Ograniczenie dostępu do garażu podziemnego
karcia
Użytkownik
Witam serdecznie,
Blok w którym mieszkam posiada wielostanowiskowy garaż podziemny. 24 miejsca postojowe wykupione na własność przez mieszkańców bloku. W tej chwili dostęp do garazu ma każdy członek wspólnoty mieszkaniowej.Ze względu na usytuowanie bloku,przejście przez garaż jest najlatwiejsza i najszybszą droga wyjścia z budynku.Wychodzi się z niego wprost na parking przed blokiem.Tymczasem wychodząc przez klatkę do pokonania są schody. Razem z innymi właścicielami miejsc postojowych chcielibyśmy ograniczyć dostep do garazu osobom które takowych miejsc nie posiadają. Głównym motywem jest bezpieczeństwo naszych dóbr ale także oszczędność energi elektrycznej.Moje pytanie brzmi czy prawnie mozemy to zrobic i jak należy taka sprawę przeprowadzić. Oczywiście juz znalazły się osoby (bez miejsca postojowego) które są przeciwne zamknięciu garażu.
Blok w którym mieszkam posiada wielostanowiskowy garaż podziemny. 24 miejsca postojowe wykupione na własność przez mieszkańców bloku. W tej chwili dostęp do garazu ma każdy członek wspólnoty mieszkaniowej.Ze względu na usytuowanie bloku,przejście przez garaż jest najlatwiejsza i najszybszą droga wyjścia z budynku.Wychodzi się z niego wprost na parking przed blokiem.Tymczasem wychodząc przez klatkę do pokonania są schody. Razem z innymi właścicielami miejsc postojowych chcielibyśmy ograniczyć dostep do garazu osobom które takowych miejsc nie posiadają. Głównym motywem jest bezpieczeństwo naszych dóbr ale także oszczędność energi elektrycznej.Moje pytanie brzmi czy prawnie mozemy to zrobic i jak należy taka sprawę przeprowadzić. Oczywiście juz znalazły się osoby (bez miejsca postojowego) które są przeciwne zamknięciu garażu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
`
Ja z tego zapisu wnioskuje ze droga prowadząca przez garaż nie jest częścią wspólną.
Nie widzę zatem powodu,żeby obce osoby kęciły się po waszym garażu jeżeli sobie tego nie życzycie.Każdemu ze współwłaścicieli należy wręczyć klucz do ręki i po kłopocie.
Mam nadzieję ,że na własny koszt utrzymujecie halę garażową,a nie na koszt całej wspólnoty.
Mam jeszcze jedno pytanie.Jak takie zamkniecie formalnie przeprowadzić.Czy decyzje moze podjąć zarząd i potem wydać tylko klucze upoważnionym mieszkańcom.Czy trzeba zebrać zgodę każdego współwłaściciela garażu? I czy ona musi być jednomyslna czy wystarczy wiekszość?
1. hala garażowa ma osobną KW, czyli współwłaścicielami są tylko i wyłącznie osoby posiadające udział w tej hali
2. w akcie notarialnym nie ma żadnego zapisu o służebności przejazdu i przechodu
to możecie rozporządzać swoją własnością.
Żeby jednak nie mieć dalszych pytań i awantur, że to nie jest wola właścicieli tylko zarząd sobie tak wymyślił, to przeprowadziłbym to uchwałą wspólnoty (większościową udziałami). Pytanie tylko, czy tych 24 właścicieli miejsc postojowych ma taka większość we wspólnocie?
Jeśli nie mają, to pozostaje decyzja zarządu i i wydanie kluczy tylko upoważnionym mieszkańcom. Parę dni wcześniej wywiesiłbym tylko na tablicy ogłoszeń informację, że na wniosek właścicieli hali zarząd podjął decyzję, że z dniem ... dostęp do hai garażowej mają tylko właściciele miejsc postojowych.
Sam piszesz, że - wg mnie taka zgoda większości powinna mieć formę uchwały
Ja bym potem poprosiła administratora wspólnoty, żeby to wpiął do dokumentów wspólnoty.
Wprawdzie dokument nie dotyczy wspólnoty, ale tak na zasadzie dobrosąsiedzkich stosunków. Admin będzie od razu mógł poinformować ewentualnych protestujących. Poza tym właściciele się wyprowadzają, bywają bałaganiarzami a dokumentacja wspólnoty jest przechowywane przez lata.
Nie .. zarzadu WM do tego nie mieszaj to jest sprawa wewnętrzna współwłaścicieli garażu wielostanowiskowego ...
Tylko zebranie współwłaścicieli MP może decydować o tym ... tylko wasze zorganizowanie może załatwić sprawę...
Was (właścicielei MP) obowiązują zasady spisane w kodeksie cywilnym dział Współwłasność ...