Opis na wpłacie zaliczki ...

KubaPKubaP Użytkownik
Ostaniu jest jakaś moda . na dowodach wpłat zaliczek pojawiają się dopiski , zwłaszcza na wpłatach młodych właścicieli lokali :
" za miesiąc styczeń 2014 z możliwością zwrotu" ...
O co to biega ???? może ktoś wie ?... jakie to ma znaczenie w procesie windykacyjnym ?

[cite] [b]iga[/b]:[/cite][quote][cite] [b]KubaP[/b]:[/cite]Ostaniu jest jakaś moda . na dowodach wpłat zaliczek pojawiają się dopiski , zwłaszcza na wpłatach młodych właścicieli lokali : 
O co to biega ???? może ktoś wie ?... jakie to ma znaczenie w procesie windykacyjnym ? [/quote]Dokończyć zdanie wytłuszczone na niebiesko i wykropkowane,bo wygląda jakby było wyrwane z kontekstu.
Mogę się tylko domyślać,że chodzi o różnicę zaliczek nad rzeczywiście poniesionymi kosztami przez WM.

Nowy doklejony: 02.02.14 11:48
[cite] iga:[/cite]Dokończyć zdanie wytłuszczone na niebiesko i wykropkowane, bo wygląda jakby było wyrwane z kontekstu.
są, bo tam, w miejse kropek natępuje imię i nazwisko oraz adres za jaki lokal

Komentarze

• Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    . jakie to ma znaczenie w procesie windykacyjnym ?
    W jakim celu dopisałeś to ostatnie zdanie ? Przecież wcześniej go nie było.

https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/5558/a-jednak-mozna-zyc-na-rachunek-wlascicieli-lokali/#Item_0
    Brzmiało przecież tak:
    Ostaniu jest jakaś moda . na dowodach wpłat zaliczek pojawiają się dopiski , zwłaszcza na wpłatach młodych właścicieli lokali :
    O co to biega ???? może ktoś wie ...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    [cite] iga:[/cite]
    . jakie to ma znaczenie w procesie windykacyjnym ?
    W jakim celu dopisałeś to ostatnie zdanie ? Przecież wcześniej go nie było.
    kwiatuszku no to tak łopatologicznie ...

1. bo taka opcja istnieje na forum i z niej skorzystałem, że swój tekst mogę moderować przez godzinę po jego umieszczeniu

2.Po co się stawia publicznie pytania ? Oczekując sensownych i rzeczowych odpowiedzi ...dlaczego tak piszą na dowodach wpłat?
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]
    2.Po co się stawia publicznie pytania ? Oczekując sensownych i rzeczowych odpowiedzi ...dlaczego tak piszą na dowodach wpłat?

Ja nie wiem, po co stawiasz publicznie takie pytania.
    Uważam, że rozsądniej byłoby bezpośrednio zapytać właściciela, dlaczego tak oznacza swoje wpłaty i czemu ma to służyć.
    To znacznie prostsza droga do rozwiązania nurtującej Ciebie zagadki.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    [cite] Haneczka:[/cite]
    [cite] KubaP:[/cite]
    Ja nie wiem,
    dziękuję za odpowiedź ...
    to znaczy u ciebie nie ma takich dopisków na dowodach wpłat ...

a taki dopisek....
    "nażżżżżżżżżżżżżryjcie się tą kasą" - oczywiście wpłacającym jest dwudziestoparolatek

Nowy doklejony: 05.02.14 19:25
    Widzę, że nie ma logicznego i prawnego wytłumaczenia dopisków na dowodzie wpłaty ... olewam więc to

Nowy doklejony: 06.02.14 20:07
    :prosze:
  • Opcje
    zufilazufila Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ja też mam takie wpłaty, więc jak jest nas dwoje to można mówić o pewnym trendzie;-)
    przypuszczam, że chodzi o rozliczenie na koniec roku
    zamiast wpisać "zaliczka" która co do zasady ma podlegać rozliczeniu to piszą opłata z zastrzeżeniem/możliwością zwrotu
    mam też inna korespondencję zawartą w tytułach przelewów np. "na administrację która nic nie robi" albo "wpłata na ochronę na którą nie wyraziłem zgody" (uchwała przeszła większością)
    zawsze to jakaś rozrywka przy klepaniu tych wpłat:-)
  • Opcje
    stonkastonka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Najprawdopodobniej nie można tu mówić o jakimkolwiek trendzie czy modzie lecz o tym że w waszych wspólnotach coś jest nie halo. Może właściciele w ten sposób dają wyraz swojemu niezadowoleniu z działalności zarządu. Radzę przyjrzeć się temu trochę bliżej.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite]zufila[/cite] zamiast wpisać "zaliczka" która co do zasady ma podlegać rozliczeniu to piszą opłata z zastrzeżeniem/możliwością zwrotu
    a dlaczego nie napiszą "z możliwością dopłaty" ?
    [cite]stonka[/cite]Najprawdopodobniej nie można tu mówić o jakimkolwiek trendzie
    czy modzie lecz o tym że w waszych wspólnotach coś jest nie halo.
    błędna insynuacja ...niczym nie poparta,
    wpisy te są od osób, które mają kredyty mieszkaniowe , i to jest to nie halo ,
    płacą nieregularnie , a sprawy wspólnotowe im zwisają - mówiąc lekko
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada -1
    przypuszczam, że chodzi o rozliczenie na koniec roku
    Czy są jakieś powody Twoich przypuszczeń ?
    zamiast wpisać "zaliczka" która co do zasady ma podlegać rozliczeniu to piszą opłata z zastrzeżeniem/możliwością zwrotu
    Chcesz powiedzieć,że nie zwracacie właścicielom nadpłaconych zaliczek ?
    Dla kogoś jeszcze ,czy tylko dla Ciebie ?
  • Opcje
    zufilazufila Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Takie, że instytucja zastrzeżenia zwrotu z art 411 kc, odnosi się właśnie do sytuacji gdzie osoba coś wpłaci, a nie była do tego zobowiązana.
    Wpłaca zaliczki, które jak wiadomo są tylko wróżką, bo nie wiadomo jaka będzie wysokość zobowiązania i w obawie, że te zaliczki wpłacone mu przepadną,zostaną uznane jako wpłacone, zabrane, umarł w butach, ostatnia ostateczność, pisze to zastrzeżenie, że on nie wpłaca na zawsze tylko, że jeśli okaże się, że wysokość opłat jest niższa to chce prawa do zwrotu nadpłaty. Przerost formy nad treścią, chyba oczywistym jest że zaliczka to zaliczka i podlega rozliczeniu do wysokości rzeczywistej i ewentualna nadpłata podlega zwrotowi.
    Chcesz powiedzieć,że nie zwracacie właścicielom nadpłaconych zaliczek ?
    Skąd ten wniosek? Jeżeli wystąpią o zwrot to oczywiście dostają przelew, ale tak sami z siebie co miesiąc nie bawimy się w zwroty, bo ktoś 5 zł w zaokrągleniu sobie nadpłacił.
    Dla kogoś jeszcze ,czy tylko dla Ciebie ?
    Jeszcze dla koleżanek z biurek obok. To zabawne jest (śmieszne od śmieszność, a nie od śmiać się), że ktoś ma jakiś problem i za pomocą pola w tytule przelewu prowadzi korespondencję, zamiast zwrócić się osobiście lub na piśmie.
    Choć rozumiem jak jeden pan pisze "opłata za mieszkanie do którego nie mam dostępu", bo jest przed rozwodem, żona go wyrzuciła, ale on jako właściciel musi płacić, potem załatwi to na drodze cywilnej i dowodem będą m.in. te przelewy.
    I naprawdę, jeśli na 1500 wpłat w miesiącu trafi mi się taki jeden czy dwa kwiatki nie powoduje to, że mam przemyślenia, że może występuje z naszej strony jakiś brak komunikacji i ludzie muszą w ten sposób objawiać swoje jakieś aluzje.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    [cite] zufila:[/cite][cite] iga:[/cite]
    Takie, że instytucja zastrzeżenia zwrotu z art 411 kc, odnosi się właśnie do sytuacji gdzie osoba coś wpłaci, a nie była do tego zobowiązana.

Wpłaca zaliczki, które jak wiadomo są tylko wróżką, bo nie wiadomo jaka będzie wysokość zobowiązania i w obawie, że te zaliczki wpłacone mu przepadną,zostaną uznane jako wpłacone, zabrane, umarł w butach, ostatnia ostateczność, pisze to zastrzeżenie, że on nie wpłaca na zawsze tylko,
    że jeśli okaże się, że wysokość opłat jest niższa to chce prawa do zwrotu nadpłaty.

Przerost formy nad treścią, chyba oczywistym jest że zaliczka to zaliczka i podlega rozliczeniu do wysokości rzeczywistej i ewentualna nadpłata podlega zwrotowi.
    ale idąc twoim tokiem rozumowania ... "tekst o zwrocie" dotyczy też zaliczek na części wspólne a nie tylko nadpłat dotyczących utrzymania lokalu
    decyzja, co do nadpłat na czesci wspólne, jest decyzją w gestii ogółu właścicielei, a nie pojedynczego właściciela lokalu.
  • Opcje
    zufilazufila Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak, masz rację. Ale ci "pisarze" pewnie aż tak nie wgłębiają się w temat (powinni zlecać dwa przelewy, jeden na media ze swoim zastrzeżeniem i drugi na nw) albo uważają, że sami decydują -patrz tytuł "opłata za ochronę na którą nie wyraziłem zgody".
    W każdym razie psu na budę ten dopisek, ale jak już są tymi prawnikami to nich sobie używają, mi nie ubędzie;-)
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] zufila:[/cite]W każdym razie psu na budę ten dopisek,
    ale jak już są tymi prawnikami to nich sobie używają, mi nie ubędzie;-)
    też tak uważam ... czasami to jak patrzę na ich miny na sali sądowej jako strona powodowa, to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać ... co za prawnicy nam rosną ...
    drżyjcie narody/współwłaściciele nieruchomości jak toto przejmie władze ...
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    decyzja, co do nadpłat na czesci wspólne, jest decyzją w gestii ogółu właścicielei, a nie pojedynczego właściciela lokalu.
    Właścicielom należy się rozliczenie zaliczek na NW i zwrot nadpłaty zaliczek.Żadna uchwała nie jest tu potrzebna.
    Art.12
    2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.

Wspólnota może uchwałą zadecydować,że nadpłatę zaliczek na NW przeznacza na fundusz remontowy lub inny cel ,ale każdy właściciel ma prawo taką uchwałę zaskarżyć.
    Jeżeli nie było uchwały w tej sprawie,to po rocznym rozliczeniu można sobie te zaliczki potrącić od przyszłych zobowiązań.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Iga: nadpłatę zaliczek na NW przeznacza na fundusz remontowy lub inny cel ,ale każdy właściciel ma prawo taką uchwałę zaskarżyć.
    I tu jest pies pogrzebany. Niektórzy "zaradni" Administratorzy lub Zarządcy windują zaliczki wysokość miesięcznej zaliczki w górę. Po roku powstają np. nadwyżki. Nadwyżki przeznaczone są wtedy na FR lub inny a właściciele - z braku "czasu" - odpowiednio nie reagują. Przecież nadwyżka powstaje z udziałem konkretnych wpłat konkretnego właściciela... i to ON z "automatu" powinien otrzymać zwrot powstałej nadpłaty, a nie decydować ma o tym Wspólnota. Co ma piernik do wiatraka ?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    [cite] KubaP[/cite]decyzja, co do nadpłat na czesci wspólne, jest decyzją w gestii ogółu właścicieli, a nie pojedynczego właściciela lokalu.
    Właścicielom należy się rozliczenie zaliczek na NW i zwrot nadpłaty zaliczek.Żadna uchwała nie jest tu potrzebna.
    Wspólnota może uchwałą zadecydować, że nadpłatę zaliczek na NW przeznacza na inny cel
    masło maślane ... ale można i tak , zrobić wodę z mózgu ...

http://prawo.rp.pl/artykul/533553.html
    [cite] iga:[/cite]każdy właściciel ma prawo taką uchwałę zaskarżyć.
    wszytko mozna zaskarżyć ... tylko po co? dla idei?, wywołania zamieszania , szkoda, że edukacja właścicielei lokali prowadzi przez sale Sądowe ... jednak nie żal mi takich twardogłowych przypadków jak autor powyższej tezy ...
    [cite]elan124[/cite]Niektórzy "zaradni" Administratorzy lub Zarządcy windują zaliczki wysokość miesięcznej zaliczki w górę.
    jez dawnio tak nonsesownej tezy nie czytałem . czy administratorzy / Zarządcy podejmują uchwały ?
    [cite]elan124[/cite]Przecież nadwyżka powstaje z udziałem konkretnych wpłat konkretnego właściciela... i to ON z "automatu" powinien otrzymać zwrot powstałej nadpłaty
    jak zmienisz obowiązujące prawo to możesz pisać takie tezy .
    Wpłaty - zaliczki na cześć wspólne nie są własnością właściciela lokalu lecz wspólnoty - ogółu właścicieli lokali, co ty zwolennik orzeczeń sądowych powinieneś wiedzieć
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.