zdejmowana reklama na elewacji budynku
kelner
Użytkownik
Witam serdecznie,
Pracuję w restauracji. Do tej pory było tak, że nasze menu oprawione w plastikową szarą ramkę zawieszaliśmy na elewacji budynku - są tam takie przerwy między panelami. Tablica jest lekka i nie uszkadzała budynku, zawieszaliśmy ją kiedy otwieralismy lokal i ściągaliśmy kiedy zamykalismy. Przez 5 lat jak tu pracowałem nikomu tu nie przeszkadzała. Niedawno zmienił się zarząd i przyszedł nowy administrator grożąc karami finansowymi za nielegalną reklamę jeśli tego nie przestaniemy wieszać. Wydaje mi się, że nie jest to reklama a tylko informacja co mamy w menu poza tym nie jest ona na stałe. Będę rozmawiać na ten temat z właścicielem ale czy naprawdę zarząd wspólnoty może nałożyć kary? Administrator stwierdził, że jeśli nie przestanie się tego wieszać od dziś to zarząd może naliczyć kary za te 5 lat wstecz - czy mogą coś takiego zrobić?
Pracuję w restauracji. Do tej pory było tak, że nasze menu oprawione w plastikową szarą ramkę zawieszaliśmy na elewacji budynku - są tam takie przerwy między panelami. Tablica jest lekka i nie uszkadzała budynku, zawieszaliśmy ją kiedy otwieralismy lokal i ściągaliśmy kiedy zamykalismy. Przez 5 lat jak tu pracowałem nikomu tu nie przeszkadzała. Niedawno zmienił się zarząd i przyszedł nowy administrator grożąc karami finansowymi za nielegalną reklamę jeśli tego nie przestaniemy wieszać. Wydaje mi się, że nie jest to reklama a tylko informacja co mamy w menu poza tym nie jest ona na stałe. Będę rozmawiać na ten temat z właścicielem ale czy naprawdę zarząd wspólnoty może nałożyć kary? Administrator stwierdził, że jeśli nie przestanie się tego wieszać od dziś to zarząd może naliczyć kary za te 5 lat wstecz - czy mogą coś takiego zrobić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czy ta tablica jest przyczepiona bezpośrednio do elewacji? Uszkadza ją?
czy nie reklamową... mówiąca co można u ciebie zjeść
w sumie wisiała tak od lat mi sie wydaje, że to jest jakby coś jak szyld - nie ma tam napisane nawet zapraszamy ani nic takiego
a szyld to nie reklama? ... czy bez niego mógłbyś funkcjonować?
czy liczysz na to, że dzięki niemu przybędzie ci klientów , będziesz miał większy dochód , itd
oczywiście, że można działać ale chyba dużo to dochodu nie zwiększa - jak się zdejmie to sie okaże
Może zaproponuj coś takiego, myślę, że obie strony mogą to zaakceptować
PS. Jeśli już to nie 5 a 3 lata wstecz.
Dzięki za radę powiem szefowi - czy za taki potykacz trzeba będzie coś zapłacić wspólnocie albo poprosić wcześniej o zgodę?
a o zgodę trzeba zawsze prosić jak się ingeruje w części wspólne nieruchomości.
I nie rozumiem znaku równości między właścicielem lokalu użytkowego a najemcą?
na dwoje baka wróżyła ... 50/50
Więcej na ten temat w artykule:
Czy wspólnota mieszkaniowa może pobierać opłaty za reklamy?
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/94-reklama/1230-czy-wspolnota-mieszkaniowa-moze-pobierac-oplaty-za-reklamy-
ja chcę czerpać korzyści (pożytki), a no chce wieszać reklamę ... czyżby prawo nie traktowało nas jednakowo ?