać odszkodowania. W praktyce szansa na cokolwiek jest czysto iluzoryczna.
A poza tym temat był wałkowany chyba z 1000 razy i to na wszelakich forach wspólnotowych/budowlanych.
Pozdrawiam.