Termostat
Sebastian
Użytkownik
Mam pewien problem i nie mogę sobie z nim poradzić ponieważ nie rozumiem prawidłowego działania.
Mam w mieszkaniu na ścianie regulator ciepła nastawiony na 19 stopni który reguluje prace logotermy a w pokojach kaloryfery z termostatami z głowicą od 0-5.
Wiem że podzielniki na głowicy odpowiadają temperaturze w pokojach
0- 6 do 8 stopni
3- około 18 stopni
4- 22 stopnie
5- do 28 stopni
Jak to się ma z regulatorem ciepła w przedpokoju?
Jeżeli regulator mam na 19 stopni a w pokojach głowice na 4 to regulator odetnie dopływ ciepłej wody z logotermy do mieszkania gdy wyczuje 19 stopni w przedpokoju czy nadal będzie pobierał ponieważ głowice termostatu są na 4 czyli temperatura około 22 stopnie w pokojach
Pozdrawiam
Proszę wytłumaczcie mi to jak działa regulator ciepła połączony z termostatem i jego głowicą
Mam w mieszkaniu na ścianie regulator ciepła nastawiony na 19 stopni który reguluje prace logotermy a w pokojach kaloryfery z termostatami z głowicą od 0-5.
Wiem że podzielniki na głowicy odpowiadają temperaturze w pokojach
0- 6 do 8 stopni
3- około 18 stopni
4- 22 stopnie
5- do 28 stopni
Jak to się ma z regulatorem ciepła w przedpokoju?
Jeżeli regulator mam na 19 stopni a w pokojach głowice na 4 to regulator odetnie dopływ ciepłej wody z logotermy do mieszkania gdy wyczuje 19 stopni w przedpokoju czy nadal będzie pobierał ponieważ głowice termostatu są na 4 czyli temperatura około 22 stopnie w pokojach
Pozdrawiam
Proszę wytłumaczcie mi to jak działa regulator ciepła połączony z termostatem i jego głowicą
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Po drugie: Nie wiem skąd wiesz takie rewelacje o tych podzielnikach, bo ja znam dość dobrze te "urządzenia" i wiem, że nie mają żadnego przełożenia na temperaturę w pokojach. Zasada działania logotermy to wbrew pozorom dość skomplikowana sprawa, uzależniona od wielu czynników i na forum nie uzyskasz wyczerpujących informacji. Tak jak ci radzono trzeba poszukać na fachowych stronach dotyczących logoterm.