kontrola zarzadu (administratora)
felus
Użytkownik
Witam.
Zarząd, w którym jest również administrator, od września 2013 odmawia mi odstępu do dokumentów księgowych wspólnoty. Wystąpiłem do ENEA o kopie rocznych rozliczeń obciążeń za energię elektryczną (trzy liczniki dla nieruchomości wspólnej).
Pytanie.
-czy enea jest zobowiązana wydać mi za opłatą wnioskowane kopie w ramach uprawnień właściciela lokalu do kontroli?
Proszę tylko o konstruktywne odpowiedzi poparte wskazaniem podstawy prawnej (poza Ustawą owl).
Dziękuję.
Zarząd, w którym jest również administrator, od września 2013 odmawia mi odstępu do dokumentów księgowych wspólnoty. Wystąpiłem do ENEA o kopie rocznych rozliczeń obciążeń za energię elektryczną (trzy liczniki dla nieruchomości wspólnej).
Pytanie.
-czy enea jest zobowiązana wydać mi za opłatą wnioskowane kopie w ramach uprawnień właściciela lokalu do kontroli?
Proszę tylko o konstruktywne odpowiedzi poparte wskazaniem podstawy prawnej (poza Ustawą owl).
Dziękuję.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Stroną dla dostawcy energii do NW budynku wielolokalowego jest odbiorca (ten kto podpisał umowę) czyli wspólnota reprezentowana na zewnątrz przez jej organ - zarząd w tym wypadku (art. 21 UoWL; art. 38 Kc; art. 3 oraz 45a ustawy-prawo energetyczne).
Krótko i rzeczowo.
Poczekam zatem na odpowiedz enei, bo złożyłem wniosek o kopie.