zdejmowana reklama na elewacji budynku

kelnerkelner Użytkownik
Witam serdecznie,

Pracuję w restauracji. Do tej pory było tak, że nasze menu oprawione w plastikową szarą ramkę zawieszaliśmy na elewacji budynku - są tam takie przerwy między panelami. Tablica jest lekka i nie uszkadzała budynku, zawieszaliśmy ją kiedy otwieralismy lokal i ściągaliśmy kiedy zamykalismy. Przez 5 lat jak tu pracowałem nikomu tu nie przeszkadzała. Niedawno zmienił się zarząd i przyszedł nowy administrator grożąc karami finansowymi za nielegalną reklamę jeśli tego nie przestaniemy wieszać. Wydaje mi się, że nie jest to reklama a tylko informacja co mamy w menu poza tym nie jest ona na stałe. Będę rozmawiać na ten temat z właścicielem ale czy naprawdę zarząd wspólnoty może nałożyć kary? Administrator stwierdził, że jeśli nie przestanie się tego wieszać od dziś to zarząd może naliczyć kary za te 5 lat wstecz - czy mogą coś takiego zrobić?

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    O żadnej karze nie ma mowy, bo zarząd nie ma takich kompetencji. Kary moga byc wymierzane przez organy państwa na podstawie upoważnienia ustawowego.

Czy ta tablica jest przyczepiona bezpośrednio do elewacji? Uszkadza ją?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    kelnerkelner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie jest przyczepiana i nie uszkadza jej. Ma tylko taki płaski gładki kawałek plastiku na górze prostopadły do plakatu który wchodzi w przerwę między takimi jakby marmurowymi panelami.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    . Do tej pory było tak, że nasze menu oprawione w plastikową szarą ramkę zawieszaliśmy na elewacji budynku - są tam takie przerwy między panelami.
    a jak role ma spełniać ta tablica ?
    czy nie reklamową... mówiąca co można u ciebie zjeść
  • Opcje
    kelnerkelner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]
    . Do tej pory było tak, że nasze menu oprawione w plastikową szarą ramkę zawieszaliśmy na elewacji budynku - są tam takie przerwy między panelami.

w sumie wisiała tak od lat mi sie wydaje, że to jest jakby coś jak szyld - nie ma tam napisane nawet zapraszamy ani nic takiego
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2014
    [cite] kelner:[/cite]
    [cite] KubaP:[/cite][cite] kelner:[/cite]
    w sumie wisiała tak od lat
    "komuna" też trwała prawie półwieku i komuś zaczęła przeszkadzać ...:wink:
    mi sie wydaje, że to jest jakby coś jak szyld - nie ma tam napisane nawet zapraszamy ani nic takiego
    a szyld to nie reklama? ... czy bez niego mógłbyś funkcjonować?
    czy liczysz na to, że dzięki niemu przybędzie ci klientów , będziesz miał większy dochód , itd
  • Opcje
    kelnerkelner Użytkownik
    edytowano marca 2014
    a szyld to nie reklama? ... czy bez niego mógłbyś funkcjonować? czy liczysz na to, że dzięki niemu przybędzie ci klientów , będziesz miał większy dochód , itd

oczywiście, że można działać ale chyba dużo to dochodu nie zwiększa - jak się zdejmie to sie okaże
    Komentarz edytowany kelner
  • Opcje
    tradertrader Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie wiem jaką ma wielkość ta reklama, ale nie powinna być to wycenione na więcej niż 20-30 zł / miesiąc.
    Może zaproponuj coś takiego, myślę, że obie strony mogą to zaakceptować
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Postawcie potykacz. Efekt będzie lepszy. Na pewno nie będą mogli liczyć lata wstecz, bo wcześniej go nie było.

PS. Jeśli już to nie 5 a 3 lata wstecz.
  • Opcje
    kelnerkelner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Postawcie potykacz. Efekt będzie lepszy. Na pewno nie będą mogli liczyć lata wstecz, bo wcześniej go nie było.

PS. Jeśli już to nie 5 a 3 lata wstecz.

Dzięki za radę powiem szefowi - czy za taki potykacz trzeba będzie coś zapłacić wspólnocie albo poprosić wcześniej o zgodę?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] kelner:[/cite]Dzięki za radę powiem szefowi - czy za taki potykacz trzeba będzie coś zapłacić wspólnocie albo poprosić wcześniej o zgodę?
    sądzę, że tak,
    a o zgodę trzeba zawsze prosić jak się ingeruje w części wspólne nieruchomości.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Trzeba będzie płacić, jeśli teren przed restauracją również należy do wspólnoty. Ale przecież nie musi. Warto się dowiedzieć.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie wiem skąd u właścicieli lokali użytkowych / najemców/ takie przekonanie, że mogą sobie wieszać na częściach wspólnych, co chcą, kiedy chcą
  • Opcje
    StasiuStasiu Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie wiem skąd u właścicieli lokali użytkowych / najemców/ takie przekonanie, że mogą sobie wieszać na częściach wspólnych, co chcą, kiedy chcą
    Bo korzystają ze swojego prawa współwłasności w sposób nie utrudniający pozostałym. Wygrają w sądzie.
    I nie rozumiem znaku równości między właścicielem lokalu użytkowego a najemcą?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bo korzystają ze swojego prawa współwłasności w sposób nie utrudniający pozostałym.
    a co z moim prawem do czerpania pożytków z mojej części współwłasności ?
    Wygrają w sądzie.
    na dwoje baka wróżyła ... 50/50
  • Opcje
    edytowano marca 2014
    "Wprowadzenie odpłatności za umieszczanie tablic informacyjnych na elewacji nie narusza prawa, jest to część wspólna nieruchomości i wspólnota mieszkaniowa może zróżnicować koszty jej utrzymania poprzez dodatkowe obciążenia właścicieli lokali użytkowych, o ile jest to uzasadnione sposobem korzystania orzekł Sąd Apelacyjny w Lublinie w wyroku z dnia 23 lutego 2010 roku (sygn. akt: I ACa 33/10, niepubl.).... np. w wyroku z dnia 17.03.2009 roku Sąd Apelacyjny w Gdańsku (sygn. akt: I ACa 149/09) orzekł, iż zawarcie ze współwłaścicielem umowy o wynagrodzenie za korzystanie z elewacji możliwe jest dopiero, gdy wiąże się to dla niego z wymiernymi korzyściami i jednoczesnym ograniczeniem prawa do współposiadania i korzystania przez pozostałych współwłaścicieli."

Więcej na ten temat w artykule:

Czy wspólnota mieszkaniowa może pobierać opłaty za reklamy?

na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/komentarze/94-reklama/1230-czy-wspolnota-mieszkaniowa-moze-pobierac-oplaty-za-reklamy-
  • Opcje
    tradertrader Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bo korzystają ze swojego prawa współwłasności w sposób nie utrudniający pozostałym.
    Dopóki jesteś tylko współwłaścicielem a nie właścicielem całości musisz respektować prawa innych współwłaścicieli.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    odnośnie możliwości pobierania opłat wstecz - to o ile nie było w tym zakresie uchwały w tamtym okresie - wspólnota nie będzie miała takiego uprawnienia.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2014
    [cite] trader:[/cite]
    Dopóki jesteś tylko współwłaścicielem a nie właścicielem całości musisz respektować prawa innych współwłaścicieli.
    i vice versa ....
    ja chcę czerpać korzyści (pożytki), a no chce wieszać reklamę ... czyżby prawo nie traktowało nas jednakowo ?
  • Opcje
    ciotkaciotka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam. Mam pytanko rowniez odnosnie reklamy. Czy własciciel sklepu moze stawiac reklame produktow promocyjnych na stojaku przed sklepem na terenie wspolnym? Czy w tym przypadku mozna pobierac pozytki?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] ciotka:[/cite]Witam. Mam pytanko rowniez odnosnie reklamy.
    Czy własciciel sklepu moze stawiac reklame produktow promocyjnych na stojaku przed sklepem na terenie wspolnym?
    Czy w tym przypadku mozna pobierac pozytki?
    nie może bez zgody wspólnoty / oczywiści pożytki jak najbardziej mile widziane ...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.