Częstotliwość przeglądów
Krakus
Użytkownik
Rozporządzenie MSWiA w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków:
"Przeglądy techniczne i czynności konserwacyjne powinny być przeprowadzone w okresach ustalonych przez producenta nie rzadziej jednak, niż raz w roku"
Natomiast producent w specyfikacji urządzenia napisał:
"Zalecana częstotliwość okresowej kontroli nie rzadziej niż co 3 miesiące"
Czy na podstawie powyższego muszę kontrolować co 3 miesiące, jeżeli jest tylko zalecenie, czy też wystarczy raz w roku?
"Przeglądy techniczne i czynności konserwacyjne powinny być przeprowadzone w okresach ustalonych przez producenta nie rzadziej jednak, niż raz w roku"
Natomiast producent w specyfikacji urządzenia napisał:
"Zalecana częstotliwość okresowej kontroli nie rzadziej niż co 3 miesiące"
Czy na podstawie powyższego muszę kontrolować co 3 miesiące, jeżeli jest tylko zalecenie, czy też wystarczy raz w roku?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A ta kontrola detektora zapewne polega na sprawdzeniu czy się "świeci". Dla swojego dobra rób to nawet codziennie:bigsmile:
Moje pytanie, jak rozumieć powyższy zapis w przepisach?
Kontrola musi być co 3 msc, czy też wystarczy raz na rok?
Nie chodzi mi o rodzaj detekcji tylko o interpretację przepisów.
W instrukcji mam zapisane, że "Zalecana częstotliwość okresowej kontroli nie rzadziej niż co 3 miesiące"
Natomiast w rozporządzeniu MSWiA jest: "Przeglądy techniczne i czynności konserwacyjne powinny być przeprowadzone w okresach ustalonych przez producenta nie rzadziej jednak, niż raz w roku"
Czy zalecenie okresowej kontroli przez producenta jest równoważne z ustalonym okresem przez producenta
Jeżeli przepis mówi "nie rzadziej, niż raz w roku", a producent mówi "nie rzadziej, niż co 3 miesiące", to należy kontrolować nie rzadziej, niż co 3 miesiące, przy czym co czwartą kontrolę (czyli raz do roku) możesz zakwalifikować dodatkowo, jako kontrolę z wymagań przepisów, o ile zakres kontroli odpowiada tym wymaganiom.
Zrozumiałbym Twój problem, gdyby jeden mówił "nie CZĘŚCIEJ, niż raz w roku", a drugi mówił "nie rzadziej, niż co 3 miesiące" - wtedy mielibyśmy sprzeczność, a tak... nad czym się tu zastanawiać?