Opis na wpłacie zaliczki ...
KubaP
Użytkownik
Ostaniu jest jakaś moda . na dowodach wpłat zaliczek pojawiają się dopiski , zwłaszcza na wpłatach młodych właścicieli lokali :
" za miesiąc styczeń 2014 z możliwością zwrotu" ...
O co to biega ???? może ktoś wie ?... jakie to ma znaczenie w procesie windykacyjnym ?
Nowy doklejony: 02.02.14 11:48
O co to biega ???? może ktoś wie ?... jakie to ma znaczenie w procesie windykacyjnym ?
[cite] [b]iga[/b]:[/cite][quote][cite] [b]KubaP[/b]:[/cite]Ostaniu jest jakaś moda . na dowodach wpłat zaliczek pojawiają się dopiski , zwłaszcza na wpłatach młodych właścicieli lokali :
O co to biega ???? może ktoś wie ?... jakie to ma znaczenie w procesie windykacyjnym ? [/quote]Dokończyć zdanie wytłuszczone na niebiesko i wykropkowane,bo wygląda jakby było wyrwane z kontekstu.
Mogę się tylko domyślać,że chodzi o różnicę zaliczek nad rzeczywiście poniesionymi kosztami przez WM.
Nowy doklejony: 02.02.14 11:48
są, bo tam, w miejse kropek natępuje imię i nazwisko oraz adres za jaki lokal[cite] iga:[/cite]Dokończyć zdanie wytłuszczone na niebiesko i wykropkowane, bo wygląda jakby było wyrwane z kontekstu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/5558/a-jednak-mozna-zyc-na-rachunek-wlascicieli-lokali/#Item_0
Brzmiało przecież tak:
Ostaniu jest jakaś moda . na dowodach wpłat zaliczek pojawiają się dopiski , zwłaszcza na wpłatach młodych właścicieli lokali :
O co to biega ???? może ktoś wie ...
1. bo taka opcja istnieje na forum i z niej skorzystałem, że swój tekst mogę moderować przez godzinę po jego umieszczeniu
2.Po co się stawia publicznie pytania ? Oczekując sensownych i rzeczowych odpowiedzi ...dlaczego tak piszą na dowodach wpłat?
Ja nie wiem, po co stawiasz publicznie takie pytania.
Uważam, że rozsądniej byłoby bezpośrednio zapytać właściciela, dlaczego tak oznacza swoje wpłaty i czemu ma to służyć.
To znacznie prostsza droga do rozwiązania nurtującej Ciebie zagadki.
to znaczy u ciebie nie ma takich dopisków na dowodach wpłat ...
a taki dopisek....
"nażżżżżżżżżżżżżryjcie się tą kasą" - oczywiście wpłacającym jest dwudziestoparolatek
Nowy doklejony: 05.02.14 19:25
Widzę, że nie ma logicznego i prawnego wytłumaczenia dopisków na dowodzie wpłaty ... olewam więc to
Nowy doklejony: 06.02.14 20:07
:prosze:
przypuszczam, że chodzi o rozliczenie na koniec roku
zamiast wpisać "zaliczka" która co do zasady ma podlegać rozliczeniu to piszą opłata z zastrzeżeniem/możliwością zwrotu
mam też inna korespondencję zawartą w tytułach przelewów np. "na administrację która nic nie robi" albo "wpłata na ochronę na którą nie wyraziłem zgody" (uchwała przeszła większością)
zawsze to jakaś rozrywka przy klepaniu tych wpłat:-)
błędna insynuacja ...niczym nie poparta,
wpisy te są od osób, które mają kredyty mieszkaniowe , i to jest to nie halo ,
płacą nieregularnie , a sprawy wspólnotowe im zwisają - mówiąc lekko
Wpłaca zaliczki, które jak wiadomo są tylko wróżką, bo nie wiadomo jaka będzie wysokość zobowiązania i w obawie, że te zaliczki wpłacone mu przepadną,zostaną uznane jako wpłacone, zabrane, umarł w butach, ostatnia ostateczność, pisze to zastrzeżenie, że on nie wpłaca na zawsze tylko, że jeśli okaże się, że wysokość opłat jest niższa to chce prawa do zwrotu nadpłaty. Przerost formy nad treścią, chyba oczywistym jest że zaliczka to zaliczka i podlega rozliczeniu do wysokości rzeczywistej i ewentualna nadpłata podlega zwrotowi. Skąd ten wniosek? Jeżeli wystąpią o zwrot to oczywiście dostają przelew, ale tak sami z siebie co miesiąc nie bawimy się w zwroty, bo ktoś 5 zł w zaokrągleniu sobie nadpłacił. Jeszcze dla koleżanek z biurek obok. To zabawne jest (śmieszne od śmieszność, a nie od śmiać się), że ktoś ma jakiś problem i za pomocą pola w tytule przelewu prowadzi korespondencję, zamiast zwrócić się osobiście lub na piśmie.
Choć rozumiem jak jeden pan pisze "opłata za mieszkanie do którego nie mam dostępu", bo jest przed rozwodem, żona go wyrzuciła, ale on jako właściciel musi płacić, potem załatwi to na drodze cywilnej i dowodem będą m.in. te przelewy.
I naprawdę, jeśli na 1500 wpłat w miesiącu trafi mi się taki jeden czy dwa kwiatki nie powoduje to, że mam przemyślenia, że może występuje z naszej strony jakiś brak komunikacji i ludzie muszą w ten sposób objawiać swoje jakieś aluzje.
decyzja, co do nadpłat na czesci wspólne, jest decyzją w gestii ogółu właścicielei, a nie pojedynczego właściciela lokalu.
W każdym razie psu na budę ten dopisek, ale jak już są tymi prawnikami to nich sobie używają, mi nie ubędzie;-)
drżyjcie narody/współwłaściciele nieruchomości jak toto przejmie władze ...
Art.12
2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
Wspólnota może uchwałą zadecydować,że nadpłatę zaliczek na NW przeznacza na fundusz remontowy lub inny cel ,ale każdy właściciel ma prawo taką uchwałę zaskarżyć.
Jeżeli nie było uchwały w tej sprawie,to po rocznym rozliczeniu można sobie te zaliczki potrącić od przyszłych zobowiązań.
http://prawo.rp.pl/artykul/533553.html
wszytko mozna zaskarżyć ... tylko po co? dla idei?, wywołania zamieszania , szkoda, że edukacja właścicielei lokali prowadzi przez sale Sądowe ... jednak nie żal mi takich twardogłowych przypadków jak autor powyższej tezy ...
jez dawnio tak nonsesownej tezy nie czytałem . czy administratorzy / Zarządcy podejmują uchwały ?
jak zmienisz obowiązujące prawo to możesz pisać takie tezy .
Wpłaty - zaliczki na cześć wspólne nie są własnością właściciela lokalu lecz wspólnoty - ogółu właścicieli lokali, co ty zwolennik orzeczeń sądowych powinieneś wiedzieć