Wynagrodzenie członka zarządu - podatki

belissobelisso Użytkownik
Witam,
to moje pierwsze pytanie na tym forum. Jestem Prezesem Zarządu WM od niedawna. Została podjęta uchwała, przyznająca Zarządowi (jednoosobowemu, jest 9 lokatorów) wynagrodzenie w wysokości 100zł miesięcznie. Pytanie: co mam dokładnie zrobić, jeśli chodzi o rozliczenie się z tego w przyszłym roku? Nie chodzi mi procedurę formularzy (PIT), bo to jest dostępne w internecie, również na tym forum. Nigdzie jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi, może po prostu bardziej wprost, "łopatologicznie", jak zrobić, żeby członek zarządu (czy to jestem ja teraz, czy ktoś inny w przyszłości) nie musiał płacić podatku od tego wynagrodzenia (cały rok =1200zł), tylko żeby robiła to za niego Wspólnota? Bo zaliczki na podatek, z tego co wiem, nie można odprowadzić...

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jestem Prezesem Zarządu WM od niedawna.
    ciekawa fucha we wspólnocie , a z czego ona to wynika ...?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wynika... ze Statutu tej Wspólnoty, ma taką funkcję jak "Prezes Zarządu", gdy wcześniej były dwie osoby, to jedna była "Prezesem" a druga "Wiceprezesem"... ale co to ma do rzeczy? ;)
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Belisso: Jestem Prezesem Zarządu WM
    Brawo. Skoro Zarząd jest jednoosobowy, to znaczy, że jesteś Prezesem Prezesa . Nie przerasta cię ta funkcja ? Masz jakieś doświadczenie w tej mierze ? Kliknij tu: http://biznes.pl/magazyny/nieruchomosci/prawo/czlonek-zarzadu-wspolnoty-mieszkaniowej-musi-rozli,5287770,magazyn-detal.html
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    Jestem Prezesem Zarządu WM...jednoosobowemu...
    Fajny prezes zarządu bez zarządu. To kto zajmuje się robotą jak sami prezesi?
    jest 9 lokatorów
    Należałoby to uściślić bo to ważne, lokatorów czy właścicieli lokali?
    nie musiał płacić podatku ... tylko żeby robiła to za niego Wspólnota?
    To się całkowicie nie opłaca, bo wspólnota musiałaby takiego prezesa zatrudnić, płacić wszystkie składki, zusy, srusy itp. - bez sensu.
    To inaczej załatwia się takie sprawy zwłaszcza przy kwocie 100 zł, i prezesi powinni wiedzieć jak to się robi.
    ale co to ma do rzeczy?
    Dożo ma, bo albo ktoś ma jakieś pojęcie i traktuje poważnie właścicieli we wspólnocie albo bawi się w prezesa piaskownicy, deprecjonując ten zawód.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    [cite] belisso:[/cite]Wynika... ze Statutu tej Wspólnoty,
    a zarejestrowałeś go w KRS, jak to robią Spółdzielnie ... totalna porażka
    gdy wcześniej były dwie osoby, to jedna była "Prezesem" a druga "Wiceprezesem"... ale co to ma do rzeczy? ;)
    a sekretarza wspólnoty tez mieliście ...
    jak zrobić, żeby członek zarządu (czy to jestem ja teraz, czy ktoś inny w przyszłości) nie musiał płacić podatku od tego wynagrodzenia (cały rok =1200zł), tylko żeby robiła to za niego Wspólnota?
    a niby dlaczego ma to robić wspólnota? jak będziesz miał umowę o prace z WM to ci będą płacić , a tak to masz dochody z innych źródeł i sam płacisz ok.220 zl
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To nie ja wymyśliłem sobie taką "fuchę", tylko wszedłem w coś zastanego.
    Zamiast lokatorów, winno być "lokali", a więc jest 9 Właścicieli, mam nadzieję że teraz jest to jednoznaczne.

@elan124: z linkowanego artykułu nie wynika odpowiedź na moje pytanie.
    To się całkowicie nie opłaca, bo wspólnota musiałaby takiego prezesa zatrudnić, płacić wszystkie składki, zusy, srusy itp. - bez sensu.
    To inaczej załatwia się takie sprawy zwłaszcza przy kwocie 100 zł, i prezesi powinni wiedzieć jak to się robi.

Ja tego nie wiem, dlatego zadaję proste pytanie tutaj: no właśnie, jak to się robi? I może poproszę o skupienie się na meritum, a nie drążenie innych kwestii ;)
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada -1
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] belisso:[/cite]Ja tego nie wiem, dlatego zadaję proste pytanie tutaj: no właśnie, jak to się robi?
    I może poproszę o skupienie się na meritum, a nie drążenie innych kwestii ;)
    trudno się skupić jak fundamenty są zrobione ze "słomy" (Prezes, statut )
    Czas zacząć sprzątać i doprowadzić do tego na co UoWL pozwala ... nad tym bym sie skupił
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dobrze, pomińmy już sobie naprawdę te zgryźliwości (Prezes, statut...). Na co UoWL pozwala? Z tego, co czytam, to na "wynagrodzenie odpowiadające uzasadnionemu nakładowi pracy". Właściciele doszli do wniosku, że powinno ono dla członka zarządu wynosić 100zł, i tyle. W związku z tym zadałem pytanie, w jaki sposób to dobrze rozliczyć - ale, jak rozumiem, nie ma innej możliwości poza taką, że otrzymuję co miesiąc 100zł, a w styczniu następnego roku Wspólnota składa PIT-8C z tych 1200zł, co ja wykazuję w swoim PIT i od tego samodzielnie odprowadzam podatek?
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak.
    Członek zarządu rozlicza tę kwotę w swoim rocznym zeznaniu podatkowym dodając do osiągniętych przychodów.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    @Iga
    Dziękuję za pomoc.
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada -1
    OK. Nie ma sprawy. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy w Twojej WM.
  • Opcje
    MarcoPoloMarcoPolo Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    Drogi belisso: żeby nie narażać się na złośliwości i śmieszność, zrezygnuj z tytułowania się prezesem. Jesteś po prostu ZARZĄDEM. Dowartościowywać się jest lepiej sprawnym zarządzaniem :smile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    @MarcoPolo
    Nie zamierzam się dowartościowywać żadnymi tytułami. Kilka miesięcy temu nie wiedziałem jeszcze, co to jest wspólnota mieszkaniowa i jak to działa. Sytuacja doprowadziła do tego, że dziś jestem w tym Zarządzie, jednoosobowo. Wszystko działa zgodnie z prawem, czytelnie, staram się wypełniać moje obowiązki tak, jak potrafię. Jedyna kwestia, której nie mogłem (i nadal w zasadzie nie mogę) do końca zrozumieć, to właśnie ta, o którą spytałem powyżej. Wspólnota ma 10 lat, gdy patrzę w dokumenty, to tu zawsze był jakiś "Prezes", ani się nad tym nie zastanawiałem, ani nikt nigdy do tego nie nawiązywał. Wspólnota tak zdecydowała, co komu do tego...? Osobiście uważam, że jest to sprawa drugo- albo i trzeciorzędna, jednak w pewien sposób wydawało mi się to naturalne... Jak mam podpisywać pisma, które adresuję do Właścicieli? "Imię Nazwisko - Zarząd Wspólnoty"? Przecież to nie po polsku ;)
  • Opcje
    MarcoPoloMarcoPolo Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    Niby nikomu nic do tego jak się tytułujesz, ale jak ktoś jest dłużej niż kilka miesięcy w tym "interesie" to widzi śmieszność tej sytuacji. Tutaj Ci życzliwie użytkownicy forum tylko radzą
    Ja się na pismach podpisuję pod tekstem: Zarząd W. M. Optymistyczna 17
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    Wszystko działa zgodnie z prawem
    Gdyby działało zgodnie z prawem to byś wiedział że UoWL nie przewiduje funkcji prezesa lecz tylko i wyłącznie zarząd jako organ wspólnoty.
    Nie miałbyś też dylematów jak podpisywać pisma do właścicieli bo to rodzi kolejne wątpliwości typu jaka powinna być treść pieczątki itd. Przerost formy nad treścią na dodatek nie wymagany przepisem prawa. Bo przecież nie prezesujesz wspólnocie ale zarządzasz tylko NW.
    Dlatego taka nagonka na ciebie co nie powinno dziwić bo ani właściciele ani zarządcy ani administratorzy a w ostatnich czasach większość ludzi niestety nienawidzi wszelkich prezesów.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    OK, ja na razie nie jestem "dłużej niż kilka miesięcy w tym interesie", dlatego jestem raczej zdziwiony, a nawet zażenowany tą "nagonką". Tak, jakbym na siłę stawiał to na pierwszym miejscu, a w wyobraźni widział siebie już jako kogoś, kto niemalże domaga się, w uznaniu swojego "prezesostwa" złotych klamek. Przecież to wyszło zupełnie na marginesie, litości.
    @Jakub - nie jest to wymagane przepisem prawa, owszem, ale nie jest też zakazane (?), więc nie odnoś się do mnie, jakbym popełniał jakieś przestępstwo, wchodząc w "buty", które w tej Wspólnocie istnieją od już ponad 10 lat.
    To tak jeszcze zupełnie na marginesie: czy powinienem jakoś zmienić uchwałę, która ustanawia mnie "prezesem zarządu WM", zmieniając w niej tylko to sformułowanie na "członka zarządu"? Czy to to właśnie nie jest przerost formy nad treścią, trochę? Czy lepiej to zostawić, a po prostu samemu wprowadzić inną praktykę?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    belisso - nie przejmuj się hejtem. Ja ignoruję, nie wdaję się w pyskówki, co i tobie też radzę. :smile:
    Jakbyś miał jakieś pytania, kłopoty, to pytaj. Poza znudzonymi złośliwcami jest na tym forum kilkoro naprawdę życzliwych i kompetentnych osób.
  • Opcje
    malgicmalgic Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam,
    mam pytanie odnośnie wynagrodzenia członków zarządu.
    Moja wspólnota na ostatnim zebraniu uchwaliła plan gospodarczy w którym ujęto wynagrodzenie dla zarządu (kwota x liczba członków zarządu), nie określono sposobu wypłaty, terminów. Jak to się odbywa w praktyce? i czy taki zapis tj. wyłącznie w planie gospodarczym jest wystarczający czy tez trzeba podjąć jakąś dodatkową uchwałę??
    Z góry dziękuję za pomoc

Nowy doklejony: 07.02.14 13:48
    a może mogłabym członkom zarządu zmniejszyć miesięczne opłaty o to wynagrodzenie i nie trzeba by było robić żadnych wypłat??? Jak sądzicie???
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    [cite] belisso:[/cite]Dobrze, pomińmy już sobie naprawdę te zgryźliwości (Prezes, statut...). Na co UoWL pozwala? Z tego, co czytam, to na "wynagrodzenie odpowiadające uzasadnionemu nakładowi pracy". Właściciele doszli do wniosku, że powinno ono dla członka zarządu wynosić 100zł, i tyle. W związku z tym zadałem pytanie, w jaki sposób to dobrze rozliczyć - ale, jak rozumiem, nie ma innej możliwości poza taką,
    że otrzymuję co miesiąc 100zł, a w styczniu następnego roku Wspólnota składa PIT-8C z tych 1200zł, co ja wykazuję w swoim PIT i od tego samodzielnie odprowadzam podatek?
    ... i tak trzymać ... piątka z plusem .
    OK, ja na razie nie jestem "dłużej niż kilka miesięcy w tym interesie", dlatego jestem raczej zdziwiony, a nawet zażenowany tą "nagonką".
    a ile czasu jesteś właścicielem lokalu ?

To tak jeszcze zupełnie na marginesie:
    czy powinienem jakoś zmienić uchwałę, która ustanawia mnie "prezesem zarządu WM", zmieniając w niej tylko to sformułowanie na "członka zarządu"?

Czy to to właśnie nie jest przerost formy nad treścią, trochę? Czy lepiej to zostawić, a po prostu samemu wprowadzić inną praktykę?
    tak powinieneś postąpić
    w Zarządach wspólnot mieszkaniowych, w przeciwieństwie tych ze SM , nie ma tytułomanii i funkcyjnych .
    Wszyscy członkowie Zarządu są równi sobie .
  • Opcje
    StasiuStasiu Użytkownik
    edytowano listopada -1
    belisso - widzisz, źle trafiłeś. To nie jest forum dla członków WM ale dla zarządców, którzy odreagowują na nim swoje frustracje związane z pozbawieniem ich korporacyjnych przywilejów monopolistycznych. I największym problemem jest dla nich Twój tytuł Prezesa. A powinno to ich g..... obchodzić. Byliby zadowoleni gdyby nazwali Ciebie we WM - CZŁONKIEM .A przy okazji, oburzają się jak ich nazywają jedynie administratorami, przecież mają zagwarantowany, chroniony prawnie tytuł ZARZĄDCA NIERUCHOMOŚCI. To tylko kompleks. Co do meritum.
    WM nie zatrudnia Ciebie więc nie ma żadnych ustawowych obowiązków wypełniania jakichś PIT-8C, to jest wymysł urzędników US i księgowych we WM.
    Wg mnie jest to IDIOTYZM ,który naraża WM na problemy związane np. z kontrolą dokumentacji. Niestety po takich wpisach od razu wiem, kto tu wie o co chodzi, a kto tu jest dla wpisów i poprawienia swojego ego. A jak Ty nie wiesz , to popatrz sobie na tabelkę najaktywniejszych.
    Co do podatku. To od Ciebie zależy, czy go zapłacisz czy nie. Wg mnie powinieneś to zrobić, bo wcześniej czy później "życzliwy sąsiad" złoży do US " obywatelski meldunek". Przy okazji jestem ciekaw skąd KubaP, wszystkowiedzący na tym forum, wyliczył Ci 220 zł??? Ale to nic, to się wytnie.
    malgic - domyślam się ,że jesteś księgową we WM.
    a może mogłabym członkom zarządu zmniejszyć miesięczne opłaty o to wynagrodzenie i nie trzeba by było robić żadnych wypłat??? Jak sądzicie???
    To jest oczywista oczywistość. Nie wymyślajcie idiotycznych uchwał. Jeżeli koszt wynika z PG to jest to wystarczające nie dla US ale dla członków WM, którzy są "ORGANEM NADRZĘDNYM" we WM.
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie jest forum dla członków WM ale dla zarządców
    To żadne odkrycie bo w tytule to ma i jest na portalu dla zarządców.
    Póki co właściciele lokali nie założyli żadnego portalu ani forum, więc korzystamy z tego.
    największym problemem jest dla nich Twój tytuł Prezesa. A powinno to ich g..... obchodzić.
    Widzisz, ja nie jestem i nigdy nie byłem nawet administratorem o licencjonowanym już nie mówię.
    Produkuję się na forum aby bronić zagubionych i robionych w balona właścicieli lokali którzy widząc, że coś jest nie tak, szukają tutaj ratunku.
    Właśnie takie nieistotne dla laików drobiazgi (jak tytułomania prezesowa, uchwały wspólnoty a nie właścicieli, wydawanie poleceń właścicielom itd itp) brak podstawowej wiedzy chociażby w zakresie kto i czym rządzi we wspólnocie - powoduje to że najczęściej nowo wybrany zarząd wyznacza prezesa i vice i... na tym się kończy bo ich niewiedza jako właścicieli lokali powoduje że zatrudnionego w charakterze administratora NW licencjonowanego zarządcę uważają za "organ nadrzędny nad zarządem" co większości zarządcom odpowiada do czasu gdy trzeba za coś ponieść odpowiedzialność czy konsekwencje jakieś głupoty zarządu. Wtedy wielkie zdziwienie także "prezesów zarządów", że jak to, przecież jest zarządca z licencją, on się zna, on prowadzi dokumentacje itd a tenże administrator/zarządca bezlitośnie wykorzystuje taki niegramotny zarząd.
    Po to m.in. są wpisy trącające o "nagonki" na zarządy (prezesów) aby niejako zmusić ich do opanowania do perfekcji UoWL aby nie dali się robić w balona.
  • Opcje
    stonkastonka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jakub - a co ty tutaj doradziłeś?
    Wisz jak to działa?? Wysiliłeś się kilkakrotnie na forum a już posuwasz się do sarkastycznych wypowiedzi.
    Mam nadzieję że równie dobrze będziesz doradzał innym forumowiczom jak do tej pory mielesz jęzorem.
    belisso - widzisz, źle trafiłeś. To nie jest forum dla członków WM ale dla zarządców, którzy odreagowują na nim swoje frustracje związane z pozbawieniem ich korporacyjnych przywilejów monopolistycznych.
    Niestety zła interpretacja. Gdyby tak było to dostęp do tego forum był by tylko dla zarządców i administratorów a jak widzisz mogą się tu wypowiadać wszyscy.
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Użytkowniku Stasiu!
    Zanim znowu zechcesz komentować to co inni mieli na myśli, radzę dobrze przeczytać przynajmniej dwa razy komentowany tekst, bo komentując dalej niezrozumiały dla ciebie tekst brniesz w ślepe zaułki i stajesz się co najmniej śmieszny.
    Czy ty naprawdę nic nie zrozumiałeś z mojego poprzedniego, komentowanego wpisu? Aż mi się wierzyć nie chce.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie bardzo wiem, jaką rolę pełnisz we wspólnocie, że myślisz o zmniejszeniu comiesięcznych zaliczek.
    Tak czy owak - wszystkich właścicieli obowiązują uchwały (m.in. te o wysokości zaliczek) i nikt nie ma prawa tego zmieniać.
    Technicznie oczywiście to może działać tak, że wpłacają na konto mniej, ale i tak wynagrodzenie jest ich dochodem, więc podatku nie unikną.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Malgic: a może mogłabym członkom zarządu zmniejszyć miesięczne opłaty o to wynagrodzenie i nie trzeba by było robić żadnych wypłat ??? Jak sądzicie ???
    Musisz koniecznie podać konkretne obliczenia, jak to zrobić.
  • Opcje
    zufilazufila Użytkownik
    edytowano listopada -1
    chodzi o rozliczenie datio in solutum
    tyle że podobno zarząd to nie obejmuje
    polecam ten mój wątek https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/5197/wynagrodzenie-zarzadu-odpracowanie-dlugu/#Item_0
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    [b]Datio in solutum [/b](z łac., świadczenie w miejsce wykonania) to instytucja prawa zobowiązań, czynność prawna prowadząca do wygaśnięcia istniejącego zobowiązania poprzez spełnienie innego świadczenia aniżeli wynikające z dotychczasowego stosunku obligacyjnego.
    Na skutek datio in solutum dłużnik spełnia na rzecz wierzyciela inne świadczenie niż to, do którego był dotychczas zobowiązany. W rezultacie zwalnia się z zobowiązania. Za ewentualne wady fizyczne i prawne przedmiotu świadczenia odpowiada według przepisów o rękojmi przy sprzedaży.

[cite] zufila:[/cite]Czy ktoś praktykuje we wspólnocie mieszkaniowej wynagrodzenie zarządu nie w formie wypłaty pieniężnej (opodatkowanej na PIT-8C) a jako świadczenie zamiast wykonania, czyli zwolnienie z płatności części opłat za mieszkanie (bez powstania przychodu opodatkowanego)?

W sytuacji "naturalnej", tzn że jest dłużnik i umawiamy się z nim, że wykona jakieś prace np. sprzątanie w zamian za zmniejszenia zaległości, sytuacja jest jasna (są interpretacje organów podatkowych). Natomiast jeśli umówimy się z osobą z zarządu, że przestanie płacić zaliczki i w zamian rozliczymy to bezgotówkowo, czy będzie to potraktowane analogicznie? Nie spotkałam się z tym w praktyce, a przecież zwykle w zarządzie są właściciele (albo osoby spokrewnione z właścicielem) i są oni zobowiązani płacić opłaty wspólnocie, więc skoro nie widzę powszechności takiego rozwiązania to może nie jest ono prawidłowe? Ale z kolei na jakiej podstawie pan Henio hydraulik może sobie odpracować swój "czynsz" a pan Zbyszek z zarządu nie może?
    [cite] zufila:[/cite]chodzi o rozliczenie datio in solutum
    tyle że podobno zarząd to nie obejmuje
    ależ dotyczy , cała "wypłacona" kwota może być , za zgodą zainteresowanych członków Zarządu , księgowana na rzecz zaliczek ,
    forma nie ma znaczenia - podatek jednak musi sam zapłacić .
  • Opcje
    zufilazufila Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    To oczywiste, że wszystko można załatwić bezgotówkowo.Ale nie o to chodzi. Jednak są orzeczenia, że Henio hydraulik może być zwolniony z opłat za lokal i nie jest to dla niego przychód podlegający opodatkowaniu.

PS. ja się z tymi orzeczeniami nie zgadzam, ale to jest niesprawiedliwość że Heniek nie musi mieć ozusowanej i opodatkowanej umowy zlecenia, a zarząd musi(?)

dopisuję -zarząd musi mieć opodatkowany
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] zufila:[/cite]To oczywiste, że wszystko można załatwić bezgotówkowo.
    Ale nie o to chodzi. Jednak są orzeczenia, że
    Henio hydraulik może być zwolniony z opłat za lokal i nie jest to dla niego przychód podlegający opodatkowaniu.
    :eek: i co ... fiskus to łyknął ? ...niemożliwe ....
    pierwszy raz słyszę o takich orzeczeniach , że odpracowując dług , Henio nie zapłacił podatku dochodowego :eek:

Ostatnio Fiskus nie podarował zwolnionym z opłat za windy, tym co mieszkali na parterze , a podatku od kilkotysięcznego długu nie chcieli ...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    Moja wspólnota na ostatnim zebraniu uchwaliła plan gospodarczy w którym ujęto wynagrodzenie dla zarządu
    (kwota x liczba członków zarządu), nie określono sposobu wypłaty, terminów.
    ja uważam, że te interpretacje są bez sensu. Ale są, więc dlaczego ich nie zastosować do pana z zarządu?
    ja uważam, że nie mozna , bo
    pobieranie wynagrodzenia za wykonywanie obowiązków członka zarzadu ( jest rodzajem zatrudnienia) a
    czym innym jest odpracowanie na rzecz wspólnoty długu wynikającego zaległości płatniczych

nikt z osób roztropnych nie zrobi z dłużnika członka Zarządu WM tylko po to, aby odpracował dług ...jaki to przykład dla innych
  • Opcje
    StasiuStasiu Użytkownik
    edytowano listopada -1
    belisso - wreszcie konkretna rada dla Ciebie.
    Powinieneś przestać płacić zaliczki np. przez pól roku, a następnie jako właściciel zwróć się z pismem do Zarządu (czyli do siebie) z prośba o pozwolenie na odpracowanie długu. I powtarzaj to tak w kółko.
    Szkoda ,że wypowiadają się tutaj tylko zarządcy ,którzy tak nienawidzą swoich pryncypałów z zarządów, że nawet są w stanie donieść na nich do US. I czy już przeczytali o PIT-ach i CIT-ach? Chyba nie, bo cisza jak makiem zasiał.
    I przypominam po raz kolejny. Płacenie podatku dochodowego przez członków WM powinno g.... obchodzić zarządców i administratorów tychże. Niech się skupią na swojej robocie.
    zufila - co Ty piszesz za bzdury?
    nie musi mieć ozusowanej i opodatkowanej umowy zlecenia, a zarząd musi(?)
    Oczywiście najpierw wystąpić o swoją indywidualną
    Chcesz wystąpić do US po interpretacje indywidualną członka Zarządu? U mnie byś długo nie popracowała.:bigsmile:
  • Opcje
    zufilazufila Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    :bigsmile:czyli lepiej zastosować jakieś wątpliwe rozwiązanie i mieć gdzieś ewentualne konsekwencje uznania tego za nieprawidłowe?
    też ciekawie i dostarczające adrenaliny

faktycznie mnie g... obchodzi czy zarząd zapłaci podatek od uzyskanego dochodu, tyle że us dostaje pit8c więc powinien doszukać się odniesienia tego u podatnika
  • Opcje
    malgicmalgic Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Po pierwsze - absolutnie nie było moją intencją aby obchodzić obowiązek odprowadzenia podatku. Rozumiem że wynagrodzenie członka zarządu = przychód z innych źródeł czyli wystawiam PIT 8c i reszta to sprawa członka zarządu.
    Pytałam po prostu czy zabieg techniczny polegający na tym że ja owszem przypiszę członkowi zarządu jego wynagrodzenie do jego konta jako zobowiązanie wspólnoty względem niego, przypiszę całą jego należność z tytułu opłat za mieszkanie, a fizycznie zamiast wypłacać mu te pieniądze co miesiąc, członek będzie wpłacał o równowartość tego wynagrodzenia mniej czynszu. 31.12.2014 r. rozrachunek wyniesie 0. Wydaje mi się że takie rozwiązanie - oczywiście za zgodą członków zarządu - eliminuje fizyczną wypłatę czyli np. bank nie inkasuje mi opłaty za przelew. Jak rozumiem z zamieszczonych informacji raczej nie ma przeszkód aby takie rozwiązanie wprowadzić.
  • Opcje
    StasiuStasiu Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czyli nadal nikt nie przeczytał nic o podatkach.
    czyli wystawiam PIT 8c i reszta to sprawa członka zarządu
    malgic - to stwierdzenie kompromituje Cię jako księgową , czyli profesjonalistkę, zatrudnioną za pieniądze członków WM do "ochrony ich interesów". PIT-8C służy do rozliczeń podatkowych OSÓB FIZYCZNYCH. Jeżeli Ty chcesz składać taki formularz do US , to znaczy ,że składasz SWOJE zobowiązania podatkowe a nie kogoś obcego , a tym bardziej Wspólnoty Mieszkaniowej. Ale ta niewiedza o podatkach jest zaraźliwa dla wszystkich zarządców. No i zaobserwowałem ,że powrócił wpis KubyP, którego niesłusznie podejrzewałem o jego wykreślenie, w celu "ukrycia" jego ignorancji. Wszystko w porządku, nadal żyje w niewiedzy
    a w styczniu następnego roku Wspólnota składa PIT-8C z tych 1200zł, co ja wykazuję w swoim PIT i od tego samodzielnie odprowadzam podatek? ... i tak trzymać ... piątka z plusem .
    zufila -
    czyli lepiej zastosować jakieś wątpliwe rozwiązanie i mieć gdzieś ewentualne konsekwencje uznania tego za nieprawidłowe?też ciekawie i dostarczające adrenaliny
    Ty nie rozumiesz swojej roli we WM,jesteś tam "wyrobnikiem" od papierkomanii. O jakich Ty piszesz konsekwencjach? Kto ma uznać to za nieprawidłowe działanie? Twój pracodawca? W rozliczeniu finansowym masz uzasadnić takie ,a nie inne procedury. A najprościej jest ująć np. w uwagach ,że wynagrodzenie Zarządu obniżyło o tyle a tyle wpływy pieniężne. I do tego nie potrzebna jest żadna uchwała (chociaż dla przejrzystości i jawności rozliczeń byłaby wskazana) a wystarczy USTNE POLECENIE PRACODAWCY, czyli Zarządu. Ale to jest możliwe tylko we WM, w których zarządcy vel administratorzy się nie "szarogęsią".:bigsmile:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano lutego 2014
    [cite] belisso:[/cite]Witam,
    to moje pierwsze pytanie na tym forum. Jestem Prezesem Zarządu WM od niedawna. Została podjęta uchwała, przyznająca Zarządowi (jednoosobowemu, jest 9 lokatorów) wynagrodzenie w wysokości 100zł miesięcznie. Pytanie: co mam dokładnie zrobić, jeśli chodzi o rozliczenie się z tego w przyszłym roku? Nie chodzi mi procedurę formularzy (PIT), bo to jest dostępne w internecie, również na tym forum. Nigdzie jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi, może po prostu bardziej wprost, "łopatologicznie", jak zrobić, żeby członek zarządu (czy to jestem ja teraz, czy ktoś inny w przyszłości) nie musiał płacić podatku od tego wynagrodzenia (cały rok =1200zł), tylko żeby robiła to za niego Wspólnota? Bo zaliczki na podatek, z tego co wiem, nie można odprowadzić...

Z góry dziękuję za pomoc,
    pozdrawiam.

Nic się nie da zrobić, wspólnota mieszkaniowa zajmuje sie zarządzaniem nieruchomością wspólną a nie rozliczaniem cudzych podatków.
    Odnośnie datio in solutium - o czym była powyżej dyskusja, to wątpliwe, aby w fiskus przyjął taką interpretację w odniesieniu do wynagrodzenia członków zarządu -wystarczy poczytać orzecznictwo.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wydaje mi się że takie rozwiązanie - oczywiście za zgodą członków zarządu - eliminuje fizyczną wypłatę czyli np. bank nie inkasuje mi opłaty za przelew. Jak rozumiem z zamieszczonych informacji raczej nie ma przeszkód aby takie rozwiązanie wprowadzić.
    Też tak uważam. To tylko techniczne rozwiązanie eliminujące niepotrzebne przelewy. :smile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] malgic:[/cite] Pytałam po prostu czy zabieg techniczny polegający na tym że ja owszem
    przypiszę członkowi zarządu jego wynagrodzenie do jego konta jako zobowiązanie wspólnoty względem niego,
    a nie lepiej skompensować wzajemne zobowiązania, czyli zaksięgować jego wynagrodzenie jako wpłata zaliczki za lokal ? oczywiście na podstawie jego oświadczenia.
  • Opcje
    stonkastonka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może ten artykuł coś wniesie do dyskusji http://www.sitkiewicz.com.pl/aktualnosci/finanse-i-podatki/5-opodatkowanie-wynagrodzenia-czlonkow-zarzadu-wspolnoty-mieszkaniowej.html
    To tak dla badaczy "pisma świętego" zwanego updof. :wink:
  • Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano lutego 2014
    ...a nie lepiej skompensować...
    Trzy dni temu dawałem do zrozumienia o również takich możliwościach:
    ...inaczej załatwia się takie sprawy zwłaszcza przy kwocie 100 zł,..
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.