rury na klatce schodowej

ziomek49ziomek49 Użytkownik
Mam pytanie czy Wspólnoty mieszkaniowej możne z funduszu remontowego zabudować rury ściekowe poszczególnym właścicieli. Zaznaczam ze roboty związane z wykonaniem łazienek zostały wykonane samowolnie które tez rury kanalizacyjne ściekowe właściciele mieszkań wyprowadziły na klatkę schodową. Rury ściekowe nie są wspólną własnością tylko poszczególnych właścicieli.

Komentarze

• Opcje
    JakubJakub Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Skoro właściciele "wyprowadziły" sobie rury na część wspólną (klatkę schodową) samowolnie, bez swojej zgody (bez uchwały) to powinni teraz podjąć uchwałę aby doprowadzić klatkę do poprzedniego stanu czyli usunąć te rury do mieszkań swoich.
    Jeżeli natomiast podejmą uchwałę, że należy klatkę schodową wyremontować poprzez zabudowanie (schowanie tych rur) z FR to oczywiście wspólnota może to zrobić.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] ziomek49:[/cite]Mam pytanie
    czy Wspólnoty mieszkaniowej możne z funduszu remontowego zabudować rury ściekowe poszczególnym właścicieli.

Zaznaczam ze roboty związane z wykonaniem łazienek zostały wykonane samowolnie które tez rury kanalizacyjne ściekowe właściciele mieszkań wyprowadziły na klatkę schodową. Rury ściekowe nie są wspólną własnością tylko poszczególnych właścicieli.
    wszystko zależy jaka uchwałą podejmiecie (treść) jako właściciele lokali ....
  • Opcje
    ziomek49ziomek49 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Była uchwała na którą nie wyraziłem zgody bo nie wszystkie rury zabudowali, a po drugie dlaczego ja mam płacić za remont właścicieli .
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Była uchwała na którą nie wyraziłem zgody
    Niestety, twój brak zgody nie ma znaczenia, jeśli jesteś w mniejszości. We wspólnocie o wszystkim decyduje większość (liczona uziałami)
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] ziomek49:[/cite]Była uchwała na którą nie wyraziłem zgody bo nie wszystkie rury zabudowali, a po drugie dlaczego ja mam płacić za remont właścicieli .
    Ty jak jesteś w mniejszości niewiele możesz ... chyba, że zaskarżysz uchwalę do Sądu,
    masz na to 6 tygodni od jej podjęcia jak była podjęta na zebraniu ,
    a gdy była głosowana w systemie mieszanym to termin 6 tygodni biegnie od chwili przesłania treści uchwały .
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] ziomek49:[/cite]Mam pytanie czy Wspólnoty mieszkaniowej możne z funduszu remontowego zabudować rury ściekowe poszczególnym właścicieli. Zaznaczam ze roboty związane z wykonaniem łazienek zostały wykonane samowolnie które tez rury kanalizacyjne ściekowe właściciele mieszkań wyprowadziły na klatkę schodową. Rury ściekowe nie są wspólną własnością tylko poszczególnych właścicieli.

Pewnie szpecą klatkę schodową, moim zdaniem wspólnota powinna wezwać tych właścicieli do obudowy lub demontażu, również nie widzę podstaw do zabudowy na koszt ogółu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.