Opinia Kominiarska POMOCY
Witam Państwa
Mam problem ponieważ wprowadziłem się do mieszkania gdzie po eksmisji zdjęto gazomierz. Mieszkam w bloku posiadam kuchenkę gazową bez możliwości podłączenia okapu posiada,m kratkę wentylacyjną w kominie. W łazience posiadam kratkę oraz nowo zamontowany junkers ferroli zefiro, w drzwiach oczywiście otwory. Zleciłem kominiarzowi wykonanie ekspertyzy dopuszczenia do napełnienia instalacji gazem. stwierdził że opinia jest negatywna ponieważ powinienem mieć kratkę w drzwiach od kuchni, kratkę pod oknem w kuchni, oraz junkres z wewnętrzną komorą spalania , nadmieniam że w łazience jest szyb wentylacyjny z kratka i szyb spalinowy do kt órego junkres jest podłączony. Czy taka opinia jest zgodna z prawem? inni mieszkańcy mają gaz i 40letnie junkersy, pan kominiarz stwierdził że gdyby gazomierz nie był zdjęcty to by podpisał , ale że przepisy się zminiły nie podpisze. Jakie rzepisy to regulują, czy konieczna jest wymiana junkersa, bo drzwi od kuchni zawsze można wystawić. prosze o pomoc, oraz o przepis który to reguluje.
Mam problem ponieważ wprowadziłem się do mieszkania gdzie po eksmisji zdjęto gazomierz. Mieszkam w bloku posiadam kuchenkę gazową bez możliwości podłączenia okapu posiada,m kratkę wentylacyjną w kominie. W łazience posiadam kratkę oraz nowo zamontowany junkers ferroli zefiro, w drzwiach oczywiście otwory. Zleciłem kominiarzowi wykonanie ekspertyzy dopuszczenia do napełnienia instalacji gazem. stwierdził że opinia jest negatywna ponieważ powinienem mieć kratkę w drzwiach od kuchni, kratkę pod oknem w kuchni, oraz junkres z wewnętrzną komorą spalania , nadmieniam że w łazience jest szyb wentylacyjny z kratka i szyb spalinowy do kt órego junkres jest podłączony. Czy taka opinia jest zgodna z prawem? inni mieszkańcy mają gaz i 40letnie junkersy, pan kominiarz stwierdził że gdyby gazomierz nie był zdjęcty to by podpisał , ale że przepisy się zminiły nie podpisze. Jakie rzepisy to regulują, czy konieczna jest wymiana junkersa, bo drzwi od kuchni zawsze można wystawić. prosze o pomoc, oraz o przepis który to reguluje.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Z drugiej strony, przy zamkniętej komorze spalania bezzasadny jest wymóg zastosowania kratki pod oknem w kuchni, bo taki kocioł pobiera powietrze do spalania z zewnątrz, a w konsekwencji również kratki w drzwiach do kuchni. To byłoby istotnie potrzebne przy otwartej komorze spalania.
No, tak to jest przyjacielu. Przykro mi. Pozostaje Ci wymienić kocioł na taki z zamkniętą komorą spalania, a przewód spalinowy i wkład kominowy (o ile jest) wymienić na zestaw powietrzno-spalinowy. To tak, jak w szkole, albo na studiach. Jeśli spadasz o rok, a niższy rocznik idzie innym programem, to realizujesz nowy program + dorabiasz różnice. Nie ma znaczenia, że zaczynałeś naukę w poprzednim układzie.
P.S. Jeśli to problem kubatury, to przecież ktoś Ci to urządzenie instalował. Zakładam, że jakiś fachowiec. Nie wiedział, że takie są wymogi, a nie inne?
Zacznij od odpowiedzi na pytanie o kubaturę. Jeśli jest min. 8 m3 to nie musisz montować urządzenia z zamkniętą komorą spalania. Chyba, że jest coś, o czym nie napisałeś. Jak pan kominiarz uzasadnił konieczność zmiany? W przypadku jednak urządzenia z otwartą komorą musi być dopływ powietrza zewnętrznego do spalania, które urządzenie pobiera z pomieszczenia, czyli ta kratka w przegrodzie zewnętrznej i w drzwiach. Bezpieczniej byłoby jednak wymienić, ale to wiadomo koszt.
Transfer powietrza przez dwa sąsiednie pomieszczenia, czyli przez trzy przegrody, to też nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. Ja to traktuję, jako protezę. Na wszelki wypadek rekomenduję montaż czujnika CO - koszt od 150 do 200 zł, montaż na scianie za pomocą dwóch kołków fi 6. Czasem są wręcz takie przyklejane na taśmę dwustronną, zresztą te montowane na wkręty również można przykleić, jak ktoś się boi wiertarki. Życie człowieka jest chyba więcej warte.
Gdyby to ode mnie zależało, to całkowicie zakazałbym stosowania urządzeń gazowych (grzejników wody i kotłów) z otwartą komorą spalania w budynkach mieszkalnych. Póki co, nie jestem jeszcze ministrem infrastruktury, więc mogę jedynie rekomendować.
:cool:
Jedna sprawa mało zrozumiała: z jednej strony piszesz, że "w całym bloku nie ma tych kratek i dopiero przymierzają się do ich wykonania" - zatem rozumieją problem i chcą działać, a z drugiej strony piszesz, że nie masz zgody spółdzielni na wykonanie kratki. A pytałeś w ogóle o zgodę? Generalnie nie łapię, o co chodzi, może o to, że SM chce, żeby otwory były wykonane hurtem, przez jednego wykonawcę? W sumie, to miałoby to sens, bo oprócz aspektów czysto technicznych chodzi też o pewną estetykę elewacji i zachowanie szyku oraz jednolitości tych otworów u wszystkich mieszkańców.
No i jest jeszcze trzecia strona: nie uzgodniłeś tych podstawowych kwestii ze spółdzielnią przed wykonaniem inwestycji? Z tego, co wiem na podstawie mojego skromnego doświadczenia ze współpracy z SM-ami, to spółdzielnie żądają projektów budowlanych i innych wymaganych w procesie inwestycyjnym dokumentów, szczególnie w przypadku instalacji gazowej, której elementem jest także przecież urządzenie gazowe. Czemu to wychodzi teraz, po, a nie przed?
Może przedstaw problem w SM i wystąp o zgodę. Zawsze możesz zwrócić się o wytyczne i wykonać taki sam otwór i zastosować takie same kratki, jakie planuje spółdzielnia u pozostałych.
A zatem zadałeś pytanie i sam sobie odpowiedziałeś.
Nie musisz mieć żadnych ustaw i rozporządzeń. Przekaż otrzymaną opinię kominiarską firmie, dla której pracujesz i zażądaj, żeby się tym zajęła.
W jakim kraju, przepraszam bardzo? Ty jesteś z jakiegoś innego kraju, że wyrażasz się w taki sposób?