klatka schodowa
stiwenek25
Użytkownik
Proszę o poradę
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. "czy zarządca może odmówic płacenia według zużycia prądu za klatcę" - a jak chce zapłacić?
2. Ile lokali jest w twojej wspólnocie?
3. Jaki macie zarząd? (tu zobacz i wybierz https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad)
To właściciele ustalają sposób rozliczeń energii taki aby był zgodny z prawem a zarząd ma wykonywać wolę właścicieli osobiście lub przy pomocy administratora (z licencją zarządcy nawet).
Swoją drogą jesteście bogatymi właścicielami skoro na 14 lokali macie w każdej klatce osobne liczniki, wybrany zarząd i do tego jeszcze zatrudnioną firmę administrującą.
zaproponowany przez ciebie taki sposób rozliczania kosztów jest sprzeczny z ustawa o własności lokali .
Koszty nieruchomości wspólnej są ponoszone zgodnie z posiadanym udziałem, a zlicza się je w obrębie wszystkich nieruchomości, których właściciele tworzą wspólnotę mieszkaniową. Reasumując, jeżeli na działce gruntowej jest kilka klatek schodowych to koszty się sumuje .
Ci właściciele bezpodstawnie bogacą się kosztem innych, tylko że będzie trudno udowodnić im to w sądzie. Umowy o dsotawę energii elektrycznej zostały natomiast zawarte przez wspólnotę mieszkaniową, jest to zatem zobowiązanie tej wspólnoty.
Odpowiedź na postawione pytanie znajdziemy w art. 17 ustawy o własności lokali:
"Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego działowi w tej nieruchomości."
Zamiast pytać "dlaczego mam za to płacić", należałoby zadać inne pytanie: dlaczego jeszcze nic z tym nie zrobiłem?
Jeżeli właścicielom to nie odpowiada, to dlaczego tolerują indolencję zarządu w tej sprawie?